Doğu Akdeniz Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü öğetim görevlisi ve Türk Sigorta Genel Müdürü Engin Arı’nın bütçe açıklarının KKTC ekonomisindeki etkilerini incelediği “Budget Deficit Problem and Its Impact on the TRNC Economy” adlı kitabı yayımlandı.

Kitap, Almaya’da faaliyet gösteren Lambert Academic Publishing yayınevi tarafından 16 Kasım’da İingilizce dilinde yayımlanarak www.amazon.com üzerinden satışa sunuldu.

Kitapta, bütçe açıklarının ekonomideki olumsuz etkilerini asgari seviyeye indirmek için kısa bazı politika önerileri de yer alıyor.

Engin Arı, kitabında hangi konuların ele alınıp incelendiği önsözde şöyle aktardı:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana yıllarca biriken yapısal sosyo-ekonomik sorunlar yaşamaktadır. Bu yapısal sorunlar, ekonomi üzerinde büyük bir yük oluşturan bütçe açıklarına neden olmuşlardır. Çünkü bütçe, yalnızca kamu gelir ve giderleri ile kamusal ihtiyaçları belirleyen bir yasal döküman değil, aynı zamanda, bir ülkede planlı büyüme ve sosyo-ekonomik yapının gerçekleştirilmesinde de önemli bir araçtır.

Bu çalışmanın amacı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi üzerinde bütçe açıklarının etkilerini araştırmaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bütçe açıklarını yaratan nedenler ve bu açıkların finansmanında kullanılan yöntemler detaylı olarak tartışılmıştır.

Bu çalışmada, genel olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kamu maliyesi ve detaylı olarak da bütçesi değerlendirilmiştir. Bütçe ve kamu sektörünün yapıları analiz edilerek ülkenin kamu maliyesinde yaşanan sorunlar bir zaman perspektifi içerisinde tanımlanmıştır.

Bütçe açıklarının finansmanının ekonomi üzerindeki etkileri ve açıkların finansmanında kullanılan yöntemler farklı yönlerden ve değişik yöntemler kullanılarak araştırılmıştır. Bütçe açıklarının finansmanı ve ekonomi üzerinde yarattıkları etkilerle ilgili teorik kavramlara değinilmiş ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki durumla karşılaştırma yapılmıştır.”
Editör: TE Bilisim