Medya seçimlere hazırlıksız yakalandı
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven, erken seçim tarihinin çok yakın olması nedeniyle medyanın işinin zorlaştığını söyledi ve medyanın seçime hazırlıksız yakalandığını ifade etti. Güven şöyle devam etti: “Bu dönemde medya, kamuoyuna seçim sürecine ilişkin doğru ve tarafsız bilgiler sunmalıdır. Fakat ülkemizde seçim bildirgeleri yazıldığı gibi uygulanmıyor. Medyanın görevi bu bildirgeleri kamuoyuna tarafsız şekilde ulaştırmaktır. Günümüzde seçim dönemleri daha çok kavgalar, dedikodular ile geçiyor.”

Seçimlerin tek kazananı medya
Yrd. Doç. Dr. Metin Ersoy yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “2013 yılı KKTC için farklılıklarla dolu bir yıl oldu. Lefkoşa Türk Belediyesi seçimi, erken genel seçim ve ülkede yaşanmayan ilkler 2013 yılında yaşandı. Gazeteciler ülkede yapılacak olan seçimlere olumlu ya da olumsuz yön vereceklerdir. Özellikle seçim dönemlerinde Medya Etik Kurulu aktif şekilde çalışmalıdır ki seçim ortamında temiz ve şeffaf bir ortam oluşmuş olsun.” Sosyal ağların ve sosyal medyanın önümüzdeki seçimlerde önemli bir rol oynayabileceğini de vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ersoy, gençlerin artık geleneksel medyayı takip etmediğini ve zamanın çoğunu internette geçirdiğini belirtti. Seçimlerin tek kazananının medya olduğunu da kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ersoy, seçimlerde partilerin seçim bütçelerinin önemli bir kısmının geleneksel medyaya aktarıldığını sözlerine ekledi.

Geleneksel propaganda yöntemleri kullanılıyor
Günümüzde geleneksel propaganda yöntemlerinin kullanıldığını ifade eden Hüseyin Güven, siyasilerin küçük bir toplumda 20 – 30 köy gezip insanlarla yüz yüze iletişim kurmayı tercih ettiklerini söyledi. Güven, “Ülkemizde seçmenler futbol takımı tutar gibi parti tutuyorlar. Seçim bildirgelerine bakıp da partilere oy verme gibi durum söz konusu değildir. Bu dönemlerde gazeteciler etik davranmak zorundadır. Tarafsız ve şeffaf davranmalıdırlar. Ayrıca reklam gelirlerinin eşit dağıtılması gerekir” dedi.

Siyaset medyatikleşti
1940’larda yapılan araştırmalarda medyanın seçimlerde çok etkili olmadığının ortaya konduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman İrvan, ancak 1950’ler ile birlikte televizyonun yaygınlaşması ile siyasetin medyatikleştiğini ifade etti. “Günümüzde medya seçimlerde başat bir rol oynuyor” diyen Prof. Dr. İrvan, siyasal kampanyaların medya üzerinden sürdürüldüğünü, bu nedenle medyaya büyük görev düştüğünü belirtti.

“1. Kuvvet Medya” programının söz konusu bölümü, 16 Haziran 2013 Pazar günü, saat 20.00’de, SİM TV kanalında yayımlanacak.
Editör: TE Bilisim