Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Mesarya bölgesindeki turistik çekim alanlarının ve bölgenin yerel kültürü, örf, adet ve geleneklerinin, detaylı bir şekilde irdelenip turistik ürün haline getirileceğini açıkladı.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, bugün “Mesarya Turizm Ring Projesi” ve “Kamu Arazilerinin Turizm Amaçlı Tahsisi ile İlgili Yeni Prosedür Önerisi” konulu basın toplantısı düzenledi.

SERDARLI, GÖNENDERE, ESENTEPE, ÇINARLI, GEÇİTKALE

Harmancı, “Mesarya Turizm Ring Projesi” ile bölgede turizm parkuru yaratıp, bölgenin değerlerini turizme kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Harmancı, Mesarya Turizm Ring Projesi’nin ilk etapta Serdarlı, Gönendere, Esentepe, Çınarlı ve Geçitkale köylerindeki turizm ve kültür varlıklarını kapsayacağını vurguladı.

Kamu arazilerinin turizm amaçlı tahsisi konusunda da yeni bir anlayışın gerektiğini söyleyen Harmancı, bununla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

“EKONOMİK KATKI SAĞLANACAK”

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın Mesarya bölgesine turist taşıyacağını, bununla birlikte bölgeye ekonomik katkı sağlanacağını belirten Harmancı, bölgedeki turistik çekiciliklerin ve bölgenin yerel kültürü, örf, adet ve geleneklerinin, detaylı bir şekilde irdelenip turistik ürün haline getirileceğini kaydetti.

Harmancı, her köyde belediye, kaymakamlık ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile turistlerin ziyaret edebileceği köy meydanları, restoranlar, dinlence yerleri ve peyzaj çalışmaları organize edileceğini, bu yapılmadığı halde mevcut durumla yanlış ürün olarak tanıtılabileceğini belirtti.

Harmancı, “Mesarya bölgesinde tek gelir, tarımdandır. Biz turizmi de kullanmak gayesindeyiz” dedi.

“ALTYAPI ÇALIŞMALARI BİR YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK”

Bir yıl içinde bölgenin altyapı çalışmaları ve çekiciliklerinin tamamlanacağını belirten Harmancı, bölgede ring hakkında yerli ve yabancı seyahat acentelerine bilgiler verileceğini, özel bir broşür dizayn edileceğini anlattı.

Teşvik sistemine özel bir madde ile bölgenin desteklenmesi ve regülasyonunun ekleneceğini söyleyen Harmancı, bu konuyla ilgili olarak belediyeler, muhtarlar, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı ve İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’ndan oluşan bir komite kurularak, koordineli bir şekilde çalışmasının sağlanacağını ifade etti.

Harmancı, bölge halkının turizm bilinci ve farkındalığının artırılması konularında da çalışmalar yapılacağını belirtti.

Mesarya bölgesinde bulunan ve turizme kazandırılabilecek değerlerle ilgili bilgi veren Harmancı, Serdarlı’da Kültür ve Sanat Evi, Durmuş Dede Türbesi eski ve yeni binaları, Serdarlı Pınarı, Esentepe’de Antiphonitis Kilisesi, Gönendere Barajı (Kuş gözlem Evi), Geçitkale’de Su Sarnıcı ve 400 Yaşındaki Dilek Ağacı ile İncirli Mağara’nın bu değerler arasında olduğunu kaydetti.

“KAMU ARAZİLERİNİN KİRALANMASI”

Bakan Harmancı, kamu arazilerinin turizme dönük tahsisi ile ilgili öneri prosedürlerinin hazırlanılmasındaki amacın, giderek azalan kaynakların daha etkin ve verimli kullanılabilmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Devletin kira gelirlerinin artırılması ve kamu arazilerinin değerlendirilmesinde eşitlik ve şeffaflık ilkelerinin uygulanmasını amaçladıklarını söyleyen Harmancı, tahsis alıp yıllar boyunca defaten ek süre alıp bir türlü yatırıma dönüşmeyen kamu arazilerinde hedeflenen yatırımların ivedilikle gerçekleştirilmesini istediklerini kaydetti.

Harmancı, bugüne kadar tahsis süreçlerinde yapılan yanlış birtakım bürokratik uygulamaların mevzuata uygun yapılmasını hedeflediklerini vurguladı.

Mehmet Harmancı, önerinin yasalaşması halinde, kamu arazisi veya kamuya ait yapıların kiralanması sürecinde prensipler çerçevesinde uygulama yapılmasının ve ilgili bakanlıkların bu prensiplere paralel olarak mevzuatlarını revize etmelerinin gerekeceğini kaydetti.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Harmancı, şunları söyledi:

“Özel mülk üzerinde yapılacak ana yatırımların, rekreasyon, yüzme havuzu, peyzaj, otopark, arıtma tesisi vb. nitelikteki ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik amaçlar dışında, hiçbir şekilde özel veya tüzel kişiler kamu amaçlı arazi kiralanmasına yönelik Bakanlıklara müracaatta bulunmayacaktır. Bakanlıklar, stratejik planları doğrultusunda, ihtiyaç bulunması halinde, arazi envanter çalışmalarını İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile istişare içinde gerçekleştirecektir.”

“İTEM YASASI KAPSAMINDAN ÇIKARILIP KİRALANAMAYACAK”

Hiçbir kamu emlakinin, kamu yararına zorunlu haller gerektirmedikçe “41/77 sayılı İTEM Yasası” kapsamından çıkarılmak suretiyle kiralanamayacağını söyleyen Harmancı, kamu yolu bağlantısı olmayan hiçbir kamu arazisinin ön tahsisi veya kesin tahsisinin yapılamayacağını kaydetti.

Harmancı, kamu arazisinin, mülkiyetine ve yatırımın konusuna göre bağlı bulunduğu yasa kapsamında uzun vadeli kiralanmak üzere İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı tarafından turizmden sorumlu bakanlığa devredileceğini belirtti.

Harmancı, ilgili Bakanlığın duyuru ilanı ve gerekli şartnameyi hazırlayarak, en az 15 günlük hazırlık süresi öngörerek, ulusal ve uluslararası duyuruyu yapacağını ifade etti.

Bugünkü durumda, yatırımcıların araziyi bulup, talep ettiklerini anlatan Harmancı, bunun da iş takipçiliğini doğurduğunu söyledi.

Harmancı, ülkesel plan oluşturulması gerektiğini de belirtti.
Editör: TE Bilisim