Lefkoşa Milletvekili ve Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Serdar Denktaş, Haber Kıbrıs Web TV’de katıldığı “Günaydın Haber Kıbrıs” programında Mete Tümerkan ve Hüseyin Ekmekçi’nin sorularını yanıtladı

Sürekli değişen hükümetler nedeniyle ülkede istikrarsızlık yaşandığını anlatan Serdar Denktaş, başkanlık sistemini savunduğunu söyledi. Denktaş, halkı 11 Ekim Pazar günü yapılacak seçime gidip oy vermeye davet etti ve Anayasa Değişikliği Referandumunda olumlu oy kullanılmasını istedi.

Denktaş'ın açıklamalarından satır başları:

Mevcut sistem bizi bir yere götürmüyor. Seçim olmadığı bir dönemde başkanlık sistemi tartışılmalı. Vatandaş benimserse meclise götürülür yasası geçer. 1992 yılından beri başkanlık sistemini savunurum. Hazırlanarak sistem değişikliğine gidelim. 2030 yılında geçelim.

Kıbrıs konusuna hakim olmayan Ersin Tatar’ı dün TGRT’de izledim. Bence artık konuşmasın. Halen daha Kıbrıs’taki petrol ve doğal gazda hakkımız “yüzde 30” diyor. Halbuki bizim hakkımız “yüzde 50’dir”. Tribünlere oynayarak kendi yöntemleriyle Maraş’ı açacağız diyor. Maraş’ı ancak uluslararası hukuka uyarak açabilirsin. Geçmişte Rauf Raif Denktaş, süreci başlatmıştı. Mehmet Ali Talat cumhurbaşkanı olunca Maraş konusunda davayı geri çekmişti.

Mehmet Ali Talat, geçmişte Gambari belgesini imzalayarak hata yaptı. Bunun sonucunda Crans Montana süreci geldi. Görüşmeler yapılırken Türk heyetine gittim harita veriliyor diye şikayet ettim. Verilen harita yoklukla malul değil. Önümüze gelecek.

Akıncının hatası Crans Montana’dan sonra federasyona mahkumuz dedi ve farklı alternatifler sunmadı.

Devlete sahip çıkmak oy kullanmaktır. Halkımız telkin, tehdit ve ayrıştırmalarla değil 11 aday içinde kendine göre en iyisini seçsin. Kızgınım salgın var kim gelirse bişey olmaz diye sandığa gitmemezlik yapılmasın. Sandığa gitmemek güdülmek anlamına gelir.

1985 yılında nüfus ve dava sayısı azdı. Yüksek mahkeme artık tıkanmıştır. Davayı görüşecek hakim yok. Siyasal bir talep değil yargıdan gelendir. Anayasa Değişikliği Referandumunda Olumlu oy kullansınlar.

Editör: TE Bilisim