UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, uzmanların görüşlerini de değerlendirdiklerinde, Anayasa değişikliği konusunun daha tartışılması gerektiği noktasında durduklarını açıkladı.

Anayasa değişikliklerini tümden reddetmediklerini, Anayasa değişikliğinin ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özgürgün, toplum sözleşmesi olan Anayasa’daki değişikliklerin çok daha köklü olmasını istediklerini; Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi dört dörtlük bir anayasa yapılabileceğini söyledi.

Özgürgün şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar önümüzde 10 aylık süre var. Kıyıların korunması konusu Anayasa’da yazıyor olmasına rağmen, yapılan düzenlemelerle KKTC kıyıları korumasız kaldı. Bu ve daha pek çok madde ellenebilir. UBP de yoğun bir katılım sergileyecektir o dönemde... Cumhurbaşkanlığı seçiminde referanduma sunma konusunda bir öneri getirdik bugün... 

Bu önerimiz konusunda Sayın Başbakan’la bir görüşmemiz oldu. Ben bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı’yla da istişare edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü halkın oyuyla seçilmiş bir iradeyi temsil ediyor. Her kesimde bir uzlaşma olması gerektiğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde çok daha kapsamlı bir anayasa değişikliği yapılabilir. Anayasa’da çok teferruatlı yazılmış bölümler var, temel anayasada yer alan şekle dönüştürülerek, yazım hatalarının düzeltilmesi noktasında bir olumlu görüşümüz var.

“YEREL SEÇİMDE REFERANDUM KONUSUNDA RET OYU VERECEĞİZ”

Yerel seçimde referanduma gidilmesi konusunda biz bir boykot sergilemeyiz ama ret oyu vereceğimizi söyledik. Dolayısıyla (Meclis’teki olumlu oy sayısı) 34’ü bulabilir. Ama referandum Cumhurbaşkanlığı seçimine bırakılırsa, tam 50’yle ve halkın da tamamından oy alarak geçebilir diye düşünüyorum.”

UBP Genel Başkanı Özgürgün, hükümet kanadının böyle bir yaklaşımı uygun görmesinin daha olumlu olacağını düşündüklerini kaydetti. Özgürgün, bütün dünyada anayasaların görüşülme sürelerinin 12-16 ay aldığını; sürece uzman ve sivil toplum örgütlerinin de katılması gerektiğini söyledi.

“HERKESE MAL OLMALI”

Bir soru üzerine Özgürgün, Meclis’i cumartesi günü boykot etmeyeceklerini ancak ret oyu vereceklerini belirterek “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir referandum ve çok daha kapsamlı bir değişikliğe olumluyuz. Bunu da o süreçte çok kesin ortaya koyacağız. Daha geniş katılımlı, herkese mal olmuş, geniş katılımlı bir toplum sözleşmesi olması düşüncesiyle bunu önerdik. Değerlendirilirse iyi olur” dedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yorgancıoğlu’nun “UBP’ye en azından uzlaşılan maddelere olumlu oy vermesi çağrısı” konusundaki soruyu yanıtlarken “Esas görüşümüz kapsamlı ve tek bir değişikliktir çünkü parça parça gittiğiniz zaman yine sıkıntılar yaşanabilir. Bölük pörçük olacak. Bugün komple yeni bir anayasa yapma fırsatı var. Bana göre esas olan da budur, yani 1985 Anayasası’nı tadil etme değil, tamamen yeni, modern, reform niteliğinde bir anayasaya dönüştürmek... Biz bunu önerdik” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim