Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin 6 Mayıs’ta, müzakerecilerin Afrika dönüşü tekrar canlandırılacağını ve artık özlü konulara geçileceğini belirterek, “İki tarafta da çözüm niyeti varsa bu yıl içinde müzakereler bir referandum kararıyla sonuçlandırılabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, YDÜ’nün davetlisi olarak KKTC’de bulunan Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayında yer alan görüşmede, Cemiyet Başkanı Ahmet Ünal, Mersin’de faaliyet gösteren radyo, televizyon ve gazete sahibi ile temsilcilerinin yer aldığı heyeti Cumhurbaşkanı Eroğlu’na tanıtarak, Kıbrıs müzakere süreci ve Türkiye’den KKTC’ye getirilecek su projesi hakkında bilgi almak istediklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ne Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgi vererek, göreve başladığı günden bugüne kadar geçen süreçte yaşananları anlattı.

6 BAŞLIK

Eroğlu, Güney’de yeni liderin seçilmesinin ardından müzakerelere bir yıl kaybedilerek, ortak metnin açıklanmasıyla yeniden başladıklarını, şimdi müzakerecilerin Afrika’da temaslarda bulunduğunu ifade ederek, müzakerelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB, Ekonomi, Toprak, Mülkiyet ve Garantiler olmak üzere 6 başlık bulunduğunu dile getirdi.

Bu başlıkların daha önceki liderler ve kendisinin de tartıştığını, bazı yakınlaşmalar olduğunu fakat yeni seçilen Rum liderin bu yakınlaşmaları kabul etmek istemediğini, müzakerelere bırakılan yerden başlama taahhüdü altına girmediğini, fakat kendisinin bırakıldığı yerden devamı için taahhüt verdiğini anlatan Eroğlu, ortak metnin ardından müzakerelerin yeniden başladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Müzakereler 6 Mayıs’ta Afrika dönüşü tekrar canlandırılacak ve artık özlü konulara geçilecek. 6 başlıkta anlaşılmamış konulardan başlayarak Kıbrıs sorunu çözmeye çalışacağız. İnşallah sorunu çözeriz diye düşünüyoruz” dedi.

Eroğlu, her iki tarafın da çözüm iradesine sahip olması gerektiğini, Türk tarafının yıllardır çözüme destek verdiğini, çözüm formüllerine “Evet” dediğini, Rumların reddettiğini, şimdi müzakere masasında bırakıldığı yerden oturulmadığı için müzakere başlıklarının yeniden tartışılacağını ve bunun da zaman kaybı demek olduğunu belirtti.

Niyet varsa bu yıl içinde müzakerelerin bir referandum kararıyla sonuçlandırılabileceğini ifade eden Eroğlu, ancak bunun için Türk tarafında olan çözüm iradesinin Güney’de de olması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’den gelecek su projesi konusunda ise, yıllardan beridir bunun bir hayalleri olduğunu, ancak artık projenin yapımının sürdüğünü ve suyun ülkeye geleceğini ifade ederek, suyun Eylül ayında adaya geleceğini, fakat 20 Temmuz’a kadar suyu getirmek istediklerini belirtti.

Eroğlu, önemli olanın; suyun KKTC’ye gelmesi olduğunu vurgulayarak, bir kısmı içme bir kısmı kullanım suyu olarak kullanılacak olan ve “Barış Suyu” olarak niteledikleri sudan ihtiyaç olursa Rum tarafına da satılabileceğini, kurak bir ülke olan KKTC’ye de çok iyi geleceğini, ihtiyaç olduğunu anlattı.  
Editör: TE Bilisim