Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı Başkanı Jan Zahradil de, Avrupa Parlamentosunun bile Kıbrıs konusunda objektif ve adil davranmadığını dile getirdi. Bunun alınan kararlar ve yazılan deklarasyonlardan görüldüğünü ifade eden Zahradil, kayıplarla ilgili olarak alınan son kararın yanlı olduğunu ve kararı desteklemediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı (AECR)’den bir heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10:00’da yer alan kabulde, konuk heyete UBP Milletvekilleri Tahsin Ertuğruloğlu ile Hamza Ersan Saner de eşlik etti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in müzakere masasını terk ettiğini ancak kendilerinin müzakerelerin devam etmesi ve her iki tarafı da memnun edecek bir anlaşmaya varılması için azami gayret gösterdiklerini kaydetti.

Üçüncü safhaya geçilen ve ilerleme olacak bir noktada Anastasiades’in masadan ayrılmasının halk arasında hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Eroğlu, “Biz artık müzakerelerden yorulmuş bir halkız, 1968’den beri müzakereler devam ediyor, biz artık müzakere tutanakları yazmaktan ve okumaktan yorulduk, bu konuda samimiyiz çünkü halkımız bir anlaşma istiyor ama aradan geçen bu 40 yılı da dikkate alan bir anlaşma” diye konuştu.

ZAHRADİL

AECR Başkanı Jan Zahradil de konuşmasında, Kıbrıs konusunun ne kadar karmaşık olduğunu daha derin bir şekilde anlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi ve Avrupa Parlamentosu’nun bile Kıbrıs konusunda objektif ve adil davranmadığını kaydetti. Bu durumun Avrupa Parlamentosu Kıbrıs konusuyla ilgili yazılı deklarasyon hazırladığında ya da bazı kararlar aldığında sıklıkla görüldüğünü belirten Zahradil, bunu desteklemediklerini ifade etti.

Zahradil, Kıbrıs’taki kayıp şahıslarla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’nda son alınan kararın da yanlı olduğunu düşündüklerini, bu kararı desteklemediklerini dile getirdi.

Kıbrıs konusunu bütün karmaşıklılığı ile anlamaya çalıştıklarını, bir çok etmenin rol oynadığını ve adanın nerdeyse bir tür farklı uluslararası etkiler laboratuarı olduğunu bildiklerini kaydeden Zahradil, adada bir çok şekil ve bağlantı olduğunu düşündüklerini de ifade etti.

Zahradil, adada çözüme ulaşmanın kolay olmadığını ve her iki tarafın da kabul edebileceği bir anlaşma için Eroğlu’nun uğraş verdiğini bildiklerini de söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu’na başarılar dileyen Zahradi, seçimler sonrasında müzakerelerin başlaması ve gelecek için somut getiriler yaratılması temennisinde de bulundu.
Editör: TE Bilisim