Tolga Atakan, trafik sorunuyla ilgili teşhisinin ve çözüm yollarının ne olduğu sorusunu yanıtlarken, trafiğin çok bacaklı bir unsur olduğuna işaret etti ve şöyle konuştu:

“Bizde bu bacakların birçoğu eksik. Örneğin karayollarında artan nüfus ve artan araç sayısına paralel alternatif yolları devreye koyamadık. Bu da ister istemez, ciddi anlamda belli noktalarda trafik kilitlenmesine yol açıyor. Trafik güvenliğine yönelik alt yapı yatırımlarını hayata geçiremedik. Örneğin bariyer, aydınlatma, gece şartlarında araba kullanmayı kolaylaştıran reflektör ve yol çizgilerimiz eksik. Denetim de maalesef bir süredir şikayet ettiğimiz eksikliklerimizdendir. Eğitim konusunda göreve geldiğimiz günden beri çalışmalar yürütüyoruz. Yakında ehliyete ulaşabilmede belli standartları yakalamış olacağız. Bütün bir bileşenler bir araya geldiğinde trafik güvenliğinden söz etmek mümkündür. Birçoğunda belli bir aşamaya geldik, yakın zamanda hayata geçireceğiz ama bunları hayata geçirdiğiniz noktada da ‘tamamdır bu iş bitti’ diyemiyoruz çünkü bütün bu bileşenlerin toplandığı nokta var, o da insan faktörüdür.

Biz şoförler, direksiyon başına geçtiğimizde trafik kurallarına, hız sınırlarına uymamız; şu an için sahip olduğumuz yol standardının bilincinde olmamız gerekiyor. Tüm bunları uygularsak sıkıntılardan uzaklaşmış oluruz.

Trafiğin ana etkeni insandır. Bilinçlendirme noktasında bir takım çalışmamız vardır. Tüm bunları hayata geçirdiğimizde en azından bugünkünden daha güvenli noktaya gelmiş olacağız ama biz kendi kendimize çeki düzen vermediğimiz müddetçe bu, hiçbir zaman ‘tamamdır bu iş oldu’ noktasına en azından yakın bir gelecekte gelmeyecek…”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, okullarda trafik eğitiminin müfredatta daha geniş yer alması için bir çalışmanın hazır olduğunu ve yeni ders yılında uygulanması için Milli Eğitim Bakanı’yla görüştüklerini de açıkladı.

Tolga Atakan, “Belli bir yaşa gelenlerin kolaylıkla ehliyet alabildiği bir sistemden gerçekten ‘sürücü olmaya ehil mi değil mi’yi belirleyecek bir sisteme geçiyoruz” diye konuştu. Yeni dönemde ehliyetlerin, araç sınıflandırmalarının, yasa ve tüzüklerin değişeceğini; alkollü sürüşün daha ağır cezalandırılacağı bir yapının da hayata geçirileceğini kaydeden Atakan, bunların polis denetimlerinde otoritenin devamlı hissedileceği bir yapıya da büründürülmesiyle şu an yaşanan birtakım sıkıntıların yaşanmayacağını söyledi.

Atakan, tüzüklerde öngörülen geçiş süreçlerinin yıl sonundan önce tamamlanmasını öngördüklerini bildirdi.

YABANCI SÜRÜCÜLERE İNTİBAK PROGRAMI

Yabancıların araç kullanmasında rahat olan ehliyet değişimini sıkılaştırdıklarını, özellikle sağdan akan trafikte ehliyeti olanların sol trafiğin uygulandığı KKTC’de zorluklar yaşadığını, bunu dikkate alarak bir intibak programı hazırlandığını açıklayan Tolga Atakan, “Bu intibak programını tamamlayanların ehliyetlerini çeviriyoruz” dedi.

Atakan, bazı ülke mensuplarının ehliyetlerinde sahtelemeler yapıldığını, bunu dikkate alarak bir kara liste oluşturduklarını, kara listedeki ülkelerin ehliyetlerini taşıyanların değişim ve intibak yapamayacağını, ehliyet sınavına girmesi gerekeceğini anlattı.

Editör: TE Bilisim