İnsanlık tarihinde pek çok totaliter eğilimli yönetici seçimle işbaşına gelmiştir. Bu kişiler seçimle yönetim imkanı elde ettiklerini unutarak önce seçimi, sonra tümden demokrasiyi ortadan kaldırmak için uğraşırlar. DAÜ’de ne yazık ki benzer bir durumla kalmaktayız.

Bildiğiniz gibi Rektör Sayın Prof. Dr. Necdet Osam üniversitede pek çok akademik birim seçim sürecine müdahale etmiştir. Daha önceki yönetimlerin mantığı bugünkü yönetimde de üzülerek gözlemlemekteyiz. Bunun son örneği Tıp Fakültesi’nde yaşanmıştır. Bu fakülteyi kuran değerli bir akademisyen görev süresi bitince postayla teşekkür mektubu almış ve yerine bir başka kişi, vekaleten atanarak yeni dekan seçim süreci başlatılmamıştır. Rektörümüzün bu fakülteyle ilgili “dev” planı yeni istihdam edilecek bir akademisyeni buraya dekan olarak atamaktı. Yeni istihdamın olmaması Rektörlüğün ciddi hiçbir projeyi hayata geçirememe geleneğini bozmayarak Tıp Fakültesi’ni dekansız bırakmıştır.

Eski dekanın onuru zedelenmiş, yeni dekan gelmemiş, seçim yapılmamıştır.

Rektörlüğün göze çarpan en antidemokratik tavrı Eğitim Fakültesi’nde yaşanmaktadır. Rektör burada geçen akademik dönem içerisinde gerçekleştirilen seçimlere müdahale etmiş ve kendi adayının seçimleri kazanması için uğraşmıştır. Basına yansıyan bu olayda sendikamız açıklama yapmayarak hem davranışlarını düzeltmesi için Rektöre imkan tanımış, hem de Üniversiteye zarar vermemek için özen göstermiştir. Buna rağmen Rektörün davranışlarında olumlu değil, olumsuzluk gözlenmeye devam etmiştir.

Bu fakültede seçim, Rektörün istediği şekilde sonuçlanmamasının ardından Rektör seçilen öğretim üyesinin atanmaması için çok sayıda girişim yapmıştır. Ancak bir önceki Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun kararlı tavrı sayesinde söz konusu atama yapılmıştır.

Rektör bunun ardından Eğitim Fakültesi’nde görev süresi biten bölüm başkanlıklarında seçim yapmayı uzun süre kabul etmemiştir. Seçimlerin uzun süreden sonra yapılmasının arından ise seçilenlerin atamalarını yapmakta direnmiştir.

Hatırlanacağı üzere Rektör aynı olumsuz tutumu Hazırlık Okulu Müdür Yardımcılarının atanmasında da göstermiştir.

Rektör Sayın Osam ve Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Besler Dekan yardımcısı olarak önerilen kişi yerine başka bir kişiyi önerecek kadar söz konusu fakültede konusunda cüretkar davranmaktadır. Buna ek olarak fakülte münhalleri sabote edilmekte, münhalden çıkan isimler yerine farklı isimler Vakıf Yöneticiler Kurulu’na önerilemektedir.

Son olarak Rektör tavrını Eğitim Fakültesi’ni ADEK için özel olarak oluşturduğu çalışma komisyonundan dışlayarak ortaya koymuştur. Bu komisyonda Eğitim Fakültesi bünyesinde temsil edilen pek çok sosyal bilim temsilsiz bırakılmıştır.

Sayın Rektör Osam fakültenin içişlerine günlük olarak müdahaleye devam ederken, fakültenin yönetimini de taciz etmeyi sürdürmektedir.

Tüm bu davranışlar Üniversitemiz adına üzüntü verici olmasının yanında Rektörün kendi durumunu da güçleştirmektedir. Üniversite içerisinde ciddiyetten yoksun bir algı yaratan Rektörlük aynı zamanda antidemokratik tavırlarıyla Rektörlüğe yapılacak antidemokratik tavırları da meşru kılmaktadır. DAÜ’nün bugünü ve yarınındaki antidemokratik tavırlardan Rektör Prof. Dr. Necdet Osam ve ekibi sorumludur.

Rektör her geçen gün kendi durumunu sürdürülebilirlikten uzaklaştırmaktadır.

DAÜ-SEN

Editör: TE Bilisim