ETİ Teşebbüsleri Ltd.’deki Türk Cemaat Meclisi (TCM) Konsolide Fonu İnkişaf Sandığı’na ait yüzde 98.94 oranındaki 22 milyar 156 milyon 733 bin 863 adet hissenin satışı için açılan ihale, sunulan iki teklif de Değerlendirme Komisyonu’nun belirlediği rakamdan düşük olduğu için iptal edildi.

Merkezi İhale Komisyonu, bu sabah saat 10.00’da, ETİ ihalesine sunulan teklifleri değerlendirmek üzere Komisyon Başkanı Selim Gökbörü başkanlığında toplandı.

ETİ’nin özelleştirilmesi kapsamında açılan ihaleye Mare Bianco Tegnologia Ltd. 610 bin TL; Oktay Erülkü Ticaret Ltd. ise 410 bin TL teklif sundu.

İhale kutusundaki zarfların açılıp incelenmesinden sonra, teklif sunan şirketlerin yetkilileri de masaya davet edildi ve açık artırmaya geçildi.

Oktay Erülkü Ticaret Ltd. Temsilcisi Ali Erülkü teklifini 615 bin TL’ye çıkarırken, Mare Bianco Tegnologia Ltd. ise rakamını 620 bin TL’ye yükseltti.

GÖKBÖRÜ “İHALE İPTAL” DEDİ

Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Selim Gökbörü, her iki teklifin de Değerlendirme Komisyonu’nun raporunda yer alan rakamın çok altında kaldığını, bu durumda ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

“DEĞERLENDİRME KOMİSYONU’NUN RAKAMI TEKLİFLERİN ÇOK ÜSTÜNDE”

Gökbörü, komisyonun raporundaki rakamı açıklayamayacağını ancak rakamın, sunulan tekliflerin çok üstünde olduğunu söyledi.

“YA YENİ İHALE, YA TASFİYE”

Bu durumda ne olacağı sorusuna karşılık da Gökbörü, durumu ihaleyi açan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na bildireceklerini, ya yeni bir ihale açılacağını, ya  da şirketin tasfiyesine gidileceğini belirtti.

VAİZ: “YENİ BİR SÜRECE GİRİLECEK...”

İhalenin iptalinin ardından TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan ETİ Genel Müdürü Memduh Vaiz, devletin yaklaşık yüzde 99 hissesi için açılan ihaleye, değerinin altında teklifler sunulduğunu, bağlı oldukları Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın durumu değerlendireceğini belirterek, “Herhalde yeni bir sürece girilecek, bekleyip göreceğiz” dedi.

59 ÇALIŞAN VAR... SADECE GIDA VE YEDEK PARÇA BÖLÜMLERİ FAALİYETTE

ETİ’nin yaklaşık yüzde 1’lik hissesinin Vakıflar Bankası ağırlıklı ve şirket çalışanlarından da oluşan 400 hissedara ait olduğunu kaydeden Vaiz, şu anda 59 çalışanın bulunduğunu, gıda ve yedek parça bölümlerinin aktif olduğunu söyledi.

44 KİŞİ DEVLETE

Vaiz, şirketin özelleştirilmesi kapsamına çalışanlardan 44’ünün devlete geçme yönünde görüş bildirdiğini ifade ederek, “Süreç başlamıştır. Seçim yasakları biter bitmez bu 44 kişi devlete aktarılacaktır” diye konuştu.

ERCAN ÖZELLEŞTİRİLDİ ETİ ZORA GİRDİ

ETİ’nin yıllardır kendi kendine yettiğini, hiçbir sermaye katkısı almadan bugünlere geldiğini, şimdiki durumun ise Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesiyle duty-free mağazalarının kapanmasından kaynaklandığını anlatan Memduh Vaiz, gelirlerinin 4’te 3’ünün Ercan’dan sağlayan ETİ’nin bugünkü güçlüklerle karşılaştığını ifade etti.

Devlete aktarılacak personelin dışında kalan 15 kişiyle şirketin daha rantabl olacağını belirten ETİ Genel Müdürü Memduh Vaiz, şunları söyledi:

“BU ŞİRKETE YILLARIMIZI VERDİK... YİNE GÖTÜREBİLİRİZ”

“Biz çalışanlar ETİ’nin yaşamaya devam etmesi için devralmayı talep ettik. Yıllarca çalışanlara verileceği de söylendi. Biz alalım, yaşamaya devam etsin, devletin payı olmasın içinde... o şekilde Bakanlar Kurulu’na görüş beyan etmiştik. Talebimiz halen devam ediyor. Bu şirkete yıllarımızı verdik. Kalan 15 kişi ETİ’ye 30 yılın üstünde hizmetleri olan insanlardır. Biz bu işi yıllardır katkı almadan götürüyoruz. Yine götüreceğimize inanıyoruz. Yeter ki hükümet bu teklifi değerlendirsin.

“İKİ ALTERNATİF VAR: ÇALIŞANLARA DEVİR VEYA TASFİYE”

Madem ihale değerini bulmadı, yapılacak iki alternatif kalmıştır. Ya 15 kişiye devlet kendi hisselerini devreder ve şirket yaşamaya devam eder veyahut da oturur tasfiye kararı alır.

Şu anda şirketin alacakları borçlarını karşılıyor. Bizi zor bir süreç bekleyecek. Bütün borçlar ödenecek. Geri kalan ne kalırsa hissedarlara hisseleri oranında dağıtılacak ve ETİ kapanacak. Benim gördüğüm bu iki alternatif var.”

Editör: TE Bilisim