-Arıkan: “Hatadan ders alarak benzer olaylar süratle sonlandırılmalı”

Erenköy Mücahitleri Derneği Başkanı Mustafa Arıkan, törende yaptığı konuşmada, Erenköy Mücahitleri hakkında kısaca bilgi vererek, Türkiye ve İngiltere’de öğrenci olan 563 kişinin 31 Mart 1964’te sandallarıyla Erenköy’e çıkarak, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi için şanlı bir direniş sergilediklerini anlattı.

DAÜ Yapay Zeka Zirvesi'24 yarın yapılacak DAÜ Yapay Zeka Zirvesi'24 yarın yapılacak

Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türkü’nün milli mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Arıkan, 1964 öncesinde de Erenköy halkının bu mücadeleye önemli katkıları olduğunu anlattı.

Milli mücadelesine sahip gençlerin yetişmesi için bütün direnişlerin okullarda öğretilmesinin önemine işaret eden Erenköy Mücahitleri Derneği Başkanı Arıkan, “Devleti ciddi anlamda kurumsallaştıralım, güçlü devlet yaratalım, devlet kurumları çalıştırılmalı ve şeffaf bir yapıya sahip olmalıdır. 8.8.2022 piyango biletlerindeki fotoğraf hatasından ders alarak, benzeri olaylar süratle sonlandırılmalıdır. Fotoğraf hatasından dolayı halkımızın büyük bir kısmının hiçbir ayırım yapmadan, tepki göstermesi bizleri ve halkımızı sevindirmiştir” diye konuştu.

Arıkan, “Anavatan Türkiye’nin katkısı olmadan Kıbrıs sorununun çözümünün ne de ekonomik kalkınmamızın mümkün olmadığı kabul edilmelidir” dedi.

-Tulga: “Yazılan destanın günü…”

Erenköy Belediye Başkan Vekili Küfi Tulga ise konuşmasında, “Bugün Erenköy Destanı’nın 58’inci yıl dönümü… Bugün Dillirga bölgesindeki köylerimiz olan Erenköy Mansura, Bozdağ, Selçuklu ve Alevkaya köylerinde yaşayan insanımızın burada omuz omuza çarpışarak yazdıkları bir destanın günü” dedi.

“Ne acı ki bölgede yaşayan atalarımız, ailelerimiz bir savaşa uyanmak zorunda kaldılar, kimileri evlerini terk edip göçmen oldu, kimileri kendilerini siper edip yıllarca bu dağlarda savaştı” diyen Tulga, “Şehitlerimiz, mücahidimiz, askerimiz, Erenköy halkı hep birlikte kenetlenip o günlerden bugünlere gelebildik” diye konuştu.

“Erenköy Direnişi bir destandır” diyen Tulga, “Bu toplumun varlıkla-yokluk mücadelesi, yaşam mücadelesi verdiği bir dönüm noktasıdır” diye konuştu.

Tulga, “Ne mutlu ki bize ki bugün özgürce bu topraklarda vatanı uğruna şehit düşenlerimizi yad ediyoruz. Savaşan kardeşlerimizi anıyoruz. Şehit düşen kahramanlarımıza, gazilerimize ve köylülerimize şükran ve minnet duygularımızı iletiyoruz. Şehitlerimizin ruhu şad olsun” dedi.

(AN/GÜL) Fotoğraflı (ABONELERE NOT: Fotoğraflar daha sonra eklenecek)

Haber: Anıl Işık- Fotoğraf: Süleyman Önal

Editör: Haber Merkezi