Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Sağlık Bakanı Hasipoğlu, kardiyoloji cihazının alındığını, Temmuz ayına kadar kardiyoloji odasının inşa edileceği bilgisini verdi.

Güney Kıbrıs’ta tedavi gören hastaların oradaki gelişmelerden tedirgin olmasının gereksiz olduğunu ifade eden Hasipoğlu, ülkedeki hizmetlerin en kısa sürede yurt dışına ihtiyaç duyulmayacak seviyeye çekileceğini ve gereken durumlarda Yakın Doğu Üniversitesi ve Türkiye’ye sevk yapılabileceğini anlattı.

Hasipoğlu, birkaç ay içinde tüm hastanelerin otomasyon sistemine geçmesi işleminin tamamlanacağını ifade ederek, bu sayede ilaç kullanımı gibi bilgilerle hastalık kayıtlarının sağlıklı şekilde tutulabileceğini kaydetti.

KOCAİSMAİL

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail konuşmasına, Bakanlık ile işbirliği içinde yürüttükleri tarama kampanyasının devam ettiğini hatırlatarak başladı.

Son dönemde devlete yapılan istihdamlara işaret eden Kocaismail, dernek tarafından ödenen hastane personelinin maaşları için çözüm üretilmesini talep etti.

Derneğin kanser hastalarının evlerine hemşireler yoluyla hizmet götürdüğüne değinen Kocaismail, bu konuda Bakanlık ile ortaklaşa hareket etmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Kocaismail, Güney Kıbrıs’taki mali kriz nedeniyle Güney’de tedavi gören Kıbrıslı Türklerin endişeli olduğunu ifade ederek, hastaların ülke içinde ihtiyaç duydukları tedavi hizmetini alabilmesi için gereğinin yapılmasını istedi.

Derneğin 20’inci yılını kutladığına işaret eden Kocaismail, konuyla ilgili yaptıkları etkinlikler için Sağlık Bakanlığı’ndan destek beklediklerini sözlerine ekledi.

HASİPOĞLU: “KANSER KONUSUNA ÖNEM VERİYORUZ”

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu sözlerine kanser konusuna önem verdiklerini ifade ederek başladı.

Kanserin tüm dünyada artış gösterdiğini ancak KKTC’de bu artışın çok hızlı olduğunu belirten Hasipoğlu, kanser hastalıklarının önlenmesi için geniş çaplı çalışma başlattıklarını anlattı.

Hasipoğlu, özellikle hormonlu gıdalar konusunu sıkı şekilde takip ettiklerine işaret ederek, Hal Yasası ve Gıda Yasası’nın meclisten geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kansere maddi kaynak ayırdıklarını ifade eden Hasipoğlu, radyoterapi cihazının alındığını, radyoterapi odasının inşasına da Mayıs ayında başlanacağını söyledi.

“VATANDAŞ RAHAT OLSUN”

Hasipoğlu, radyoterapi odasının Temmuz ayında tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, vatandaşın Güney’deki gelişmelerden tedirgin olmasının yersiz olduğunu, ülkedeki hizmetlerin en kısa sürede yurt dışına ihtiyaç duyulmayacak seviyeye çekileceğini ve gerekirse hastaların Yakın Doğu Üniversitesi ve Türkiye’ye sevk edileceğini anlattı.

Bir süre önce Kıbrıslı Rumlara ihtiyaç duymaları halinde sağlık hizmeti verebileceklerine yönelik açıklamasının yanlış yorumlandığını ifade eden Hasipoğlu, “sağlık evrenseldir” diye konuştu.

“ESENTEPE’DE AKCİĞER KANSERİ VAKALARI YÜKSEK… ARAŞTIRILACAK”

Kanserle savaşmanın bir ayağının da durum tespiti yapmak olduğunun altını çizen Hasipoğlu, yılsonunda tüm ülkenin sağlık taramasının tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.

Hasipoğlu, Esentepe, Dörtyol ve Serdarlı’da taramaların bittiğini aktararak, Esentepe bölgesinde akciğer kanseri vakalarının yüksek olduğunun ortaya çıktığını, diğer bölgelerde de benzeri bir tablo görülmesi halinde hastalığın tetikleyicisiyle ilgili araştırma yapılacağını dile getirdi.

Öte yandan, ülke çapında görülen kanser vakalarında meme kanserinin ilk sırada olduğuna değinen Hasipoğlu, tiroit kanserlerinde de önemli artış gözlendiği bilgisini verdi.

Hastanelerde ilaç eksikliği yaşanmaması için 27,5 milyon TL’lik ilaç ihalesine çıkıldığını dile getiren Hasipoğlu, şu anda sağlık kurumlarında ilaç ve kit eksikliği bulunmadığını söyledi.

OTOMASYONA GEÇİLİYOR

Birkaç ay içinde hastanelerin otomasyon sistemine geçmesi işleminin tamamlanacağını ifade eden Sağlık Bakanı Hasipoğlu, bu sayede ilaç kullanımı gibi bilgilerle hastalık kayıtlarının sağlıklı şekilde tutulabileceğini kaydetti.

Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin fiziki yapısının ve altyapısının geliştirileceğini tekrar eden Hasiopoğlu teknolojik gelişmelere uyum sağlanarak yeni emar ve tomografi cihazları alınacağı bilgisini verdi.

Ambülânsların yerinin tespit edilmesi sağlanarak trafik kazalarına daha erken müdahale edileceğini belirten Hasipoğlu yollara acil müdahale istasyonları kurulmasının planlandığını söyledi.Devlet Laboratuar’ının dünyada ilk üçte olduğunu ve verdikleri raporların dünyanın 76 ülkesinde geçerli olduğunu ifade eden Hasipoğlu, yapılan yatırımların hastanelerde alınan katkı paylarıyla gerçekleştirildiğini belirtti.

Hasipoğlu hem sağlık çalışanlarını hem de sağlık hizmeti alanları memnun etmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ekledi.

“DERNEKLE BERABER HAREKET ETMEKTEN MEMNUNUZ”

Hasiopoğlu, Kanser Hastalarına Yardım Derneği ile ortaklaşa hareket etmekten memnun olduklarını söyleyerek, eve hizmet konusunda birlikte çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim