KTEZO’dan yapılan açıklamaya göre, ülkede yaşanan nitelikli, kalifiye eleman eksikliğini gidermeye yönelik 2010 yılında K. T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde faaliyete geçen Çıraklık Eğitim Merkezi’nde öğrenciler, aşçılık, oto mekaniker, oto elektrik, matbaa, sıhhi tesisat ve iklimlendirme, kuaför, erkek berberliği, güzellik uzmanlığı ve grafik tasarım gibi meslek dallarında eğitim görüyor, aynı zamanda da iş yerlerinde çalışabiliyorlar.

Haftada bir tam gün olmak üzere Çıraklık Eğitim Merkezi’nde farklı teorik derslerin eğitimini alan öğrenciler, okul dışında bulunan diğer günlerinde ise kendi mesleki alanlarında iş yerleriyle imzalanan ”Çıraklık Sözleşmesi” ile istihdam ediliyorlar.

Bu sayede çırak öğrenciler, okulda edindikleri teorik bilgileri kendi mesleki alanlarında kullanma ve kendilerini geliştirme imkanı buluyor. İşletmelerde çırak olarak istihdam edilen öğrencilere, ücret olarak Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası gereğince asgari ücretin en az yüzde 30’u ödeniyor.

Öğrenciler eğitim süreci sonunda tüm derslerden başarılı olmak koşuluyla sınavlara girip kalfalık belgesi, daha sonra da eğitime devam ederek ilgili sınavlarda başarılı olmaları halinde ustalık belgesini alabilecekler.
Editör: TE Bilisim