GAÜ Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmaları yapıldı, açılış dersi verildi.

Açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, GAÜ CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi ve Rektörü Prof. Yıldırım Öner gerçekleştirdi..

Törende, 29’uncu akademik yıl açılış dersini  ise ‘Çevre’ konusunda Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı verdi.

Bunu GAÜ Kurucu Rektörü, Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar’ın, GAÜ Okullar Grubu Müdür Yardımcısı Behzat Özçete ile GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Cemile Esenyel’e plaket sunması izledi.

Etkinlik, GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi Dans Akademisi öğrencilerinin sunduğu dans gösterisiyle sona erdi.

Törene, Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Bayndırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, YÖDAK Genel Sekreteri Hüseyin Metin Beyoğlu, Milli Eğiitim Bakanlığı Müfettişi Ahmet Arslan, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar,  Rektör Prof. Yıldırım Öner ve davetlilerle GAÜ’lü yönetici, akademisyen ile öğrenciler katıldı.

AKÇA

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça yaptığı konuşmada,  akademik yılın GAÜ’lülere hayırlı olmasını diledi.

Dünyanın büyük bir gelişim ve değişim geçirmekte olduğu bu süreçte öğrencilerin dünya ölçeğinde rekabet etmek üzere aldıkları eğitimde, eğitim kurumları ile bireysel çabanın rolünün büyük olduğunu ifade eden Büyükelçi Akça,  güzel iklime sahip ülkenin havasını teneffüs edenlerde alışkanlık yaptığına işaret etti.

Büyükelçi Akça,  “Lala Mustafa Paşa virüsü’ denen bu  durumun, kişinin kendini ‘Kıbrıslı’ hissetmesini sağladığını kaydetti.

GAÜ’nün 3 kıtada sahip olduğu kampusleri ve uluslararası akreditasyonlarıya  dünya ölçeğinde eğitim verdiğini belirten Büyükelçi Akça, GAÜ’nün KKTC’nin tanıtımında da önemli bir görev üstlendiğini söyledi..

Kıbrıs’ta yakın bir gelecekte ekonomik, sosyal alanlar yanında, yakında başlayacak  müzakere döneminde bir hareketlilik  ve ciddi bir dönüşümün yaşanabileceğine işaret eden Büyükelçi Akça, yüksek öğrenim, turizm ve tarım sektörlerinin KKTC için büyük  öneme sahip olduğunu kaydetti.

Özellikle eğitim ile turizm sektörlerinin kapasitelerinin üst sınırına yaklaştığını  belirten Halil İbrahim Akça, altyapının önemine dikkat çekerek, bu sektörlerin yeniden  ciddi planlanması gerektiğini ifade etti.

Büyükelçi Akça, tarım, yüksek öğrenim ve turizm sektörlerinde yapılacak ciddi bir planlamanın topluma ciddi katma değer yaratacağını ve  bunun KKTC’nin çok daha güçlü ve mutlu şekilde yoluna  devam etmesini sağlayacağını vurguladı.

VEHBİ

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı, CEO Yardımcı Doç. Dr. Asım Vehbi ise, 2013-2014 akademik yılında GAÜ’yü  2 bin 600 öğrencinin tercih ettiğini belirterek, üniversitenin, hayata geçireceği; GAÜ Florance Nightingale  Hastanesi, Karpaz Yaşam Kampusü, Girne Kampusü-Freedom Kompleksi, Lambousa Otel Projeleri hakkında bilgi verdi.

2013 -2014 akademik yılının Çevre ve Doğa Yılı olarak ilan etiklerini da anımsatan Vehbi, bakanlıkla işbirliği içinde ülkedeki çevre sorunlarının çözümüne katkı  sağlayacak  çalışmalar yapacaklarını  kaydetti.

ÖNER

GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner de konuşmasında, üniversitenin 79 ülkeden öğrenci, 35 ülkeden akademik personel, üç kıtada kampüs ve jenerik kampüsleri, dünyaca tanınmış akreditasyon kurumlarından  aldığı onaylarla küresel bir üniveriste olduğunu vurguladı.

Prof. Öner, GAÜ’nün aynı zamanda bu yıl KKTC’de en fazla tercih edilen üniversite olduğunu belirterek, toplam öğrenci sayısının 10 bini geçtiğini kaydetti..

BAKIRCI

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ise GAÜ’lü öğrencilere ‘Çevre’ konusunda verdği açılışı dersinde; bir ada ülkesi olan KKTC’de bir çok çevre sorunu bulunduğuna dikkat çekerek, sözkonusu çevre sorunlarını; elektrik  santrallerinin filtresiz oluşu, CMC sorunu, katı sıvı atıklar, orman yangınları, su ve  hava  kirliliği olarak sıraldı..

GAÜ’yü bu yılı Çevre ve Doğa Yılı ilan etmesi nedeniyle kutlayan ve üniversiteyle  işbirliği içinde önemli çalışmalara imza atacaklarına inandığını ifade eden Bakan Bakırcı, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve halkla işbirliği içinde bu sorunları aşmak ve çevre bilinci oluşturmak için çalışacaklarını kaydetti.

GAÜ Senatosu’nun  2013-2014 akademik yılını “Çevre ve Doğa Yılı”  olarak ilan etmesi üzerine üniversitenin her yıl kent merkezinde gerçekleştirdiği kortej yürüyüşü bugün saat 17:00'da Beylerbeyi’nde 'Şovalye Yolu'nda gerçekleşecek.

Editör: TE Bilisim