Fellahoğlu,Kıbrıslı Türk ve Rumlar’ın adadaki siyasi sorunun çözülmesine şimdi her zamankinden daha çok ihtiyaç duymakta olduğunu, adada toplumlararası diyalog temelinde yaratılacak yeni bir denge üzerine inşa edilecek bir çözümün tüm Akdeniz bölgesine olumlu etkileri olacağını ve bu dengenin sağlanmasında halklara en yakın yönetim birimi olan belediyelere(özellikle Başkent belediyeleri) büyük roller düştüğünü kaydetti.
Fellahoğlu: “İki belediyenin ortak aktivite ve projelerinin toplumlararası diyaloğu ve yakınlaşmayı hızlandıracağına inanıyorum”

LTB Başkanı Fellahoğlu Lefkoşa’nın 1958 yılından itibaren beledi hizmetler anlamında ikiye bölündüğünü ve kendisinin de LTB Başkanı olarak Kıbrıs’ın bölünmüş başşehri Lefkoşa’daki Kıbrıs Türk halkını temsil ettiğini belirterek başladığı konuşmasına Kıbrıs sorununda çözüme olan ihtiyaca değinerek devam etti. İki tarafın farklılıkları yerine ortak yönleri üzerine yoğunlaşarak toplumlararası diyaloğu güçlendirebilmesi koşuluyla özlenilen çözüme daha çabuk kavuşacaklarına dikkat çeken Fellahoğlu, sorunun çözümünün tüm Akdeniz bölgesi için önemli bir gelişme olacağını söyledi. Fellahoğlu, “Sözkonusu çözüm ne mevcut statükodur ne de bölünmüş bir Kıbrıs’ın tek taraflı AB üyeliğidir. Çözüm toplumlararası diyalog temelinde yaratılacak yeni bir denge olmalıdır. Bu yeni dengeyi yaratmakta halklara en yakın yönetim birimleri olan belediyelere, ve özellikle de Başkent belediyelerine büyük rol düşmektedir. Zira belediyeler sadece ulaşım köprüleri değil kültürlerarası köprüler de yapar. Biz bunun bilinci içerisinde olarak Lefkoşa Rum Belediyesi ile yıllardan beridir sürdürmekte olduğumuz ortak altyapı projelerine sosyal projeleri de eklemek için çalışmalar yapmaktayız. İnanıyorum ki iki belediyenin ortak aktivite ve projeleri toplumlararası diyaloğu ve yakınlaşmayı hızlandıracaktır. Bu yüzden meslektaşım Sayın Yorgacis ile yapmakta olduğumuz ortak çalışmaları çok önemsiyoruz .” dedi.

Rum temsilcinin protestosu salonda yadırgandı
Aynı oturumda Başkan’ın konuşması üzerine söz alan Kıbrıslı Rum bir belediye temsilcisi Kuzey’deki Değirmenlik köyünün Rum Belediye Başkanı olduğunu söyleyerek LTB Başkanı’nın bu toplantıya katılmaya hakkı olmadığını, LTB’nin yasal bir belediye olmadığını, adanın işgal altında olduğunu ve Lefkoşa için tek söz söyleme hakkının Sayın Yorgacis’de olduğunu söyleyerek Başkan’ı protesto etti. Toplumlararası diyalog oturumda Rum temsilcinin protestosu ise salondan büyük tepki gördü. Rum temsilcinin bu tavrı organizatörler, moderatör ve salondaki diğer katılımcılar tarafından yadırganarak eleştirildi ve toplumlararası diyaloğun önemi temalı bir konferansta böylesi bir konuşma yapmanın son derece yanlış ve yersiz olduğu ifade edildi.
Konferans sonunda ayrıca Başkan Fellahoğlu, başta ev sahibi Aubagne Belediye Başkanı Daniel Fontaine ve Mayors For Peace Genel Sekreteri Yasuyoshi Komizo olmak üzere orada bulunan yabancı Belediye Başkanlarına, Kıbrıs’a özgü birer hediye de takdim etti.
 
Editör: TE Bilisim