KIBRIS TİME-ÖZEL

İşadamı Suat Günsel'in hayali ve milli proje Günsel , KKTC'de Türk mühendislerin özverili çalışmasıyla şekilleniyor.

Arkasında devlet desteği olmadan bireysel sermaye ile sıfırdan elektrikli otomobil üretme yoluna giren girişimci Suat Günsel'in zorlu süreçten başarıyla çıkması bekleniyor.

109 Türk mühendisi tarafından tasarlanarak prototip üretimi tamamlanan Günsel'in eski çalışanlarından biri otomobilin ilk adımlarını anlattı.

Projenin KKTC için büyük bir avantaj olduğunu dile getiren mühendis, sürecin çok zorlu ve uzun olduğundan bahsetti. Hedeflenen sürelerde seri üretimin başlamasının beklenmemsi gerektiğini dile getirdi.

Projeyi yürüten ekipten de bahseden eski çalışan, genç bir ekibin işin başında olduğunu ancak mühendislere ucuz iş gücü gözüyle bakıldığını kaydetti.

Düşük maaşlarla çalıştırılan mühendislerin olabildiğince sigortasız ve sosyal haklarından muaf bir şekilde çalıştırıldığı düşük gelirlerine rağmen  YDÜ'nin yurtlarına da kira ödedikleri öğrenildi.

Yemek ulaşım gibi ihtiyaçları da karşılanmayan mühendislerin projenin ilerleyen safhalarında Türkiye'den çok daha iyi şartlarda teklif aldıklarını ve adadan ayrıldıklarını ya da ayrılacaklarını dile getiren eski mühendis projenin bu şekilde sağlıklı bir şekilde ilerleyemeyeceğini düşünüyor.

KKTC  şartlarında asgari ücret sınırında yaşamanın çok zor olduğunu ifade eden eski çalışan, Türkiye'de yaşanan işsizlik nedeniyle kalifiye personele KKTC'de ucuz işçi gözüyle bakılmasının çok üzücü olduğunu kaydetti.

Fabrika seri üretim bandı kurulum aşamasında olan Günsel´in tanıtım ofisi Lefkoşa Dereboyu´nda ziyaretçilerini ağırlıyor.

Editör: TE Bilisim