Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) “10. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali” kapsamında ülkemizde bulunan yabancı ülke ekiplerini ağırladı.LTB Mehmet Vahip Toplantı Salonu’nda ekipleri kabul eden LTB Başkanı Mehmet Harmancı hem yabancı misafirlere şehir hakkında bilgiler verdi hem de festivale katıldıkları için halk dansları ekip yetkililerine teşekkür etti. Slovakya’dan Grup Lubovnan, Türkiye’den Sis Dans ve Kırgızistan’dan Aruuke Bishkek Nuru ekipleri temsilcilerinin katıldığı ziyarette kültür-sanat alanında faaliyet gösteren 5 sivil toplum örgütünü temsilen Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği (Göç-Taş) Başkanı Salim Piyale ve Has-Der Başkanı Ali Nebih de yer aldı.

Piyale: “ Bu yıl festival gerçek bir kültür-sanat şölenine dönüştü”

İlk sözü alan Organizasyon Komitesi adına Salim Piyale festivalin adının halk dansları festivali olmasına karşın bu yıl eklenen faaliyetlerle gerçek bir kültür-sanat şölenine dönüştüğünü belirterek bu dönüşümü yaratan LTB Başkanı Mehmet Harmancı’ya ve onun nezlinde tüm emeği geçen çalışanlara tüm dernekler adına teşekkür etti.

Nebih:“LTB’nin maddi sıkıntılar içinde bile festivale katkı sağlaması çok önemli”

Has-Der Başkanı Ali Nebih 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde kültürlerin birbiriyle,derneklerin birbiriyle nasıl kaynaştığını, sivil toplum örgütlerinin yerel yönetimle barışarak,işbirliği yaparak nasıl güzel birşeyler ortaya çıkardığını yaşadıklarını kaydederek oluşan barış ortamı içerisinde Lefkoşalılara kültürle sanatla dolu çok güzel geceler yaşatmak istediklerini ifade etti. Nebih, “LTB’nin maddi sıkıntı içerisindeki bu durumunda bile iş gücünü ve bütün imkanlarını seferber ederek festivale katkı sağlaması bizler için çok önemliydi.” dedi.

Harmancı: “Tüm şehire festival ruhu hakim oldu”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı kabul sırasında yaptığı konuşmada festivalin ilk gecesinde gerek kortejdeki coşku gerek performans yapan ekiplerin coşkusu gerekse katılan yurttaşların coşkusunun umut verici olduğunu söyleyerek bu coşkunun 4 Eylül’e kadar artarak sürecek olmasının özelde Çağlayan bölgesi genelde Lefkoşa için çok değerli olduğuna vurgu yaptı. Harmancı, “Lefkoşa’nın önemli açıklarından birini kapattığımızı düşünüyorum. Uzun yıllardan sonra şehir halk dansları festivalinin ruhunu yaşadı ve bu duygu tüm şehire hakim oldu. Bunun Çağlayan bölgesinde tek lokasyona indirgenmesi de ilgi ve odağı arttırdı. Cumhurbaşkanlığı ve Sivil Savunma gibi kurumların yanısıra şahısların, camiaların, köşe yazarlarının destekleriyle bu festivali ortaya çıkardık. Festivalin 1 Eylül Dünya Barış günü gibi Kıbrıslı Türkler’in önem vererek kutladıkları bir günü de içine alması bizler için ayrıca önemlidir. Kültür ve sanatla yoğrulmuş bir festival yapıyoruz. Ben biraraya gelerek bu işe 4 elle sarılan 5 derneğe çok teşekkür ediyorum. Gençlik Dairesi’nin varlığı çok önemliydi. Hem Çağlayan ve bölge insanının hem de Çağlayan dışındaki bölgelerden insanların ilgisi beni çok mutlu etti. Festival sebebiyle Çağlayan eskiden olduğu gibi adeta bir buluşma yeri oldu.Bu festival sayesinde STÖ ve yerel yönetimin işbirliği ruhunu yakalayarak bu şehir için hep birlikte birşey yapabilme telaşına girmesi bizim için çok anlamlı ve değerlidir.Bu arada bugünlerde devam eden Işık Kitabevi’nin Kitap Fuarı, Halk Dansları Festivali ve gelecek hafta başlayacak Kıbrıs Tiyatro Festivali ile başkent Lefkoşa’nın hem surlar içi hem de surlar dışı kültür ve sanatın hakim olduğu bir noktaya geldi.
Editör: TE Bilisim