Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Yüksek Mahkeme Yargıcı Bertan Özerdağ ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu'nun konuşma yaptığı toplantıda, gazeteciler hem yargıdaki prosedürle ilgili bilgi alma, hem de duruşmaları izlerken yaşadıkları sıkıntıların aşılabilmesi için beklentilerini dile getirme fırsatı buldu.

Gazete, televizyon ve web sitesi yöneticileri ile özellikle mahkeme muhabirlerinin davetli olduğu toplantıda Yayın Yüksek Kurulu Başkanı İlkay Diren ile Medya Etik Kurulu Başkanı Bekir Azgın da hazır bulundu.

ŞEFİK: "MAHKEME SALONUNDAKİ HUSUSLARIN HALKA DOĞRU AKTARILMASINI İSTİYORUZ"

Yüksek Mahkeme'deki bir dava salonunda yapılan toplantının başında konuşan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, karşılıklı bilgi aktarımının faydalı olacağını düşünerek bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, çocuk suçlular ve cinsel içerikli davalarda mahkemenin kapalı oturum kararı alabildiğini, bunun dışında bütün davaların halka açık olduğunu ve herkesin arzu ettiği davayı gelip izleyebileceğini söyledi.

Mahkeme salonundaki hususların halka doğru aktarılmasını istediklerini vurgulayan Şefik, gazetecilerin de zaten doğru bilgiyi halka yansıtmak istediğini, bu ortak noktada buluştuklarını kaydetti.

Şefik, yargının en güvenilir kurumlar arasında yer aldığını ifade ederek medyayla ilişkilerinin daha iyi boyutlarda sürdürülmesi dileğini ifade etti.

"YANLIŞ BİLGİ YAZILMASI BİZİ RAHATSIZ EDER"

"Bizi rahatsız eden yanlış bilgilerin yazılmasıdır, bunlar çok ender kasıtlı olarak yapılabilmektedir. Bunu tasvip etmemiz mümkün değil, eminim sizler de gazeteciler olarak tasvip etmezsiniz" diyen Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, medyada davalarla ilgili hukuki kavramlarda bazı hatalar gördüklerini, bu konularda gazetecilerin aydınlatılması gerektiğini ifade etti.

"ÇOCUK VE GENÇ SUÇLULAR DEŞİFRE EDİLMEMELİ"

Narin Ferdi Şefik, genç ve çocuk suçluların kimliklerini ortaya çıkaran haberlerin de doğru olmadığını; suçlu olsalar bile çocuk ve gençleri korumak gerektiğini dile getirerek, "Cezalarını çekecekler ancak deşifre edilmemeleri gerekir" diye konuştu.

Şefik, hukukçu olmayanlar için bazı konuların zor olabileceğini kaydederek "Bütün gailemiz sizin doğru bilgiye ulaşmanızdır" dedi. Şefik, bu amaçla Yüksek Mahkeme'de basın sözcüsü de görevlendirdiklerini belirterek, doğru bilgilerin yazılması halinde kimsenin başının ağrımayacağını; yorum katıldığı takdirde ise sorun yaşanacağını anlattı.

ÖZUSLU: "VERİMİ YÜKSELTME GAİLEMİZ VAR"

KTGB Başkanı Sami Özuslu da, medyada, hem çalışanların hem kurumların verimini yükseltme gaileleri olduğunu, bu anlamda da eğitim çalışmalarına geçmişten beri özel önem verdiklerini söyledi.

Mahkeme muhabirlerinin haber kovalarken yaşadığı sıkıntılara değinen Özuslu, zaman zaman davalara taraf kişilerin şiddetiyle karşılaşan muhabirler olduğunu belirtti.

Bilişim yasası eksikliğinden dolayı önlenemeyen medyadaki emek hırsızlığı yanında çarpıtılarak verilen haberlerin de kendileri için büyük bir sorun teşkil ettiğini anlatan Özuslu, Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik'in geçtiğimiz haftalarda bazı internet sitelerinin adını vererek yaptığı uyarıyı çok yerinde bulduklarını çünkü genellemelerin bir sonuç üretmediğini gördüklerini kaydetti.

KTGB Başkanı Özuslu, hukukun her yerde bir çerçeve olduğu, iletişim fakültelerinde de hukuk eğitimine daha fazla yer verilmesi gerektiği düşüncesini paylaşarak, hukuk bilgisi olmadan gazetecilik yapılamayacağını ifade etti.

“MEDYA-POLİS BULUŞMASI”

Bireylerin hakları, gazetecinin hak ve sorumlulukları noktasında hukuk eğitiminin önemli olduğunu belirten Özuslu, bu konularda farklı çalışmalar yapmak istediklerini, dün ayrıca Polis Genel Müdürü ile görüştüklerini, medya-polis buluşması için de bir girişim başlattıklarını bildirdi.

Kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, genelleştirmediği, eksikleri giderebilecek bir bilgi birikimini yakalayabileceklerini kaydeden Sami Özuslu, toplantının faydalı olmasını diledi ve yargı yetkililerine teşekkür etti.

KTGB Başkanı Sami Özuslu, mahkemelerin basın özgürlüğüyle ilgili kararları konusundaki memnuniyetlerini ifade ederek, "Düşünce suçlusunun olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Düşünce suçundan dolayı hapislik verilmemiştir bu ülkede..." dedi.

“DÜŞÜNEMEM BİLE…”

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ise Özuslu'nun bu ifadeleri üzerine, "Onu düşünemem bile... Öyle bir olasılık bence bu ülkede söz konusu değil" dedi.

ÖZERDAĞ: "ZANLI-SANIK KARIŞTIRILIYOR"

Toplantıda daha sonra Yüksek Mahkeme Yargıcı Bertan Özerdağ, gazetecilere, ülkede yargıyla ilgili kurumlar ve görevleri yanında temel konularda bazı bilgiler aktardı ve soruları yanıtladı.

Özerdağ, "zanlı" konumundaki kişilerin zaman zaman medyada "yargılanmaya başlanan kişi" anlamına gelen "sanık" gibi gösterildiğini belirterek, oysa "zanlının henüz şüpheli konumdaki kişi olduğunu ve hakkında tahkikat yapıldığını", medyadaki yayınlarda, bu kişilerin suçsuz bulunabileceğinin de göz önünde tutulması gerektiğini vurguladı.

Şüphe durumunda tutuklamanın da normal bir prosedür olduğunu ancak her tutuklananın suçlu olmayabileceğini, sonra serbest bırakılabileceğini anlatan Özerdağ, bir kişinin teminata bağlanmasının suçlu olduğu anlamına gelmediğini belirtti.

Özerdağ, davalarla ilgili haberlerde masumiyet karinesine dikkat edilmesini istedi.

Toplantıya katılan gazetecilerden bazıları da, duruşmaları izleyen muhabiri olmadığı halde bazı internet haber sitelerinin, duruşmaları izleyen muhabirlerin haberlerini çalarak ve yorum katarak yayımlaması yüzünden karşılaştıkları sıkıntıları dile getirdi.
Editör: TE Bilisim