YKP Genel Merkezi’nde yer alan ziyarette Platform temsilcileri ve YKP yetkilileri, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
HAMİT: “ÖNCELİKLİ HEDEF FEDERAL ÇÖZÜM”
Ziyarette konuşan Çözüm ve Barış Platformu temsilcisi Mertkan Hamit,  45 örgüte ulaşan Çözüm ve Barış Platformu’nun Kıbrıs’ta yeniden birleşme ve barış konusunda çalıştığına işaret etti.
Bu kapsamda hem Kuzey’de hem Güney’de siyasi partilerle görüşeceklerini dile getiren Hamit, “Amacımız hem siyasi partilerin tutumlarını daha iyi anlamak, görüşme ve barış sürecinde yapılabileceğimiz müdahaleleri belirlemek aynı zamanda bundan sonrası için nasıl iş ve güç birliği yapabileceğimizi görmek” dedi.
Öncelikli hedeflerinin Kıbrıs’ta federal bir çözüme varılması olduğunu dile getiren Hamit, çözüm olsun ya da olmasın bundan sonraki sürece hazırlanmak için çalıştıklarını dile getirdi.
KANATLI: “PLATFORMUN OLUŞUM SÜRECİNDE SİYASİ PARTİLERİ DIŞARIDA BIRAKMAK YANLIŞ”
YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı ziyarette yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusunun YKP için en başından beri önemli olduğunu dile getirerek, kaygı duydukları bir süreçten geçtiklerini dile getirdi.
Kanatlı özellikle daha özlü konulara geçilmediği koşullarda topluma umut mesajları verilmesinin hatalı olduğunu düşündüklerini belirtti.
Daha önce Annan Planı’nda hiç konuşulmayan “sarih çoğunluk” kavramının kabul edilebilir olmadığını söyleyen Kanatlı, “dönüşümlü başkanlık olmazsa referanduma dahi gitmeyiz” ifadesinin yeni kırmızıçizgiler çizmek anlamına geldiğini ve doğru olmadığını kaydetti.
Şu anda tarafların sadece pozisyon alır durumda olduğunu savunan Kanatlı, “Umarız ki platform liderlerin tavrından bağımsız daha önce alınan kararların hayata geçmesi için tavır geliştirilen bir pozisyonda olur” diye konuştu.
Kanatlı konuşmasında platform kurulurken siyasi partileri dışarıda bırakarak sonra partileri bu gibi ziyaretlerle sürece dâhil etmenin yanlış olduğunu söyledi.
“İki lider karar verecek ve bu iki liderin kararından sonra toplumlar buna tabi olacak yaklaşımını doğru bulmuyoruz” diyen Kanatlı, Kuzey İrlanda Modeli’ne benzer bir yöntem izlenmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.
DURDURAN: “DURUMU GÜÇLEŞTİRECEK ADIMLAR ATILIYOR”
Kanatlı’nın ardından söz alan YKP Parti Meclisi Üyesi Alpay Durduran ise Kıbrıs sorunu konusunda alınmış Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına işaret etti.
Bu kapsamda alınan “Durumu güçleştirecek adımlar atmaktan kaçının” kararına işaret eden Durduran, kimsenin bunun üzerinde durmadığını, gerek inşaatlarla gerek nüfus konusunda alınan adımlarla çözümü olanaksız hale getirecek adımlar atıldığını dile getirdi.
Durduran, Kıbrıs sorunun çözülmesinin önündeki güçlüklerin konuşulması gerektiğini ifade etti.
Editör: TE Bilisim