GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Senato Kongre Merkezinde gerçekleşen panelin açılış konuşmalarını GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker ve KKTC Hava Kontrolörleri Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Aldağ gerçekleştirdi.

Törenin açılış konuşmasını yapan GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr.Sadık Ülker “Hem üniversitemiz adada kurulan ilk üniversite hem de bölümümüz adada kurulan ilk pilotaj bölümü ve pilotaj eğitimi verme yetkisine sahip ilk ve tek üniversite bundan dolayı büyük gurur duyuyoruz” diyerek GAÜ’nün bu yıl itibariyle 10 fakülte, 10 yüksek okul 2 de enstitüye ulaşmış durumda ve 13 bin ögrenciyi bünyesinde barındırdığını vurguladı.
Ülker “Havacılık bölümünden bahsedersek ilk olarak motorlu uçuş yapan 1903 yılında ABD’de Wright kardeşler aklımıza gelir. Ne zaman başladı dersek de biraz savaşlarla başladı. Birinci Dünya Savaşı’nda başladı ama biraz daha 2. Dünya Savaşı’nda daha belirgin oldu. Denizcilik ve havacılık bölümü bu küçülen dünyada en önemli iki sektördür. Bu bölümdeki arkadaşların büyük sorumlulukları ve özverileri var bu hayatta hepinize kolay gelsin diyorum” dedi.

KKTC Hava Kontrolörleri Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Aldağ da konuşmasında “Hava trafik olarak her zaman pilotlarımızın gözü kulağı olduk hala da olmaya çalışıyoruz. Biz sıfır hatayla çalışan bir mesleği icra ediyoruz ayrıca bu konuda gurur duyuyoruz. Havacılığın ne denli önemli bir sektör olduğunu yeni yeni anlamaya başlıyoruz bundan dolayı eğitim ve yatırım şart. Biz kendi ülkemiz olarak bu konuda fazla bir yatırıp yapamamışız bunun sebebi olarak da henüz kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalıştığımızdandır. Girne Amerikan Üniversitesi’nin yaptığı bu atılımlar ve öncülüklerle bunun da gururunu yaşıyoruz. Bunun içinden GAÜ ailesine teşekkür ediyoruz. Bu güzel günde hava trafik kontrolleri ailesi olarak bu arkadaşlara yeni hayatlarında başarılar diliyoruz” dedi.

Törende konuşan GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı, Yrd. Doç.Dr Asım Vehbi ise insanoğlu, kuşlar gibi uçmak hayalini gerçekleştirdiği günlerden bugüne bu alanda çok mesafeler kaydettiğini belirterek “GAÜ, havacılık sektörüne ve eğitime yaptığı yatırımlarla çağın gerçeklerinin bir kez daha göstermiştir. Bu bağlamda Vecihi Hürkuş Havacılık Yüksek Okulu’nu eğitime açmıştır. KKTC’nin bir ada devleti olması sebebiyle ulaşım sektöründe bir numarası doğal olarak hava taşımacılığıdır. Bundan ötürü havacılık sektörüne ve kaliteli pilot yetiştirilmesine duyulan ihtiyaç, sektörün dünya çapındaki önemi göz önüne alındığında, hem Türkiye hemde dünya ülkelerinde hayatiyet arz etmektedir. Bu amaçla GAÜ havacılık yüksekokulumuz bugünkü etkinliği hazırlayarak alandaki eğitime dikkat çekmek ve yaptığı atılımı herkesle paylaşmak istemiştir bugünün popüler ve geçerli mesleği pilotluk ile insanların ulaşım tercihindeki birinci sektör havacılık, her alanda ilklere imza atmayı seven hedefleyen ve atan GAÜ için, eğitim ve yatırımın ilk sıralarında yerini korumaya devam edecektir” dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen “Hazerfen’den Günümüze Pilotaj Eğitim” başlıklı Panel düzenlendi. Panelde konuşan Sezai Demirseren GAÜ’de Pilotaj Eğitimi konusuna değinerek “Okulumuz GAÜ İstanbul’da bulunan yerleşkesi sivil havacılık yönünde çalışmalarına başladı. Uçuş organizasyonu kurmak için genel havacılık ve uçuş belgesi elimizde bulunmaktadır ve sivil havacılık tarafından onaylanmıştır, şu an uçak uçurma yetkisine sahip bir üniversiteyiz.

Temel eğitim materyalleri için Oxford bir teklif de bulundu ve şuanda o materyalleri kullanmaktayız. Okulumuz teklif ve girişimleriyle otoriteyi geliştiren bir yapıyla kurulması hedeflendirilmiştir. Bu sektörde yeni ufuklar oluşturmayı hedeflendirmiştir. Kurumsal bir organizasyon olmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin bu konuda bizi destekleyeceğine inanmaktayız ve nihai hedefimiz her zaman için geniş görüşlülük sahibi pilotlar yetiştirmektir. Haziran ayında ise ülkemize gelecek olan okulumuzun Kanada’dan temin ettiği uçaklar elimizde olacak. Şuanda geçit kale pistiyle ilgilenmekteyiz Turizm Bakanımızda bu konuda bize gerekli desteği sağlayacaklar.” dedi.

Pegasus Kıbrıs sorumlusu Talay Burhanettin Tekin de yaptığı konuşmada “Bu meslek öyle bişey ki insanların damarlarına işleyen bir meslektir.1010 İsmail cevheri kapıları kollarına geçirerek uçmaya çalışmıştır ve ilk şehidimiz olarak tarihe geçmiştir. 1159 yılında Hasan Çelebi’nin kendi tasarladığı bir kafesle barut doldurarak kendisini uçurmaya çalışmıştır. ilk olarak akıllarda kalan ve ilk uzun uçuş yapan hayatta kalan Hazerfen Ahmet Çelebi’dir. kapsamlı olarak pilotaj eğitimi Türk hava kuvvetlerinin kurulmasıyla başlamıştır.1944 yılında ilk Türk yolcu uçağı Ankara’dan İstanbul’a uçuşunu gerçekleştirmiştir. ve son olarak bizleride buraya davet ettiğiniz için Pegasus ailesi olarak teşekkür ederiz ve her zaman da GAÜ ailesine desteklerimiz sonsuzdur.” dedi.

Türk Hava Sporları Üniversiteler ve Kulüpler Temsilcisi Ahmet Özkaya da konuşmasında “Sportif havacılık rüzgârları hissetmek, bulutların üzerinde süzülmektir vizyon olaraktan amacımız örgencilerimizin tüm donanımını sağlamak ve bayrağımız ulusal alanda dalgalandırmaktır. Yamaç paraşüt insansız hava araçlarına kadar her şey mevcut ve her branşın altında 20 tane yönetim kurulu bulunmaktadır. Ve bu alanda 220 kişi bizimle birlikte taşımaktadır ve en basitinden bahsetmek istiyorum


insansız hava araçlarıdır. Bu bölümün başlıca amacı Türkiye’nin her yerine hava park açmaktır. ilk olarak Düzce’de yapılmaktadır siz istediğiniz zaman gidip orda microlight sürüşünüzü yapabilirsiniz amacımız geçlere havacılığı sevdirmek bu konuda sizlere söz verebilirim ve elimden gelenin en iyisini yapmaya ve son olarak tüm arkadaşlarımızın dünya pilotlar gününü kutlarım” dedi.
Panelin ardından, GAÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar, katkılarından dolayı konuşmacılara plaket takdim etti. Düzenlenen Dünya Pilotlar Günü panelinin ardından, GAÜ Millenium önünde GAÜ Uçakları selamlama geçişi yaptı.
 
Editör: TE Bilisim