Çeler: “Elektrik Kurumu üzerinden oynanan oyunlara dikkat edilmeli”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, geçmişte Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) üzerinden oynanan oyunların benzerinin bugün Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) üzerinde oynandığını belirterek, bu konuda dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Çeler, “Geçmişte KTHY üzerinden de çeşitli iddialar ve spekülasyonlar uzunca bir süre belirli odaklar tarafından yönlendirilmiş, günün sonunda da KTHY bilerek ve isteyerek batırılarak iflas ettirilmişti. Şimdi de benzeri senaryolar Kıb-Tek’in özelleştirilmesi için devreye konulmak istenmektedir” dedi. 

Kıbrıs Türk halkının elinde kalan kurumlara karşı başlatılan saldırıların devam ettiğini, amacın da belli olduğunu belirten Çeler, “Özellikle içinde bulunulan bu kritik süreçte Kıb Tek yöneticileri keyfi yönetim anlayışından vazgeçmeli, kurum çalışanları halka daha iyi hizmet verebilme adına ellerinden gelen çabayı göstermeli, halkımız da kurumlara karşı başlatılan bu saldırılar karşısında gerçekleri görerek hareket etmelidir. KTHY sürecini unutmamalıyız” ifadelerine yer verdi.

KTHY’nin batırılış sürecinde de önce maaşların spekülasyonu, sonra hizmet kalitesinin düşüklüğü ile başlanıp ardından da yalnız bırakılışı ile amaca ulaşıldığını anımsatan Zeki Çeler, benzer olayların şimdi Kıb-Tek üzerinden başlatıldığını kaydetti. 

Kıb Tek’in özelleştirme yerine özerkleştirilmesi gerektiğini, TDP olarak da yıllardır bunun mücadelesini verdiklerini kaydeden Çeler, KTHY’nin batırılması ve Ercan’ın özelleştirilmesinin ardından kaybedenin sadece Kıbrıs Türk halkı olduğunu, bunun da herkese ders olması gerektiğini ifade etti.

“Keyfi uygulamalara karşıyız”

         TDP Milletvekili Zeki Çeler tüm bu unsurlara dikkat çekmekle birlikte, Kıb Tek’teki keyfi uygulamalara da şiddetle karşı olduklarını vurguladı.

         Kurumlara sahip çıkmakla birlikte, sınavsız-münhalsiz işe alımlara ve kuruma ek külfet getirecek kararları da onaylamadıklarını belirten Çeler, “Siz bir yandan kuruma külfet getirecek kararlar alacaksınız, diğer yandan da zam yapılmazsa kurum batacak diyeceksiniz. Bu nasıl bir anlayıştır anlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

         Çeler, ayrıca, kurumun batırılıp özelleştirilmemesi için ilgili sendikaya da büyük görev düştüğünü vurguladı. 

 

 

 

“Zam kabul edilemez”

         Açıklamasında hükümetin elektrik fiyatlarına zam yapma düşüncesini de eleştiren Çeler, geçtiğimiz yıllarda varil başına 150 dolar olan petrol fiyatları bugün 50 doların altına düşerken, zam kararı alınmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Hükümetin elektrik fiyatlarına zam yapma kararlılığında olduğunu, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın bunu ‘Elektrikte zam kararı almak kaçınılmazdır’ söylemi ile açıkça ortaya koyduğunu belirten Çeler, elektrik fiyatlarına zam ile birlikte zaten darda olan topluma bir darbe daha vurulacağını söyledi.

Çeler, ayrıca Kuzey’de elektrik fiyatlarına zam düşünülürken, Güney’de akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak elektrik fiyatlarında indirim yapıldığı vurguladı.

         Çeler, “Siz bir yandan Kıb Tek’e sınavsız münhalsiz yüzlerce kişi alacaksınız, makam aracını yenileyeceksiniz, diğer yandan da ‘Kıb Tek zor durumda, zam kaçınılmaz’ diyeceksiniz. Bu nasıl iştir. Bu adaletsiz durumu yaratanlar, ancak özelleştirme istemlerinin güçlenmesine yardımcı olurlar. Buna karşı dikkatli olunmalı” dedi.

 

TDP Basın Bürosu

 

Editör: TE Bilisim