Çatalköy bölgesinde son bir ay içerisinde yaşanan zehirleme yollu hayvan ölümleriyle ilgili açıklama yapan Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, bu konuyla Çatalköy Belediyesi’nin ilişkisi olmadığını, yapılan olayın utanç verici olduğunu ve kendilerinin belediye olarak bu konuda hassas davrandıklarını söyledi.

Konuyu gerekli merci ve polise sürekli olarak ilettiklerini belirten Hulusioğlu bu olayın en kısa zamanda durdurulması gerektiğini vurguladı.Veteriner Sibel Güzen Kin ise, geçtiğimiz ay içerisinde çok fazla sayıda zehirlenmelerin olduğunu ve bunlardan yüzde 70’inin öldüğünü ve sadece 30’unun kurtulduğunu belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZ DA TEHDİT ALTINDA”

Çatalköy Belediyesi aracılığıyla bir açıklama yapan Kin, konulan zehirlerle birlikte tüm canlıların öleceğine dikkat çekerek, kimsenin duyarlı olmadığını, ancak bir çocuğun zehirlenmesi durumunda ciddiye alınacağını söyledi.

“HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ”

Bu zehirleri koyan insanların bilinçsiz olduğuna da dikkati çeken Kin, insanların bu zehirleri koyarken tilkileri, zarar veren hayvanları ve sokak köpeklerini öldüreceğini düşünürken, konulan bu zehirlerin yeraltına (toprağa) emildiğini oradan da sulara karıştığını ve bir şekilde de insan vücuduna geçtiğini bilmediklerini söyledi ve bu konuda bilinçlendirilmeleri gerektiğini vurguladı.

“İLAÇ ALIMI SINIRLANDIRILMALI”

Bununla beraber ilaç alımının da sınırlandırılması üzerinde duran Kin, bu tür ilaçların veya zehirlerin reçete ile alınması gerektiğini ve bu konuda satıcıların da bilinçlendirilmesinin şart olduğunu söyledi.

“BAŞIBOŞ KÖPEK KALMAYACAK”

1-2 sene içerisinde insanlar köpeklerini başıboş sokaklara bırakamayacak başıboş hayvanların kalmayacağını ve bütün hayvanların kayıtlı olacağını söyleyen Kin, geçirilecek yasalarla mikro-çip takma zorunluluğu getirilecek ve bir sistem oluşturulacağını kaydetti.

“EN ACILI ÖLÜM ŞEKLİ”

Zehirlenerek ölmenin, bir hayvan için olabilecek en acılı ölüm şekli olduğunu söyleyen Kin, o acının “tarif edilemez” olduğunu söyledi.

HALKA UYARI

Halka, yürüyüş yaparken dikkat etmeleri konusunda uyarıda da bulunan Kin, genelde poşet içerisinde sakatatların atıldığını, böyle bir durumla karşılaştıklarında veteriner dairesine götürmelerini istedi.

Zehirli maddenin, kesinlikle eldiven veya bir poşet kullanarak alınması gerektiğini kaydeden Kin, direkt temas halinde deriden bulaşabilecek zehir olabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim