Girne Üniversitesi’nin Yakın Doğu Üniversitesi kampusundaki Denizcilik Fakültesi’nde yer alan ön toplantı, gemi trafiğinin yoğun ve riskli olduğu İzmir, İzmir Körfezi ve Kuzey Ege ile Mersin ve İskenderun bölgelerini kapsayan Bölgesel Gemi Trafik Hizmetleri Sistemleri (GTHS) ile bu sistemlerin bağlanacağı Ankara Gemi Trafik Yönetim Merkezi’nin (GTYM) kurulum çalışmalarına bağlı olarak Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesi kapsamında düzenlendi.

Girne Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Gemi Trafik Yönetimi Sistemi Projesi'nin bölge deniz trafiği açısından ve
KKTC Gemi Trafik Hizmeti Sistemi kurulmasının da denizcilik açısından önemli olduğunu belirtti.

Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün himayesinde yürütülen Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesi kapsamında Gemi Trafik Hizmetleri Doğu Akdeniz (KKTC) genişlemesi fizibilite çalışmasına Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, proje yüklenici firma olarak SELEX, Türkiye’den Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ltd. Şti., İTÜ KKTC Eğitim ve Araştırma yerleşkesi ve KKTC Limanlar Dairesi Başkanlığı katkıda bulundu.

KKTC’nin de Bölgesel Gemi Trafik Sistemleri’ne (GTHS) dahil edilmesi ve KKTC Gemi Trafik Hizmeti Sistemi kurulması konusunda kapsamlı bir çalışma yapan Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlisi Kaptan Mehmet Emin Debeş de Girne Üniversitesi adına komisyona katılıyor.
Editör: TE Bilisim