Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderin bugünkü liderler görüşmesinin ardından güvenlik ve garantiler konusunda yazılı öneri sunduğu yönündeki açıklamasına ilişkin TaK muhabirinin sorusunu yanıtında, ikinci tur yoğunlaştırılmış müzakerelerde 14 Eylül’e kadar açıklama yapılmaması konusunda Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı ile Birleşmiş Milletler’in mutabakatı olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderin müzakerelerin ardından yaptığı açıklamaları sürdürerek bu mutabakata uygun davranmadığını söyledi.

26 Eylül’de New York’ta BM Genel Sekreteri ile üçlü bir görüşmenin mutabık kalınan hususlardan biri olduğunu ve bunun 14 Eylül’deki ortak açıklamayla kamuoyuna duyurulması konusunda da anlayış birliği olmasına rağmen,  Kıbrıslı Rum liderin bunu tek yanlı olarak açıkladığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“26 Eylül’deki üçlü zirve de 14 Eylül’deki ortak açıklamayla duyurulacak hususlardan biriydi. Ancak Rum Lider bunu da mutabakata rağmen, tek taraflı olarak açıkladı. Rum tarafının bu tutumunun doğru olmadığını kamuoyu ile paylaşmak durumundayım. Bu tür davranışlarla, doğal olarak gelen sorular karşısında Kıbrıs Türk tarafı da açıklama yapma durumunda kalıyor. Mutabakatlara uygun davranılması, müzakere sürecinin sağlıklı ilerlemesi ve 2016 yılında çözüm hedefinin gerçekleşmesi için önemlidir”

Editör: TE Bilisim