Bakanlar Kurulu, Güney ve Kuzey Kıbrıs’ta bırakılan taşınmaz malların takasına etkili işlerlik kazandırılmasına olanak sağlayarak, Kıbrıslı Türklerin de Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurabilmesinin önünü açacak yasal düzenlemeyi onayladı.

“Anayasanın 159’uncu Maddesinin (1)’inci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamına Giren, KKTC Hukukuna Göre Mülkiyet Hakkı Herhangi Bir Gerçek veya Devlet Dışındaki Tüzel Kişiye Ait Olmayan ve Tasarruf Hakkı Halen Bir Gerçek veya Tüzel Kişiye veya KKTC Devletine Ait Bulunan Taşınmaz Mallar Üzerindeki Hakların Devri ve Kaydedilmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı” Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında onaylanarak Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edildi.

Bakanlar Kurulu toplantısı saat 15.15’te tamamlandı. Toplantı sonrası Bakanlar Kurulu Sözcüsü Dışişleri Bakanı Özdil Nami, alınan kararları basına açıkladı.

Özdil Nami, bugüne kadar sadece kuzeyde taşınmaz mal bırakan Kıbrıslı Rumların başvurabildiği Taşınmaz Mal Komisyonu’na, Kıbrıslı Türklerin de Güneyde bıraktıkları taşınmaz malları Kuzeyde aldıkları taşınmaz mallarla takas edebilmek için başvuru yapmasına hak tanıyan yasa önerisini Meclise sevk etme kararı aldıklarını söyledi.

“Taşınmaz Mal Komisyonu’na müracaatların kapsamı genişletilmiştir. Bu güne kadar sadece Rumlar müracaat edebiliyordu. Bunun kapsamı değiştirildi” diyen Nami, Kıbrıs Türk vatandaşlarının da artık, Kuzeyde elinde bulundurduğu malla Güney’de bıraktığı malı takas için Komisyon’a başvurabileceğini söyledi.

TASARININ AMACI

Değişiklik Tasarısı’nın amacı şöyle ifade ediliyor:

“Anayasa’nın 159. maddesi kapsamındaki terk edilmiş Rum malları üzerinde hak iddia ederek Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuran Rumların, söz konusu mallar üzerindeki mülkiyet hakları, yalnızca kira yöntemiyle tasarruf ve kullanım haklarına sahip gerçek ve tüzel kişilere değil, aynı zamanda;
(1) Mülkiyet hakkına sahip olan ve Güney Kıbrıs’taki taşınmaz mallarıyla bu malları takas etmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere; veya
(2) İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası kapsamında hak sahibi olan, fakat Güney’deki taşınmaz malları karşılığında taşınmaz mal alamayan veya yeterli oranda mal alamayan eşdeğerci hak sahibi gerçek ve tüzel kişilere; veya
(3) Yasa kuralları çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu Rum malları üzerinde tasarruf ve kullanım hakkını elinde bulunduran gerçek ve tüzel kişilere;
Bakanlar Kurulu’nun iznine bağlı olarak takas yoluyla veya satın alma ve tazminatını ödeme yoluyla devredebilmelerine olanak yaratmak.”

BUTİK OTELLERE DE FAİZ DESTEKLİ KREDİ

Özdil Nami, yarım inşaat halindeki otellerin tamamlanmasına yönelik faiz destekli kredi programına, finansman sıkıntısı nedeniyle işletmesine ara verilmiş oteller, tekrardan turizme hizmet edecek turizm amacı dışında kullanılan oteller, Mağusa Surlar içerisindeki butik otel ve turistik pansiyonların da dahil edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Kredinin bir bankadan değil Bakanlığın anlaşmalı olduğu diğer bankalardan da alınabileceğini ifade eden Nami, “Böylece bu program daha etkin bir hale getirilmiş oldu” dedi.

TON BAŞINA 100 TL DESTEK

Nisan ayında hasat edilmesi beklenen 2 bin ton patatesle ilgili olarak ise Nami, ton başına 100 TL’lik torba ve paketleme hariç fason paketleme ücretine yönelik destek verileceğini açıkladı.

ORGANİK TARIM İÇİN YASA ÖNERİSİ MECLİSE SEVK

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Nami, organik tarımın yaygınlaşması için de bir çalışma başlatıldığını ifade ederek, modern dünyada organik tarımın çok önemli bir yeri bulunduğunu, organik tarımın yaygınlaşması için hazırlanan yasa önerisini Meclis’e sevk etme kararı aldıklarını kaydetti.

Nami, “Ülkemizde de bunun desteklenerek genişlemesini sağlamak Hükümetimizin öncelik verdiği bir konudur” dedi. 
Editör: TE Bilisim