Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa’da yıllardır yağan yağmurlar sonrasında oluşan sıkıntıların farkında olduklarını, ilk günden itibaren bu yönde hem çalıştıklarını, hem de proje ürettiklerini, ancak, özellikle Sanayi Bölgesi’nde yaşanan sorunun aşılması için devletin ilgili tüm kurumlarının birlikte hareket etmesinin şart olduğunu belirtti.
Son günlerde yaşanan sıkıntıların aşılması için, LTB olarak tüm imkanlarını seferber ettiklerini ve bu yönde büyük bir enerji harcadıklarını belirten LTB Başkanı Harmancı, “Ancak Sanayi Bölgesi'ndeki sorunun köklü çözümü için Lefkoşa Kaymakamlığı, Sanayi Dairesi gibi devletin ilgili tüm kurumlarının ortaklaşa hareket etmesi şarttır. Bu sorunun altından başka türlü kalkılamaz” dedi.

“Sanayide altyapısı olmayan işletemlere onay verildi”
Yıllarca yapılan hatalar ile günübirlik karar ve uygulamalar nedeniyle bugünlere gelindiğini anımsatan Harmancı, imara açılmaması gereken yerlerin imara açıldığını, tüm risklere rağmen dere yataklarının yönünün değiştirildiğini, yanlış yapılaşma sonucu dere yataklarının doldurulduğunu, ayrıca, özellikle Sanayi Bölgesi’nde altyapı yapılmadan, tesislerin açılmasına onay verildiğini kaydetti.

Geçmiş yıllara oranla özellikle Sanayi Bölgesi etrafında bazı gelişmeler yaşandığını, bölgede yeni bir çevre yolu yapılmakta olduğunu, bölgedeki askeri birliğin bazı düzenlemeler yaptığını, üniversite tarafından mezarlık karşısında yeni alanlar oluşturulduğunu belirten Harmancı, bu gibi plansız uygulamaların da bu yılkı sıkıntının artmasına neden olan etkenlerden olduğunu kaydetti. Sanayi Bölgesi’nde yağmur sularının oluşmasında kısa sürede meydana gelen yoğun yağışların da etkili olduğunu belirten Harmancı, geçtiğimiz yıllarda Sanayi Dairesi’nin yaptığı ve sanayide biriken bütün suların Doktoroğlu Mağazası önünde toplanmasını öngören uygulamanın da, suyun tahliyesinin bütünlüklü düşünülmemesi nedeniyle ciddi sıkıntıya neden olduğunu söyledi.

“Aktarılan su dere seviyesinin altında kalıyor”
Suyun o bölgede toplanması ile birlikte aktarılmasının da gerektiğini belirten Harmancı, “Oraya topladığınız suyun bir de aktarılması gerekiyor, çünkü oranın kot farkları, drenaj altyapısı o suyu taşıyacak, kaldıracak kapasitede değil. Drenaj kapakları sadece daha önce oluşturulmuş küçük bazı büzlerle dereye aktarılıyor, ancak dere ile birleştiği noktada da derenin seviyesinin altında kalıyor, böyle olunca tüm suyu geri tepiyor, tüm bunlar da beraberinde ciddi bir sıkıntı yaratıyor” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Sanayi Bölgesi’nin üst bölümüne yapılan yeni bendin yeterli olmadığı ve taşma riski taşıdığı yönünde endişelerini de dile getiren Harmancı, "Yerinde yaptığımız incelemelerde bendin çok da verimli olmadığını tespit ettik. Bent, suyu bir noktaya kadar alıyor, o noktada biriktiriyor. Ancak, suyun da taşma riski bulunuyor, eğer taşma gerçekleşseydi, Altınbaş Petrol’ün yanındaki derenin taşma ihtimali daha da yükselecekti, böyle bir durumda yerleşim yerleri de risk altında kalacaktı” ifadelerini kullandı.
Tüm bu sıkıntıların çağdaş ülkelerde tüm riskler göz önüne alınarak altyapı oluşturulduğu için önlenebilir durumda olduğunu vurgulayan Harmancı, sıkıntının aşılması için bütünlüklü çözümün şart olduğunun altını çizdi.

“Göreve geldikten sonra bu konuya önem verdik”
Harmancı, göreve gelmelerinin ardından yağmurların şehre yarattığı sıkıntıların çözümü konusunda hassas davrandıklarını, 3 aylık sürede de çeşitli projelerin hayata geçirilmesinde ivedilik kazandırdıklarını belirtti.
Şht Mustafa Ruso Caddesi ile Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nın kesiştiği bölgede yağmur suyu drenaj hattı döşemesi çalışmalarının ilk etabının tamamlandığını belirten Harmancı, ikinci etap olan yolun doğu tarafındaki çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Yağmur Suyu Drenaj hattı kazandırılan bir bölgenin de Yenişehir olduğunu ifade eden Mehmet Harmancı, Kurtuluş Meydanı’ndan Yenişehir trafik ışıklarına kadar olan bölgeye hattın döşendiğini ifade etti.
Harmancı tüm bunlar yanında yağmurların etkisini gösterdiği andan itibaren LTB ekiplerinin drenaj hatları ve ızgaraları her gün temizleyerek suyun akışını hızlandırdığını, bunun özellikle ana arterlerde çok sık yapıldığını belirtti.
Mehmet Harmancı önemli bir de bilgi paylaşarak yağmur suyu drenajı ile ilgili olarak master plan çalışmaları için kaynak başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

“Çoklu mücadele şart”
Tüm bu olumsuzlukları ve sıkıntıları bilerek göreve geldiklerini, sorunun çözümü yönünde de ellerinden gelen her şeyi yapmaya kararlı olduklarını belirten Harmancı şunları kaydetti: “Biz sıkıntıların aşılması noktasında, tüm irademizi ortaya koymakta kararlıyız, ancak, bunun çoklu bir mücadele gerektiğinin de bilinmesinde fayda vardır. LTB’nin yanı sıra, Sanayi Dairesi, Karayolları ve Planlama İnşaat Dairesi’nin etkin bir şekilde olayda hemfikir olması ve işbirliği yapması şarttır.”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorunu 2015’de kökten çözemesek de en aza indirmek zorundayız. Doktoroğlu önünde biriken suyun tahliyesine ilişkin projelerimiz var. Tabii ki bunu gerçekleştirirken, başka bir noktayı özellikle yerleşim yerlerini tehlikeden uzak tutmamız gerekiyor. Çünkü taşıyacağımız su, başka bir derenin taşmasına neden olabilir. O nedenle tüm bunların bütünlüklü olarak ele alınması gerekir. Örneğin, biz projeyi uygularken, Lefkoşa Kaymakamlığı’nın da aynı anda dere yataklarının içerisindeki genişlemeyi ve akışkanlığı sağlaması gerekiyor.”

“Sorumluluk bizdedir”
100 gün de olsa Lefkoşa'nın sorumluluğunun kendilerinde olduğunu ve bütün bu sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Harmancı şunları kaydetti: “Lefkoşalı’ya bunu yaşatmak, bu kentin insanına bunu yaşatmak benim içime sindirebileceğim birşey değildir. Bu şehrin Belediye Başkanı olarak bu sorunları çözmek üzere geldiğimizi söyledik. Ancak yılların sorunlarının da 100 günde kökten çözülmesine maalesef imkan yoktur. Bu sorunları en kısa sürede aşmak için elimizden ne gelirse yapacağız, bu konuda kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Çözemediğimiz noktada da bunu da açık yüreklilikle topluma söyleyeceğiz”
 
Editör: TE Bilisim