DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ile Radyo, TV, Sinema ve Gazetecilik Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy tarafından hazırlanan ve sunulan “1. Kuvvet Medya” programına, Kıbrıs gazetesi Haber Müdürü Ali Baturay konuk olarak katıldı. 

Öğrenciler medyayı iyi takip etmeli
DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, “1. Kuvvet Medya” programında her hafta farklı bir konukla medya gündemindeki konuları ele almaya devam ettiklerini belirten Prof. Dr. İrvan, bu hafta Kıbrıs Türk basınında haber üretimini ve özel haberleri ele aldıklarını dile getirdi.

İletişim Fakültelerinde eğitim alan öğrencilerin diğer öğrencilere göre medya ile daha fazla ilgilenmeleri gerektiğini belirten gazeteci Ali Baturay, öğrencilerin kendi ülkeleri ve dış dünya ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Öğrencilerin basını yakından ve kolay takip edebilmeleri için Medya Takip Merkezi kurduklarını kaydeden Prof. Dr. İrvan, öğrencilerin bu imkânı daha iyi kullanmaları kendilerini daha iyi geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

İnternet çağında gazetecilik
Sosyal medyanın bu kadar yaygın olduğu bir zamanda okuyucuyu tutmak için başkalarının ortaya çıkarmadığı farklı ve özel haberlerin gazetelerde paylaşılması gerektiğini belirten Ali Baturay, böylece okuyucu dikkatinin çekilebileceğini vurguladı. Kıbrıs gazetesi olarak tirajlarını korumak için bunlara dikkat ettiklerini belirten Baturay, altı ayda bir kamuoyu yoklaması yaptıklarını ifade etti. Baturay, gerçekleştirilen kamuoyu yoklamaları sonrasında beklentileri ve eleştirileri dikkate alarak halkın isteklerini karşılamaya çalıştıklarını da söyledi.

Özel haber üretimi kısıtlı
Programda özel haber üretimi ve gazetelerin daha fazla okunması için yapılması gerekenler de konuşuldu. Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy, haber üretimi süreçlerinde özel haber eksikliği olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk basınında araştırma haberlerinin azlığından yakındı. Gazetecilerin günlük haber üretim süreçlerinde elit odaklı ve siyasi haberlere gereğinden fazla yer verdiklerini dile getiren Ersoy, bu haber anlayışının değişerek toplumun sorunlarına duyarlı, araştırma haberlerinin artması gerektiğini belirtti.

Gündem yaratan özel haberler
Ali Baturay ise basında özel haberin yaygın olarak yanlış bilindiğine dikkat çekerek, gazetecinin yapmış olduğu araştırmalar sonucu kimsenin bilmediği bir olayı gün yüzüne çıkararak gündem yaratmasının özel haber olduğunu belirtti. Araştırmacı gazetecilerin görevlerini yapabilmeleri için öncelikle zamana ihtiyacı olduğunu söyleyen Baturay, bu alanda çalışmak isteyen gazetecilerin, bu işin tekniğini bilmeleri, korkmamaları, cesur olmaları ve işten atılma riskini göze almaları gerektiğini vurguladı. Baturay, aynı zamanda, gazetecisinin arkasında durabilecek kadar güçlü bir medya kurumun olması gerektiğini de söyledi.

İçerik yoksulluğu var
Kıbrıs Türk basınının nicel bir zenginliğe sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman İrvan, sayıca çok olan gazetelerin içerik zenginliği yaratmada pek de başarılı olamadıklarını, oysa gazeteciliğin her şeyden önce içerik üretme mesleği olduğunu, bunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

“1. Kuvvet Medya” programının söz konusu bölümü, 31 Mart 2013 Pazar günü, saat 20.00’de SİM TV kanalında yayınlanacaktır.
 
Editör: TE Bilisim