Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Hukuk Fakültesi tarafından yarın “Anayasal Demokrasi ve Hukuk Devleti: Akdeniz Perspektifleri” konulu uluslararası konferans düzenleniyor.

Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda yapılacak konferans saat 09.00’da başlayacak ve iki gün sürecek.

Bengihan, bazı yasa maddelerinin değiştirilmesi için girişimde bulunulmasını talep etti Bengihan, bazı yasa maddelerinin değiştirilmesi için girişimde bulunulmasını talep etti

DAÜ'den verilen bilgiye göre, KKTC, Türkiye, İtalya ve İspanya’dan alanında uzman katılımcıların yer alacağı konferans Anayasal Demokrasi ve Hukuk Devleti ilkesinin farklı boyutlarına ilişkin bilgi, deneyim ve araştırma sonuçlarını paylaşmayı amaçlıyor.

Konferans, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Hocanın, DAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Arzu Alibaba ve Bologna Üniversitesi’nden Prof. Luca Mezzetti’nin yapacağı açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilecek.

Konuşmacı Prof. Dr. Sultan Üzeltürk başkanlığında “Türkiye'de Anayasal Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü ‘An’ları: Geçmişten Geleceğe" konulu ilk oturumda Prof. Dr. Nevin Ünal Özkorkut: “Hukuk Devleti Kavramı ve Türkiye’deki Gelişimi, Prof. Dr. Sultan Üzeltürk: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2010-2017 Anayasa Değişikliklerinde Yargı ve Doç. Dr. Demet Çelik Ulusoy: “Anayasal Demokrasinin Dijital Perspektifi: Türkiye'nin Dijital Anayasacılık Eskizi” konularında sunumlar yapacak.

Prof. Dr. Luca Mezzetti başkanlığında yapılacak ikinci oturumda Mezzetti “Demokrasinin Solması: Arap Baharı'ndan On Yıl Sonra - Democracy’s Withering: Ten Years After Arab Springs” ve Yrd. Doç. Dr. Ulaş Gündüzler “AB'nin Avrupa'da Hukukun Üstünlüğünü Teşvik Etme ve Koruma Yeteneği - Ability of EU in Promoting and Safeguarding the Rule of Law in Europe” konularında konuşacak.

Üçüncü oturum Prof. Dr. Selin Esen başkanlığında saat 14:00’de başlayacak. “Olağanüstü Hâl Rejimleri ve Anayasal Demokrasilerin Erozyonu - Emergency Regimes and Erosion of Constitutional Democracies” konulu sunumun ardından online olarak Dr. Francesca Polacchini tarafından “Salgın Hastalık – Kriz Zamanlarında İtalyan Yürütme Organının Başkanlığa Dönüşmesi - The Presidentialization of the Italian Executive in Times of Pandemic Crisis” konulu sunum ile konferans devam edecek. Oturumda son olarak Dr. Francesco Biagi tarafından “Tunus'un Demokratik Geri Kayması - Tunisia’s Democratic Backsliding” konulu sunum yapılacak.

Prof. Dr. Bertil Emrah Oder başkanlığındaki dördüncü oturumda Oder “Anayasal Geri Kayma(lar): Yörüngeler, Zorluklar ve Tepkiler - Constitutional Backsliding(s): Trajectories, Challenges, And Responses”), Yrd. Doç. Dr. Aydın Atılgan, “Anayasaların Ekonomi Politiği: Türkiye'de Piyasalar ve Demokrasi - Political Economy of Constitutions: Markets and Democracy in Turkey” ve Doç. Dr. Caterina Drigo: “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları Üzerinden Avrupa Bağlamında Hukukun Üstünlüğü ve Göç - Rule of Law and Migration in the European Context: A Focus on The European Convention on Human Rights and the Jurisprudence of the European Court Of Human Rights”  konularında konuşacak.

-2 Haziran’da da Sunumlar Devam Edecek

Konferansın ikinci gününde de devam edecek sunumlarda ilk olarak Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu oturum başkanlığında “Türk Anayasa Mahkemesi’nin Ceza Hukuku Alanında Somut Norm Denetimi Yoluyla Verdiği Kararların Hukuk Devleti Bağlamında Değerlendirilmesi - Evaluation of the Decisions of the Turkish Constitutional Court in the Field of Criminal Law Through Tangible Norm Review of the Judiciary in the Context of the Rule of Law” konulu sunum yapılacak.

Ardından Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gündüz “KKTC'de İfade Özgürlüğünün Ceza Hukuku Normlarıyla Sınırlandırılması - Limitation of Freedom of Expression in TRNC with Criminal Law Norms” konulu sunum ile ilk oturum sona erecek.

İkinci oturum Prof. Dr. Gerardo Ruiz-Rico başkanlığında Prof. Dr. Gerardo Ruiz-Rico ile Prof. Dr. Juan José Ruiz’in gerçekleştireceği “İspanya'da İktidarın Sınırlanması: Anayasa ve (Bölgesel) Demokrasi - Limits of Power in Spain: Constitution and (territorial) Democracy” konulu sunumu ile başlayacak. Ardından Prof. Dr. Juan Montabes Pereira tarafından “İspanya'da Siyasal Yerelleşme Modeli Özerk Bölgelerin Gelişimi: 1978-2022 - The Model of Political Decentralization in Spain: The Development of the State of the Autonomies 1978-2022” konulu sunum yapılacak.

Konferans Prof. Dr. Juan Montabes moderatörlüğünde gerçekleştirilecek açık oturum ve kapanış değerlendirmeleri ile sona erecek. Prof. Dr. Ahmet Sözen, Prof. Dr. Bertil Emrah Oder, Prof. Dr. Luca Mezzetti ve Prof. Dr. Selin Esen’in aktif katılımcı olacağı açık oturumda tüm davetli konuşmacı ve akademisyenler hükümet sistemleri konusunda değerlendirmelerini paylaşacak.

Editör: Haber Merkezi