Çekimleri Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) TV stüdyolarında, DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve DAÜ TV yapımcılığında, DAÜ Bankacılık ve Finans Bölümü Başkanı Doç. Dr. Salih Katırcıoğlu ve DAÜ Bankacılık ve Finans Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Öney moderatörlüğünde gerçekleşen “Ekonomi Masası” programına bu hafta DAÜ Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Kaymak konuk oldu.

Programda bu hafta Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansıması ve öne çıkan diğer gündem maddeleri ele alındı. Amerika’da gerçekleştirilen toplantılar hakkında bilgiler aktaran Doç. Dr. Öney, tahvil (varlık) alımlarının yavaşlatılması konusunun gündemde olduğunu ve bunun piyasaya sürülen paranın geri çekilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Bunun da birçok yatırımcıyı rahatsız edebileceğini belirten Doç. Dr. Öney, faizlerin yukarı çıkacağı ve yabancı sermayenin az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerden geri çekilmeye başlayabileceğini kaydetti. Bu gelişmelerin ekonomileri olumsuz etkilediğinden söz eden Doç. Dr. Öney, bir diğer önemli gelişmenin ise İrlanda’da G8’lerin toplantısı olduğunu ifade etti. G8’in en önemli konu başlıklarından bir tanesinin AB ile ABD arasında imzalanacak olan serbest ticaret anlaşması olduğunu dile getiren Doç. Dr. Öney, söz konusu anlaşmanın dünyanın ve tarihin en büyük ticaret anlaşması olacağını vurguladı.

Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı olaylarının da ekonomik ve siyasi yansımalar hakkında görüşler aktarıldı. Demokratik ortamlarda alınan bir kararın tartışma ve kabul etme süreci olduğunu belirten Doç. Dr. Kaymak, ancak TC’de bu sürecin böyle ilerlemediğini ifade etti. TC’nin ciddi bir dönem içerisinde olduğunu kaydeden Doç. Dr. Kaymak, siyasetin önde gelen bir ülke olduğunu ve yaşanan gelişmelerin çok da iç açıcı olmadığını belirtti. TC’nin son 10 yıl içerisinde iyi bir ekonomik gelişim sağladığını belirten Doç. Dr. Öney, Gezi Parkı olaylarının bu duruma gelmesi ile tüm dünyanın gözünün Türkiye üzerinde olduğunu ve çözümün yeni bir anayasa ile çoğulcu demokrasiye geçişte yattoğını ifade etti. Olaylarda polisin aşırı güç kullanması olayları bu duruma getirdiğini, AB ve ABD’de çok yankı bulduğunu kaydeden Doç. Dr. Katırcıoğlu, Türkiye’nin ticaretteki en büyük partnerinin AB ülkeleri olduğunu ve bu gelişmelerin nasıl etkileri olabileceği yönünde görüşler aktarıldı. AB ile yaşanabilecek olumsuzlukların ihracata da yansıyacağını belirten Doç. Dr. Öney, TC’ye gelen yabancı sermayenin %80’nini AB ülkelerinden gelen sermayenin oluşturduğunu dile getirdi.

“Ekonomi Masası” programının söz konusu bölümü 4 Temmuz 2013 Cuma günü, saat 18:30’da, BRT-2 kanalında yayınlanacaktır.
 
Editör: TE Bilisim