DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ve Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy tarafından hazırlanıp sunulan “1. Kuvvet Medya” programına bu hafta Havadis gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi konuk oldu.

Medyaya dayalı kampanya
Lefkoşa Türk Belediyesi'nde geride bıraktığımız haftada yaşanan seçim sürecinde medyaya dayalı bir kampanya yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Süleyman İrvan, kampanya sürecinde bazı noktaların öne çıktığını belirtti. Seçim sürecinde adayların kampanyalarını takibin ötesine geçilemeyen bir gazeteciliğin yapıldığını belirten Prof. Dr. İrvan, vatandaşların beklentilerinin neler olduğuna ilişkin haberlere çok az yer verildiğini ifade etti.

"Tarafsız hareket etmeye çalıştık"

Gazetelerdeki siyasal reklamların insanları ikna etme açısından etkili olduğunu belirten Hüseyin Ekmekçi, kampanya sürecinde Havadis gazetesi olarak tarafsız hareket etmeye çalıştıklarını ve hassas bir duruş sergilediklerini dile getirdi. Hiçbir partinin kampanyasını takip etmediklerini, partilerden gelen seçim haberlerini dikkatli bir şekilde inceleyerek gazetelerinde yayımladıklarını belirten Ekmekçi, özellikle abartılı kelimelere ve sıfatlara yer vermemeye özen gösterdiklerini söyledi. Kampanya sürecinde sadece seçime odaklanmadıklarını söyleyen Ekmekçi, sadece seçimlerin bir gün öncesi ve sonrasında seçimleri manşete taşıdıklarını dile getirdi.

Sabah haberlerinde gazeteler didik didik ediliyor
Televizyonların sabah haberlerinde gazetelerin okunmasına kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini belirten Hüseyin Ekmekçi, sabah haberlerinde sadece manşetlerin okunmadığını, zaman zaman iç sayfalardaki haberlerin de okunduğunu ifade etti. İnsanların günlük gelişmeleri öğrendikten sonra gazete almaya ihtiyaç duymadıklarını dile getiren Ekmekçi, bu durumun doğal olarak gazete satışlarına olumsuz etkisi olduğunu dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy, Medya Etik Kurulu'nun çalışmaya başlamasıyla bu konuda bazı düzenlemelerin yapılabileceğini belirtti. LTB seçimlerinin bu kez çok farklı bir politik ve sosyolojik atmosferde yapıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ersoy, iki yıla yakındır devam eden bir belediyecilik sorununa medyanın önemli ölçüde yer verdiğini ve vatandaşın sorunlarının kamuoyu ile paylaşılmasını sağladığını söyledi.

Kamuoyu araştırmaları yönlendiriyor
Hüseyin Ekmekçi, seçimlere iki hafta kala yayımlanan kamuoyu araştırmasının bazı seçmenleri olumsuz şekilde etkilediğini düşündüğünü, kendi partisinin adayının kazanamayacağını düşünen bazı seçmenlerin başka bir adaya yöneldiğini savundu. Anketlerin kişiler üzerinde etkisinin çok olduğunu belirten Ekmekçi, anketlerin seçim sonuçlarını etkilediği gibi gerçeği yansıtmayan sonuçlar da olduklarını kaydetti.

“1. Kuvvet Medya” programının söz konusu bölümü, 14 Nisan 2013 Pazar günü, 20.00’de SİM TV kanalında yayımlanacak.

Editör: TE Bilisim