Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Çağlar, toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta bir çok din ve etnik grupların yüz yıllardır uyum içinde yaşadıklarını belirtti.

Çağlar, 11 Şubat'ta Kıbrıs'ta iki toplum lideri tarafından imzalanan, iki-toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon temelinde, tek uluslararası kimlik ve temsiliyete sahip iki kurucu devletli Birleşik Federal Kıbrıs'ı oluşturma hedefli ortak açıklama metninin adada olumlu bir atmosfer yarattığına işaret etti.

İki toplumun dini liderlerinin de son dönemlerde çeşitli toplantılar yaptığını kaydeden Çağlar, Cenevre’de BM şemsiyesi altında buluşan dini liderlerin, çözüm ile dinlerin toplumları birleştirici rolü üzerine mesajlar verdiğini anlattı.

Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Müslüman olmayan kişilerin ibadetlerini özgürce yerine getirebildiklerini belirten Çağlar, Gazimağusa, Karpaz, Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt'ta bulunan birçok kiliseye GKRY'den ibadet için gelmek isteyen Kıbrıslı Rum, Ermeni ve Maronitlere özel günlerde olanak tanındığına dikkat çekti.

Çağlar, bir Kıbrıslı Türk milletvekili olarak Yunanistan Parlamentosu'nda AKPA parlamenterlerine hitap etmesinin belki de ilk olduğunu belirterek, bundan Kıbrıs Türk Halkı adına onur duyduğunu söyledi.

Mehmet Çağlar bugün adaya dönecek.
Editör: TE Bilisim