Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Tatar, “Güney Kıbrıs’ın içine düştüğü krizden kurtarmak için verilen borç Avrupa için çok büyük miktar olmamasına rağmen, yarattığı sıkıntı ve bu denli gündem yaratmasının başlıca sebebi Güney Kıbrıs’ın kara para aklama merkezi olmasından kaynaklanıyor” dedi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krizi ile ilgili olarak Ada’da bulunan uluslararası basın kuruluşlarına değerlendirmelerde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Güney Kıbrıs’taki ekonomik kriz, güney Kıbrıs bankalarındaki mevduatların belirsizliği ve Kuzey Kıbrıs ekonomisi ile bankacılık sistemi hakkında açıklamalar yapan Tatar önceki gün İngiltere’nin ünlü haber kanalı Channel 4’e konuştu. Bakan Tatar İngiliz kanalının yanı sıra, bugün de Katar Merkezli dünyaca ünlü haber kanalı Al Jazeera (El Cezire) muhabirlerine demeç verdi.

“GÜNEY KIBRIS KARA PARA AKLAMA MERKEZİ”

Tatar, “Güney Kıbrıs’ın içine düştüğü krizden kurtarmak için verilen borç Avrupa için çok büyük miktar olmamasına rağmen, yarattığı sıkıntı ve bu denli gündem yaratmasının başlıca sebebi Güney Kıbrıs’ın kara para aklama merkezi olmasından kaynaklanıyor” yorumunu yaptı.

Maliye Bakanı Tatar ayrıca, Almanya’nın sert duruşunun da başka rahatsızlıklardan kaynaklandığı düşüncesinde olduğunu ifade etti.

“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”

Güney Kıbrıs yönetiminin ülkenin düştüğü ekonomik sıkıntıları aşmak için ne kadar çalışma yapsa da anlaşmalar imzalasa da hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına işaret eden Tatar, bu krizin sıkıntılarının uzun süre hissedileceğini söyledi.

Bakan Tatar, Güney Kıbrıs’ın Annan Planı’nın ardından tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne girmesinin büyük bir hata olduğunu da kaydetti.

Güney Kıbrıs’ın offshore ve vergi cenneti olmasının yanı sıra, yurtdışından gelen kara paraların aklanmasının da Avrupa Birliği’ni rahatsız ettiğini ifade eden Tatar, yaşanan son gelişmelerin arkasında sadece Güney Kıbrıs’a yapılacak kurtarma paketinin değil, ayni zamanda Rusya’dan veya diğer ülkelerden gelecek kara paraların aklanması olayına son verilmek isteğinin yattığını söyledi.

Rum tarafındaki bankalarda vatandaşların sahip olduğu mevduatların önemli bir kısmına el konma kararının alınmasının bir ilk olduğunu ifade eden Tatar, bunun Avrupa Birliği içerisindeki diğer ülkelerde de büyük tedirginlik yarattığını kaydetti.

“BANKALARDA ÇALIŞANLAR İŞSİZ KALACAK”

Güney Kıbrıs’ta alınan önlemler hakkında da uluslararası haber kanallarına bilgi veren Bakan Tatar Güney Kıbrıs’taki kurumlar vergisi oranının Avrupa’nın en düşüğü olan Malta seviyesine artırıldığını, bankalarda çalışan en az 3 bin kişinin de işsiz kalacağını belirtti. Tatar, Güney Kıbrıs ekonomisinin yüzde 10 daralacağı düşüncesinde olduğunu da açıkladı.
Papadopulos ve Hristofyas döneminde yapılan hataların Anastasiadis’in üzerine kaldığını ifade eden Tatar, “Rum tarafı 1974 öncesi döneme gerilemiştir. Tüm bu sorunlar Rumların tek taraflı Avrupa Birliği’ne girmelerinden de kaynaklanıyor. KKTC’ye yaptıkları haksızlıkların faturasını ödüyorlar. Alınan önlemlerden yıpranan Güney Kıbrıs’ta birçok insan ne yazık ki işsiz kalacaktır ve bence günün sonunda Rumlar AB’ye girmekten pişmanlık duyar duruma gelebilecektir” dedi.

“BANKACILIK KÜÇÜLTÜLECEK”

Maliye Bakanı Tatar, Güney Kıbrıs’taki bankacılık sisteminin de daraltılacağını söyledi. Güney Kıbrıs’ı içine düştüğü ekonomik krizden kurtarmak için hazırlanan önlem paketine de değinen Tatar şöyle konuştu:

“Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan  (IMF) oluşan Trokya ile yapılan görüşmeler sonunda ortaya çıkan kurtarma paketinin, dayattığı önlemlerin alınması ile Güney Kıbrıs’taki bankacılığın Gayrı Safi Milli Hasıla’ya göre şu an olan 8 katından, AB ortalamasının yüzde 3-3.5 seviyelerine küçültülmesi gerekecektir.”

“RUSYA’DAKİ RUM YATIRIMLAR TEHLİKEDEDİR”

El Cezire ve Kanal 4 televizyonlarının muhabirlerine yaptığı açıklamalarda Rum tarafının Rusya ile olan siyasi ve ekonomik iş birliğine de değinen Tatar, “Herkes boyuna göre hareket etmeli. Rum yönetimi hırsları nedeniyle büyük bir tokat yemiştir ve halkını da mağdur etmiştir. Bankalar açıldıktan sonra neler yaşanacağını açıkçası merak ediyorum. Güney Kıbrıs’ın dışarı para aktarmayı yasakladığını, yaşanan güven bunalımı nedeniyle tüm işlemlerin izne bağlı olacağını öğrendim. Ayrıca Rumlar ile Ruslar çok ciddi siyasi ve ekonomik ilişkiler içindedirler. Güney Kıbrıs’ın, Rusya’daki yatırımlara Ruslar tarafından el koyma ihtimali de vardır” şeklinde konuştu.

Tatar, dünyanın gözünün adaya çevrildiğini, bu çerçevede KKTC’yi daha sağlam bir yapıya sokmak için çalıştıklarını vurguladı.

Editör: TE Bilisim