Mili, Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, hükümetin rakamsal ve yüzdelik olarak bakıldığı zaman genel bütçe içerisinde büyük payı eğitime ayırdığını, bunun eğitime verilen önemi gösterdiğini söyledi.

Süreç içerisinde eğitim adına neler yapılabileceği konusunu bakanlar kurulu ve mecliste tartışacaklarını ifade eden Berova, bu konuda yapacakları çalışmalarda kötümser olmadığını ifade etti.

Yüksek öğrenimin KKTC’nin en önemli ekonomik sektörlerinden biri olduğunu ve ekonomiye katkısının şu an turizmin önüne geçtiğini belirten Berova, yüksek öğretim kurumlarına bu yıl 93 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını kaydetti.

Gelecekte araştırma geliştirme çalışmalarına önem vereceklerini, bu konuda mali kaynağın Türkiye ve TUBİTAK fonlarından sağlanabileceğini belirten Berova, bunun için girişim yapıldığını ve bu fonların üniversitelerin araştırma geliştirme merkezlerinde kullanılması yönünde adım atıldığını belirtti.

Burs konusunda kademeli geçiş yapılacağını da ifade eden Berova, alt gelir grubu öğrencilerine destek bursu vermeye devam edeceklerini ancak bunun kredi şeklinde olacağını söyledi.

İki yılı ödemesiz olacak olan bu bursların alacak olanların bu miktarları geri ödeyeceklerini belirten Berova, bunun, daha sonra gelecek öğrenciler için havuz oluşturacağını kaydetti.

Berova, kademeli geçişin meclisten tartışıldıktan sonra gelecek yıl başlayacağını belirtti.

YÖDAK’ın ana hatlarında yapacakları değişiklikleri daha önceden ilgililere ilettiğini ve çalışmanın son aşamaya geldiğini de ifade eden Berova, bu konuda yaptıkları çalışmayı da parti ve hükümet içeresinde tartıştıktan sonra meclise taşıyacaklarını söyledi.

Yeni açılacak üniversitelerin bundan sonra meclis onayından geçeceğini de ifade eden Berova, şu an üniversitelerde açılmakta olan bir çok bölüm için de mali denetim getirileceğini kaydetti.

YÖDAK’ın şu an tıkalı ve için çalışamaz durumda olduğunu ifade eden Berova, alacakları tedbirlerle bu tıkanmanın giderileceğini söyledi.

Berova, Atatürk Öğretmen Akademisi’ni yeni dönemde DAÜ ile yapılacak çalışmayla yüksek öğretim kurumu seviyesine getireceklerini söyledi.Girne’de Anafartalar Lisesi’nin şehrin doğusuna taşınacağını, lise binasının ilkokul olarak kullanılacağını, Karakum’da ortaokul inşa edileceğini, İskele bölgesinde bir meslek okulu açma durumu olduğunu anlatan Berova, kolejler konusunda da çalışmalar olduğunu, hükümet içindeki sürecin ardından konunun paydaşlarla da ele alınacağını kaydetti.

Algının aksine kamu okullarındaki başarının özel okullardan daha iyi olduğunu da vurgulayan Berova, tam gün eğitime olumlu baktıklarını ekledi.

Komite, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bütçesinin ardından Turizm ve Çevre Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.
Editör: TE Bilisim