Bengü Gazitepe tutuksuz yargılanacak Bengü Gazitepe tutuksuz yargılanacak

2021 yılında yapılan ölçümlerde toz konsantrasyonu insan sağlığının korunması için belirlenen yıllık seviyeyi bazı bölgelerde  aşmıştır. Toz konsantrasyonu için insan sağlığının korunmasına yönelik olarak tespit edilen yıllık ortalama sınır değer olan 40 µg/m3 değeri  Lefkoşa, Gazimağusa ve İskele’de aşılmıştır. Diğer istasyonlarda yıllık ortalama sınır değeri aşılmamıştır.

Toz konsantrasyonu yıllık ortalama değerleri Gazimağusa ve İskele’de 44 µg/m3 , Lefkoşa Bedrettin Demirel Caddesi’nde 42 µg/m3, Lefkoşa Küçük Kaymaklı’da 41 µg/m3 olarak tespit edilmiştir. Diğer istasyonlarda ise yıllık ortalama, Girne’de 36 µg/m3, Alevkayası’nda 20 µg/m3, Kalecik’te 31 µg/m3 , Teknecik’te 26 µg/m3 , Güzelyurt’ta 30 µg/mve Lefkoşa Surlariçi’nde 35 µg/m3  olarak ölçülmüştür.

Toz konsantrasyonu için 50 µg /m3 olan günlük ortalama sınır değer 6 istasyonda müsaade edilen gün sayısından fazla olarak aşılmıştır. Tüzük kurallarına göre toz konsantrasyonunun günlük ortalaması bir takvim yılında 35 günden fazla aşılmamalıdır. 2021 yılında Gazimağusa İstasyonu en fazla aşımın olduğu yer olmuştur ve yılın 77 gününde sınır değer aşılmıştır. Lefkoşa Trafik İstasyonu’nda 68 gün, Lefkoşa Surlariçi’nde 47 gün, Girne’de 48 gün, Lefkoşa Küçükkaymaklı’da 55 gün, İskele’de 47 gün günlük sınır değer aşılmıştır.

Geçmiş yıllarda, Teknecik ve Kalecik Elektrik Santrallerinin bulunduğu bölgelerde  Kükürt Dioksit konsantrasyonu zaman zaman hava kalitesi hedeflerini aşmaktaydı. Ancak 2016 yılından itibaren elektrik santrallarında ağırlıkça %1’den fazla kükürt içeren fuel-oil kullanımının yasaklanmasından ötürü, 2021 yılında kükürt dioksit konsantrasyonları hiç bir ölçüm noktasında sınır değerleri aşmamıştır.

Azot dioksit, Karbon monoksit ve Benzen kirleticileri yıl boyunca normal seviyede seyrederek Tüzük standartlarını aşmamıştır.

Editör: Haber Merkezi