Eziç restorantlar zinciri direktörü Mehmet Eziç Kıbrıs Time haber müdürü Çiğdem Aydın’la gündemi değerlendirdi.
Mehmet Eziç son dönemlerde dövizde yaşanan çıkışların KKTC ekonomisini genel anlamda etkilediğini söylerken, restorant sektörünün de bundan nasibini aldığını ifade etti.

DÖVİZ’İN ÇIKIŞI ÇARŞI’YA % 20 ZAM’LA YANSIDI

Piyasada ekonominin aldığı şekil itibariyle ciddi bir daralma olduğunu söyleyen Eziç bu krizin çarşı esnafına da yansıdığını ve %10-%20 gibi satış ürünlerinde artış olduğunu bunun da vatandaşın alım gücünü düşürdüğünü ifade etti.
Tüm ekonomik sıkıntılara rağmen Eziç Restorantları olarak %10 ile %20 arası büyümeye devam ettiklerini ifade eden Eçiç,yılsonuna gelindiğinde kar marjını ne yazık ki düşük kapatıyoruz dedi.
Restorantlar olarak en az dört yılda bir amortisman yapmak zorunda olduklarını söyleyen Mehmet Eziç ekonomik dalgalanmaların bu dönemlerde ciddi önem kazandığına dikkat çekti.

''GELECEĞİMİZİ TÜKETİYORUZ''

Ülkedeki ekonomik daralmanın önümüzdeki dönemde de daralacağı beklentisi olduğuna dikkat çeken Eziç, bu durumu KKTC olarak direk ekonomiye müdahale edilememesine bağladı.

Mehmet Eziç; ‘’KKTC olarak Türkiye’ye entegre bir ekonomimiz var dolayısıyla hükümetlerden bu konuda çok bir beklentim yok. Dövizin yükselmesiyle oluşan bu ekonomik krize ek olarak her bir birey şu anda kredi kartı kullanımından dolayı borçlu. Bu da en az altı ayımızın ipotek altında olduğunu gösteriyor ’’ diyerek gelecek ilk altı ayı böyle özetleyebilirim dedi. Geleceğimizi üretmemek ve sürekli borçlu kalarak tüketiyoruz diyen Eziç yeni hükümetten de en kısa sürede faiz yasası konusunu gündemine almasını yalnız bunu yaparken Finans sektörü, işveren ve mağdurların ortak bir yerde buluşabileceği bir yasayı hayata geçirmesini beklediğini ifade etti.

Mehmet Eziç özellikle yasaların süratli çalıştırılması ve borç-alacak ilişkilerinde Ticaret Mahkemelerinin kurularak süratle bu sorunların çözülmesinin şart olduğunu ifade ederek böyle olması halinde iş dünyasında rahatlamanın meydana gelebileceğine dikkat çekti.


''CTPBG –DPUG HÜKÜMETİN’DEN UMUTLUYUM''

Yeni kurulan CTPBG ve DPUG koalisyon hükümetinden umutlu olduğunu söyleyen Eziç, özellikle bu hükümetin maliye bakanı olan Zeren Mungan’ın Ticaret Odasının hazırlamış olduğu rekabet edilebilirlik raporunun çalışması sırasında ekipte yer almış olmasının avantaj olacağına dikkat çekti. Eziç, ''yani ne yapılması gerektiğini bilen bir Maliye bakanı var ama uygulayabilir mi onu bekleyip göreceğiz'' dedi.

Son dönemlerin en çok konuşulan konularından birinin de Anayasa değişikliği olduğunu ifade eden Mehmet Eziç, bu konuda Anayasa’nın değiştirilmesi gerektiğini fakat bunun halka sorulması ve referandum yapılarak değişmesi gerektiğine dikkati çekerek yapılacak değişiklikte de Anayasa nasıl şekil alırsa alsın yine içerisinde halkın referanduma gitme hakkını ihlal etmemek gerekir aksi halde bu ülkeni geleceği 30-40 tane vekilin eline kalır, bu da demokratik olmaz dedi.

''ÖNCE KENDİ EVİMİZİ DÜZENLEMELİYİZ''

TC ve KKTC ilişkilerini de değerlendiren İş adamı Mehmet Eziç , önce kendi içsel sorunlarımızı çözmemiz gerekiyor yani üretime geçmemiz ve içte planlı bir ekonomiyi ,köklü reformları hayata geçirmekle başlayıp sadece maaş isteyen bir hükümet olmaktan kurtulduğumuz takdirde daha sağlıklı ilişkiler kurulacağına inanıyorum dedi. Her şeye rağmen umutlu olduğunu söyleyen Eziç hükümetten belli sabit giderleri aşağıya çekerek piyasayı rahatlatmasını beklediğini söyledi.

''İLKLERE İMZA ATACAĞIZ''
Öte yandan Eziç Genel Koordinatörü Hazal Eziç’te ülke ekonomisi hangi noktada olursa olsun Eziç olarak çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini üretim olmazsa gelişimin de olmayacağını ifade ederek ‘’BATUHAN PİATTP İLE AKDENİZ YEMEKLERİ ‘’ adını verdikleri bir haftalık projelerinden bahsetti. Hazal Eziç bu proje’den ciddi bir ekonomik beklentilerinin olmadığını fakat Eziç olarak yenilikleri ve farklılıkları KKTC halkına sunarak ilklere imza atmak istediklerini söyledi.
Eziç, bir hafta boyunca Batuhan Piattp nin marifetiyle Akdeniz yemeklerini Eziç’i tercih edenlerle paylaşacaklarını ve talep olması halinde de klasik Eziç menülerine ek olarak Akdeniz yemeklerini de koymayı hedeflediklerini söyledi.
 
Editör: TE Bilisim