Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu, ülkede kadına yönelik şiddetin hat safhada olduğunu, bütün yetkili mercilerin de bunu kabul ettiğini belirterek, şiddetin neden bu boyutlara geldiği ve nasıl önleneceği konusunda çare bulunması gerektiğini söyledi.

Kadına yönelik şiddet konusunda medyaya da büyük görev düştüğüne dikkat çeken Meral Eroğlu, yazılacak haberlerin, mağduru daha da mağdur etmemesi gerektiğini söyledi. Meral Eroğlu, kadınların işyerlerinde eşit muamele görmediğini de belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’nun açıklamasına göre Meral Eroğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Genç TV’de katıldığı “Terazi” isimli programda Kıbrıs Türk kadını hakkında konuştu.

“HER ZAMAN MÜCADELE VERDİ”

Meral Eroğlu, Kurtuluş Savaşı dönemlerinde Kıbrıs Türk kadınını el emeğiyle hazırladığı kıyafet ve benzeri ürünlerin Türkiye’ye gönderildiğine dikkat çekerek, “Kadınlarımız, o dönem Anavatan Türkiye’ye verdiği mücadelede katkı koymak için el emeğini ortaya koyuyordu. Ama bunun manevi değeri çok daha önemliydi” dedi.

Kıbrıs Türk kadının her zaman mücadele verdiğine vurgu yapan Eroğlu, 1960’lı yıllarda da varoluş mücadelesini yaşadığını belirtti.

“En büyük acılar 1963 olaylarında yaşandı. Cumhuriyet kuruldu dendi. Ama cumhuriyet sözde kaldı” diye konuşan Meral Eroğlu, bugün hissedilen güven ortamının o dönemlerde söz konusu olmadığını kaydetti.

“BENİ KİMSE YANLIŞ ANLAMASIN AMA…”

Meral Eroğlu şöyle konuştu:

“Ben o dönemleri çok iyi hatırlıyorum. Kıbrıs Türk halkı çok büyük travma yaşadı. Bunun da en büyüğünü kadınlar yaşadı. Hala bugün bu travmaları atlattık mı diye düşünüyorum.

Beni kimse yanlış anlamasın ama ben kendimden örnek vermek istiyorum. Mesela benim 1963’te kardeşimin kayıp olmasından sonra yaşadığım acılar, beklemeler, gözümün önünde ailemin yaşadığı acılar çok kötüydü. Tüm bu acılara rağmen Kıbrıs Türk kadını toparlandı ve travmalarını unutmadı ama bir kenara koydu.”

“İŞ HAYATINDA KADINLAR EŞİT MUAMELE GÖRMELİ”

Meral Eroğlu, Kıbrıs Türk kadınına tam bir ayrımcılık olduğuna inanmadığını belirterek, “bazı yerlerde yapılmıyor mu; elbette yapılıyordur” dedi.

Meral Eroğlu, günümüzde kadınların yüksek öğrenim görmüş ve işlerinde başarılı olduklarını anımsatarak, eşitlik derken kadınların bundan ne anladığının önemli olduğunu ifade etti.
Eroğlu şu şekilde devam etti:

“Ben kendi ailemden örnek vermek istiyorum. Biz evde eşitiz. Dışarıda da eşitiz. Siyasi yaşamda da kimse beni kadın olduğum için dışlamadı. Kadınlarımız çalıştıkları yerlerde eşit muamele görmüyorlar. Doğrudur ve bu sorunların çözülmesi lazımdır.” 

“MEDYAYA DA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Kadına yönelik şiddetin hat safhada olduğunu vurgulayan Meral Eroğlu, “Bunu bütün yetkili merciler kabul ediyor” dedi.

Ama bunların önüne nasıl geçileceğine yönelik bir çare bulunması gerektiğini belirten Eroğlu, “bizim bu konuda çalışmalarımız oldu. Önümüzdeki günlerde bunların sonuçlanacağını düşünüyorum. Kadına yönelik şiddetin nedeni nedir acaba? Neden bu hallere gelindi. Bütünüyle yoktu diyemeyiz. Ama neden bu boyutlara geldiğini bilmemiz lazım. Yüksek bir kurumda olan bir kişinin eşi çıkıp da şiddet gördüğünü söyleyebilir mi?” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddet konusunda medyaya da büyük görev düştüğüne dikkat çeken Meral Eroğlu, yazılacak haberlerin, mağduru daha da mağdur etmemesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim