Sağlık Bakanlığı, her yıl olduğu gibi bu yıl da kansere karşı farkındalık yaratmak amacıyla Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliğiyle ülke genelinde kanser taraması yapılacağını bildirdi.

Kanser Haftası dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 8 Nisan’da başlayacak ve 3 Mayıs’a kadar devam edecek taramada kadınlarda Pap Smear, erkeklerde de PSA tetkikleri yapılacağı vurgulandı.

Taramalar mesai saatlerinde Lefkoşa Kentsel Sağlık Merkezi; Girne Dr. Akçiçek, Gazimağusa ve Cengiz Topel hastaneleri ile Güzelyurt, Geçitkale, İnönü, Serdarlı, Akdoğan, Maraş, İskele, Yeni Erenköy, Lapta, Lefke, Değirmenlik, Mehmetçik, Dipkarpaz ve Esentepe sağlık merkezlerinde yapılacak.

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu da, “1-7 Nisan Kanser Haftası” dolayısıyla yayınladığı mesajda, Sağlık Bakanlığı’nın çağın illet hastalığı olan “kanser” konusunda yoğun bir mesai tükettiğini, çeşitli etkinlik ve kampanyalarla kanserde farkındalık yaratmanın önemli olduğunu vurguladı.

Hasipoğlu, özellikle risk grubunda olanların 8 Nisan’da başlayacak taramalara katılıp, “Pap-Semear” ve “PSA” tetkiklerini gerçekleştirmelerini istedi.

“Tarama, Sağlık Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği çalışmalarına güzel bir örnektir” diyen Hasipoğlu, kanser tarama kampanyasında bir başka amacın da kanser vakalarını Pre - Kanseröz (kanser öncesi lezyonlar) dönemde tespit edip tedaviyi başlatmak olduğunu vurguladı.

Hasipoğlu, tarama kampanyasının bir başka hedefinin de, özellikle risk grupları içerisinde yer alan kişilerde, senede bir kez testlerin yapılması bilincinin oluşturulması olduğunu vurgulayarak, “Böylelikle hem insan hayatını korumak mümkün olabilecek, hem de ülkemizdeki kanser harcamalarının olabildiğince aşağıya çekilmesi sağlanacak” dedi.

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, tüm hastalıklarda olduğu gibi kanser hastalığında da erken teşhisin önemli olduğunun altını çizerek, özellikle kadınlar için rahim ağzı kanseri ve erkeklerde prostat kanserinin erken teşhisinin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. 
Editör: TE Bilisim