UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, birçok kişinin bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasının yarattığı sıkıntılara dikkat çekti.
Saner; “Dünya Standartlarına uygun bir Havaalanını acımasızca eleştireceğimize, yapmamız gereken denetimlerdeki ihmalimizi sorgulamalıyız”.
UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, bu sabah Genç TV’de katıldığı programda, son günlerde yine gündeme gelen Ercan Havaalanı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
UBP Milletvekili Ersan Saner, Ercan Havaalanı’nın çok büyük bir kapasiteyle çalıştığını dile getirerek, bazı partilerin özelleştirmeye karşı olmalarından dolayı ve siyasi çıkarları için Havaalanını gündeme getiren siyasileri eleştirdi.
Saner, birçok kişinin bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasından yaşanan sıkıntılara değindi. Ülkemize gelen yatırımcıları nerdeyse kovmaktan beter ettiğimize dikkati çeken Saner, ülkemizin yatırımcılara ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Her sıkıntıda Ercan İhalesinin sürekli gündeme getirilmesini anlayamadığını ifade eden Saner, Ercan Havaalanı’nın 2010 yılına kadar her yıl zarar ettiğini hatırlatarak, bugün bunların hepsini ilgili şirketin aldığını, devletin cebine de para girdiğini kaydetti. “Bu ihaleyi kazanan T&T, İki Yüz Elli Milyon Euro yatırım yapacak, bunun Yüz Milyon TL’sini Devlet bütçesine yatıracak ayrıca % 47.8 kar payını Devlete verecek, her yıl da vergisini ödeyecektir.”diyen Saner, Ercan Havalimanı’nın tamamlanmasıyla, uluslararası nitelikte, çağın koşullarını yakalamış, 8 körüklü, mevcudun 7 buçuk katı büyüklüğünde, ikinci bir piste ve tünel geçişine sahip olacağını anımsatarak, AB uyum yasalarına uygun, dünya ile ayni dili konuşan bir hava alanının önemine değindi. Yap işlet devret modelinin verimliliğinden bahseden Saner, bu modelin sürdürülebilir bir model olduğuna dikkati çekti. Saner devamla, “Ben görevde olsaydım bu ihalenin %70’i tamamlanmış olacaktı, bunu net söylüyorum. Hâlbuki şu anda sorulması gereken iki buçuk yıl zarfında denetleme adına ne yapıldığıdır, esas sorulması gereken budur. Devlette ihale açacaksınız, sonra iptal edeceğim diyeceksiniz, ondan sonra açılacak ihalelere hiçbir yabancı gelmeyecek, gelmeye korkacaktır. Bu kadar Dünya standartlarına uygun bir ihaleyi ve havaalanını acımasızca eleştireceğimize, yapmamız gereken denetimleri yapacağımıza durmadan sorguluyoruz. Kaldı ki, şartnamenin 4-5 yerinde bu ihalenin Devlet tarafından denetleneceği yazılıdır. Bunu görmezden gelemeyiz” şeklinde konuştu.
Ercan Havaalanı’nın durumunu değerlendiren Saner 2011 yılında protokollere bağlı olarak çalışmaya başladıklarını dile getirerek, o dönemde yapılan sözleşmelerde iş yerlerinin alanlarının belirlendiğini fakat birçok iş yerinin kurallara uymadığını ve bunu denetleyerek gerekli düzenlemelerle Ercan’ın kara geçmeye başladığını söyledi. Bakanlık döneminde Ercan’ın kapasitesinin iki katı çalışmaya başladığını hatırlatan Saner, alt yapı konusunda Türkiye ile temaslar sürdürdüklerini ve uluslar arası bir Ercan’a sahip olmak için cesur adımlar attıklarını sözlerine ekledi. Türkiye’ye bakıldığı zaman Havalimanlarının yap işlet devret modeli olduğunu dile getiren Saner, bu durumun Ercan için de geçerli olabileceğini dile getirdiklerini böylelikle Ercan’da gelir paylaşımı yöntemi uygulandığını ifade etti. Devletin böylesine bir yatırım yapabilecek parası olmadığına dikkati çeken Saner, dünyada ayni dili konuşan havaalanını ihaleye çıkarken dünyada ilk kez uygulanan, şeffaf bir ihale ile canlı yayınla yaptıklarını hatırlattı. Her gelen siyasinin kendine göre ‘’bu ihaleyi iptal edeceğim’’ demesinin de sadece ülke zararına olacağına dikkati çekti. ‘’En ufak sorunda ERCAN gündeme geliyor. Hedef niye Ercan oluyor anlamış değilim’ diyen Saner, özelleştirmelerin devletlerin parası olmamasından dolayı yapıldığını, popülist yaklaşımların kimseye fayda etmeyeceğini ifade etti.
 
Editör: TE Bilisim