Girne Bağımsız Belediye Başkan Adayı Zeki Çeler, Ses Kıbrıs Web TV’de yayınlanan Kıbrıs’ın Nabzı programına katıldı ve Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı.Zeki Çeler, Girne’yi yeniden çekim ve cazibe merkezi yaratmak için imaj ve marka çalışması yapacağını belirterek, trafik sorununu çözmek için projelerinin hazır olduğunu vurguladı.

Boğazköy-Dikmen ana yolundaki kazada alkollü sürücü yoldan çıktı… Boğazköy-Dikmen ana yolundaki kazada alkollü sürücü yoldan çıktı…

“Girne’yi marka yapmak için aday oldum”

Neden aday olduğu ile ilgili soruyu yanıtlayan Zeki Çeler, “Girne turizm özelliğini kaybetti. Girneliler, trafik karmaşası, alt yapı eksikliği ve sosyal yaşamın geriye gitmesi nedeniyle kentte yaşamaktan memnun değil. Hal böyle iken kente turist nasıl gelsin. Doğru vizyonla Girne’yi yaşanabilir bir noktaya getirmek ve Girne’yi marka yapmak için aday oldum” dedi.

“Girne’de tek yön ring sistemini uygulayacağız”

Yapılan anketlere ve yaşanılan sıkıntılara göre en büyük sorunun trafik olduğunu anlatan Çeler, “Önceliğimiz trafiği çözmek. Şehir planlama, mimar ve mühendislerin yer aldığı ekibimizle projelerimizi hazırladık. Girne Trafik Ulaşım Master Planı’nı mevcut başkan dikkate almadı. Şehir trafiğini çözmek ve rahatlatmak için kısa vadede Girne’de tek yön ring sistemini uygulayacağız” diye konuştu.

“Bisiklet yolları oluşacak”

Şehir Planlama ve trafik uzmanlarının önerileri doğrultusunda trafik konusunda projelerin hazırlandığına vurgu yapan Çeler, “Tek yön ring sisteminin hayata geçmesiyle, trafik rahatlatılacak ve çift şeritli yollar, tek yön olacak. Paralel yollar üzerinden çıkış yapılabilecek. Proje büyük bir külfet gerektirmiyor ve hemen uygulanabilir.Bu projeyle bisiklet yolları da oluşacak” ifadelerini kullandı

“Doğu’da köprü ve kaçış yollarıyla trafik rahatlatılacak”

Orta vadede ise trafiği rahatlatmak amacıyla askeri bölgede alternatif yolların kullanılması için girişim yapılacağını aktaran Çeler, “Ulaştırma Bakanlığı’nın yapması gereken ve uzun vadeli olan Doğu Çevre Yolu Projesi’nin bitimini beklemeden doğu bölgesindeki trafiği rahatlatmak için Ozanköy ve Doğanköy’de yapılacak köprülerle araçlar kent içine girmeden Lefkoşa yoluna yönlendirilecek. Ciklosa bağlanan ve bitirilemeyen yol tamamlanacak. Köprü ve kaçış yollarıyla trafik rahatlatılacak”dedi

“Toplu taşıma konusunda projeler hazırlandı”

yanında toplu taşıma konusunda da projelerinin hazır olduğunu dile getiren Çeler, “Dolmuşların iyileştirilmesi teşvik edilecek. Durak ve güzergah sayısı artırılacak. Beylerbeyi, Zeytinlik ve Salih Miroğlu Caddesi’nden dolmuş geçmesi sağlanacak. Dolmuşların durakta durup durmadıkları, mobil uygulama takip sistemleriyle denetlenecek. Vatandaş mobil uygulamalarla dolmuşun durağa uzaklığını görebilecek” ifadelerini kullandı.

“Belediye borçlanarak maaş ödüyor”

Belediyenin maddi durumunun iyi olmadığını ve borçlanılarak maaş ödendiğini aktaran Çeler, “Belediyenin gelirlerinin doğru oranda artması için devlet katkı payı konusunda mevcut başkan mücadele etmedi. Hukuk yoluna gitmedi. Devlet katkı payının nüfus oranında alınması ve Girne’de nüfus sayımının yapılması için girişim yapılacak” diye konuştu.

“8 yıldır arıtmaya yatırım yapılmadı”

Girne Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi hakkında konuşan Çeler, “Maliyetlidir denilerek 8 yıldır arıtmaya yatırım yapılmadı. Pis su arıtılmadan denize veriliyor. Denize girmek sağlığı tehdit ediyor. Arıtmanın kapasitesi artırılmalı ve farklı arıtma teknikler kullanılmalı. Sıvı atık,çim alanların sulanması için kullanılabilir. Gübre de elde edilebilir. Ekonomik bir değere dönebilir. Belediye yatırım yapabilir veya ortaklık kurulabilir ya da yap işlet devret yöntemi kullanılabilir” diye konuştu.

“Su kaçakları önlenirse, gelirlerde artış olacak”

Belediyenin gelirlerinin yükseltilmesive su kayıplarının giderilmesi için girişim yapılmadığını da anlatan Çeler, “Su ile ilgili yüzde 50 kaçak var. Belediyenin su ödemesi devlet katkı payından kesilir ancak su kayıpları önlenmez ve para toplanmaz. Su kaçakları önlenirse, gelirlerde artış olacak. Göreve geldiğimizde gelir artırıcı önlemler alınacak ve projelere kaynak yaratılacak” ifadelerini kullandı.

“Girnelilere kent kart çıkarılacak”

Araba park yerleri dışında gelir elde edilmediğine işaret eden Çeler, “Cep parklar yaratılacak ve parkmetre uygulamasına geçilecek. Girnelilere kent kart verilecek ve pozitif ayrımcılık uygulanacak. Girneliler indirimden yararlanacak. Girne’de park yeri konusunda değil, vatandaşın kullanımına sunulmasında sorun var” dedi.

“Limanın arka mahallesi düzenlenecek”

Girne Antik Liman’ın durumuna da değinen Çeler, “Turizm Bakanlığı limanda düzenleme yapmaya başlıyor. Göreve geldiğimizde işbirliği ve destek vereceğiz. Limanın arka mahallesi düzenlenecek. Belediye teşvik verecek ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılacak. Eski şehir algısı yaratılacak. Butik otelcilik geliştirilecek. Belediyeye ait bandabulya aktif kullanılacak. Limana ve çevresine 4 mevsim insanların gelmesi sağlanacak” diye konuştu.

“Kent bekçileri görev yapacak”

İnsanların hava kararında limana ve çarşıya inemediğinden yakınan Çeler, “Girne’de sokaklar karanlık ve halk güvenlik endişesi taşıyor. Polisle işbirliği içinde kent bekçileri eğitilecek. Zabıta ve yeni istihdamlarla 7/24 Girne ve köyler için kent bekçileri görev yapacak” dedi..

“Marka ve tanıtım ofisi kuracağız”

Girne’yi marka şehir haline getirmek ve uğrak merkezi yapmak istediğini dile getiren Çeler, “Kıbrıs’a gelen herkesin mutlaka Girne’ye uğramasını sağlayacağız. Marka ve tanıtım ofisi kuracağız. Sosyal medya uzmanları ve belediye çalışanlarıyla birlikte Girne’yi tanıtacağız. Aydınlatma konusunda KIB-TEK’işikayet etmek yerine, solar sistemler kullanarak şehir aydınlatılacak” ifadelerini kullandı.

“Hayalim Girne’nin örnek şehir olması”

Hayalinin Girne’nin merkezinden denize girilmesi olduğuna dikkat çeken Çeler,“Denize gönül rahatlığıyla girilmesi için öncelikle arıtma sorunu çözülmelidir. İnsanlar şehirde denize girebilirse, zamanını şehirde geçirir. Para şehirde harcanır, esnaf kazanır ve şehir ekonomisi gelişir. En büyük hayalim Girne’nin örnek şehir olması” dedi.

“Girnelilerin kazanacağı bir kent yaratacağız”

Girne’yi yaşanabilir bir şehire getirmek istediğini aktaran Çeler,“Dijitalleşen, kurumsallaşan, yaşanabilir bir marka kent yaratmak istiyorum. Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde günlük sağlık takiplerinin yapılabilmesi için yaşlılara bileklik takılması, GİGEM veEsnaf veZanaatkarlar Odası ile işbirliği içinde eğitim verilerek istihdam konusunda çalışma yapılmasını sağlayacağım. Girnelilerin kazanacağı, belediye ve Belpazda çalışanların huzur içinde çalışacağı bir yapıyı oluşturacağım” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi