Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, özürlülere, ihtiyaçlı kişi ve ailelerle dezavantajlı gruplara ve sosyal sigortalılara yapılan maktu yardımların, günün koşullarına göre yeniden düzenlenerek, artırıldığını açıkladı.

Ünverdi, “Sosyal yardım alan ihtiyaçlı vatandaşlarımıza, özürlülerimize ve sigortalılarımıza yönelik nakdi yardım ödeneklerinde yapılan bu artışlarla, gerek sigortalı, gerek özürlü, gerekse sosyal yardıma gereksinim duyan tüm vatandaşlarımız, hükümetimizin yanlarında olduğunu unutmamalı; sorunlarının çözümü için hükümetimizin olanaklar ölçüsünde, her türlü iyi niyetli çaba ve katkıyı ortaya koymaya hazır olduğunu bilmelidir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ünverdi bugün yayınladığı yazılı açıklamada, hükümetin tüm vatandaşların sosyal yaşama eşit katılımını sağlamak, onların sosyal güvenlik hak ve menfaatlerini korumak, toplumun ihtiyaçlı kesimlerini maddi ve manevi yönden desteklemek için 2013 yılı içinde de çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü söyledi.

Bu bağlamda bakanlık bünyesinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından asgari ücret yeniden belirlediklerini ve özel sektör çalışanlarının eline net 100 TL’lik artış geçebilmesini sağladıklarını kaydeden Ünverdi, yeni asgari ücretin bin 415 TL olarak belirlendiğini belirtti.

Ünverdi, “Beklentimiz, Türkiye ile birlikte büyük hassasiyet içerisinde yürüttüğümüz , 2013-2015 mali protokolü ile; ülkemizin ekonomideki gelişmelerini ve istikrarını daha da ileriye götürmek; vatandaşlarımıza daha olumlu koşullar yaratmaktır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ünverdi, şöyle devam etti:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak amacımız, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, yapılacak yeni proje ve atılımlarla, öncelikli ihtiyaçlı kesimler olmak şartıyla, toplumun tüm kesimlerinin refah düzeylerinin arttırılması için, her türlü sosyal, psikolojik ve ekonomik desteği sağlamaktır”

YENİ YARDIM MİKTARLARI

1Mart 2013 tarihinden itibaren uygulanacak yeni düzenlemeye göre, sosyal sigorta ödenekleri arasında yer alan ve analık sigortasından karşılanan emzirme yardımı 150 TL’den 566 TL’ye, maktu gebelik yardımı 75 TL’den 283 TL’ye, maktu doğum yardımı ise 150 TL’den 566 TL’ye yükseltildi.

Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında kayıtlı sigortalılara verilen gebelik yardımı 260 TL’den 283 TL’ye, doğum ve emzirme maktu yardımları da 520 TL’den 566 TL’ye artırıldı. Bu artışlı ödenekler 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Sosyal Sigortalar Yasası kapsamındaki sigortalılara yapılan cenaze yardımları 210 TL’den 424,50 TL’ye; Sosyal Güvenlik Yasası kapsamındaki sigortalılara verilen cenaze yardımı ise 390 TL’den 424.50 TL’ye yükseltildi.

Maktu gözlük cam ve çerçeve yardımları da artırılarak, gözlük çerçevesine 120 TL, gözlük camlarına (çift) ise 80 TL verilmesi kararlaştırıldı.

Çalışma Dairesi’nden özürlü nakdi yardımı alanlara da , 1 Ocak 2013’den itibaren geçerli olmak üzere, yüzde 8.85 oranında artış yapıldı. Bu düzenlemeye göre, en düşük özürlü nakdi yardımı 707,5 TL; en yüksek özürlü yardımı ise bin 415 TL oldu.

Sosyal Hizmetler Dairesi’nin verdiği sosyal yardımlar da, en düşüğü 689 TL, en yükseği ise bin 82 TL olacak şekilde düzenlendi. Özürlü vatandaşların nakdi yardım farkları, geriye dönük artışlar şeklinde ödenecek. 
Editör: TE Bilisim