Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Coastal Carolina Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencilerine, Kıbrıs sorununun tarihçesi ile Kıbrıs sorununu çözmek amacıyla sürdürülen müzakere süreçlerini anlattı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre, Bakanlık Konferans Salonu’nda yer alan brifingde, Ertuğruloğlu’na, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı ile Bakanlık Genel Müdürü Kemal Köprülü eşlik etti.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, brifing öncesi ilk olarak, kendilerini bakanlıkta ziyaret eden ve Kıbrıs’taki durumu kendilerinden de dinlemek isteyen üniversite yetkilileri ile öğrencilere teşekkür etti.

Doç. Dr. Christopher Gunn başkanlığındaki Coastal Carolina Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencilerine Kıbrıs sorununun tarihçesi ve müzakerelerle ilgili bilgi veren Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşmanın ancak ve ancak eşitlik temelinde bulunabileceğini vurguladı.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta azınlık değil, adanın eşit ortağı olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının azınlık kabul edilecek bir anlaşmada asla yer almayacağını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının adanın eşit ortağı olduğunun 1960 ortaklık cumhuriyeti, BM parametreleri ve 2014 yılında Kıbrıslı Türk ve Rum liderler arasındaki ortak açıklamada da yer aldığını işaret eden Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının adadaki eşitlik ve haklarından asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.

1960 ortaklık cumhuriyetinin 3 yıl sürdüğünü, çünkü egemenliğini tüm Kıbrıs’a yayma amacı taşıyan Rumlar’ın bunda başarılı olamayınca Kıbrıs Türk halkını ortaklıktan attığını anlatan Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Rumlar Kıbrıs Türk halkını hiçbir zaman adanın eşit ortağı görmediler, hep azınlığı olarak gördüler, o yüzden ortaklık cumhuriyeti yürümedi. Ve şimdi 50 yıldır sürdürülen mevcut müzakere sürecinde de aynı şekilde ısrar edildiği için bana göre bir anlaşma bulunması imkansızdır.

Kıbrıs’ta yeni bir ortaklık yapılacaksa ve anlaşma bulunacaksa, Kıbrıs Türk halkının eşit ortak olarak yer alacağı bir anlaşma olmalı.

Devlet ile toplum arasında sürdürülen müzakere süreci başarı getirmez. Eşit görülmediğiniz bir müzakere masasından eşitlik haklarıyla kalkamazsınız.”

Ertuğruloğlu, Türkiye’nin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs’ta iddia edildiği gibi “işgalci” değil, Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliğini, adadaki barış ve huzuru koruduğunu, Kıbrıs’taki barışın garantisi olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, öğrencilere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçerek kendilerini dinlediği için de teşekkür ederek, Rumların Kıbrıs Türk halkına yönelik uluslararası ambargolarından da örnek verdi.

23 Nisan’da kutlamalara katılmak amacıyla Sırbistan’dan Kıbrıs’a gelen çocukların KKTC’ye geçmesinin engellediğini ve sınır dışı edildiğini anlatan Ertuğruloğlu, şunları söyledi:

“Kıbrıs Türk halkı bu tip izolasyonlar altında tutuluyor, uluslararası hiçbir temasına izin verilmiyor, müzakere masasında zamanı çalınmaya devam ediyor, kimse de biten bu süreci bitirmenin sorumluluğunu üzerine almak istemiyor. Ama biz ambargolar altında tutulmaya devam ediyoruz. Artık yeter diyoruz.

Daha fazla buna izin vermemeliyiz. Birçok seçeceğimiz var, ortaklık tek seçenek değil. Ortaklık kurmaya hazırız ancak azınlık olarak değil eşit ortak olarak. Eğer bu olmayacaksa da kendi yolumuzu çizmeliyiz. Diğer seçenekleri ortaya koymalıyız.

Mevcut süreç ve düzenden Rumlar memnun çünkü devlet olanaklarını sadece onlar kullanıyor, ortaklıktan atılan Kıbrıs Türk halkını ise izolasyonlar altında tutuyor.

Müzakere masasında daha fazla zamanımızın çalınmasını istemiyoruz.
Kıbrıs’taki gerçekleri tüm uluslararası camia biliyor. Kıbrıs’ta artık yeni bir sayfa açılmalı.

Müzakerelerdeki başarısızlık artık BM İyi Niyet Misyonu tarafından açıklanmalı ve herkes önüne bakmalı.”

Ertuğruloğlu, Rumların tek yanlı bir şekilde Avrupa Birliği üyeliğine kabul edilmesini de eleştirdi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
Kıbrıs sorununun çözümünde en önemli zeminin eşitlik olduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, çözüm olmaması durumunda ise KKTC’nin dünyaya açılabileceğini ve Türkiye’nin desteğiyle tanınma yoluna çıkabileceğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, bölgedeki doğalgaz çıkarma çalışmalarının sorulması üzerine de, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının haklarını her alanda olduğu gibi bu alanda da koruyacağına vurgu yaptı ve Rumların bu konuda tek taraflı adım atmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünden de asla vazgeçmeyeceğini vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının dünyada sadece Türkiye’nin garantisine güvendiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim