Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kadın Çalışmaları Dairesi, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle bugün, Lefkoşa Hidden Garden’da etkinlik düzenlendi.

Başbakan İrsen Küçük ve eşi Gülin Küçük’ün katılımıyla gerçekleşen etkinliğe ülkenin dört bir yanından kadınlar katıldı. Konuklar arasında üst düzey kadın yetkililer de vardı.

Etkinlikte konuşan Başbakan İrsen Küçük, Kıbrıs Türk kadınının milli mücadele yıllarından bugüne kadar toplumda önemli görevler üstlendiğini vurgulayarak, tüm kadınların “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutladı.

“KADIN AİLE BÜTÇESİNE DESTEK”

Küçük, ülke kadınının yenilikleri her zaman yakından takip ettiğini ifade ederek, Atatürk ilkelerinin Kıbrıs’ta süratle hayata geçtiğini anımsattı.

Günümüzde, aile ihtiyaçlarının giderek çeşitlendiğini belirten Başbakan Küçük, kadınların gerek el işleriyle, gerekse çalışma hayatında yer alarak aile bütçesine destek verdiğini vurguladı.

Küçük, kadınların çalışma hayatının her kademesinde yer aldığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın kadın olmasının önemine işaret etti.

“BOŞANMALARI ÜZÜNTÜ İLE TAKİP EDİYORUZ”

Son yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de artan boşanmaları üzüntüyle takip ettiğini dile getiren Başbakan Küçük, Türk toplumunda ailenin önemli bir yeri olduğunu söyleyerek, “Boşanma oranlarının azalması için daha fazla gayret gösterilmelidir” dedi.

Küçük, Kadın Çalışmaları Dairesi’nin birinci yaşını da kutlayarak, çalışmaların ada genelinde başarıya ulaşmasını temenni etti.

ÜNVERDİ: “KADIN ÇALIŞMALARI DAİRESİ’NİN İLK YAŞINI GURURLA KUTLUYORUZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi etkinlikteki konuşmasında,  kadınların birçok alanda haksızlığa uğradığını, bazı kadınların şiddet gördüğünü ifade ederek, ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik yönden kadınlara destek verilmesi için bir yıl önce kurulan Kadın Çalışmaları Dairesi’nin ilk yaşını gururla kutladığını söyledi.

“374 KADININ DAİREDEN HİZMET ALDI”

Dairenin çalışmalarını anlatan Ünverdi, “Bir  yılda önemli başarılara imza attık. Daireye başvuran, ekonomik desteğe ve işe ihtiyacı olan 260 kadını bakanlık bünyesinde hizmet veren İş Bulma Merkezi’ne yönlendirdik, iş bulmalarına yardımcı olduk” dedi.

Şerife Ünverdi, Kadın Çalışmları Dairesi’nde görev yapan psikolojik danışman ve avukatın 50 kadına boşanma ve şiddet konusunda hukuki ve psikolojik destek verdiğini ifade ederek, 374 kadının Daire’den hizmet aldığını kaydetti.

“ALO 183 ACİL SOSYAL HİZMET HATTI”

Sosyal Hizmetler Dairesi ile işbirliği içinde hayata geçirilen Aile Sosyal Destek ve Eğitim Projesi (ASDEP)’i anlatan Ünverdi, 5 ilçede  yaklaşık 2 bin kadına ulaşıldığını söyledi.

Projenin kadını ve aileyi güçlendirmeyi hedeflediğini anlatan Şerife Ünverdi, “Kadınların yaşadığı sorunları yerinde tespit etmek, sorunlara çözüm üretmek için hizmeti onların ayağına götürmeye devam edeceğiz” dedi.

Ünverdi, Bakanlık bünyesinde geçtiğimiz günlerde hizmete giren “Alo 183 Acil Sosyal Hizmet Hattı” konusunda da bilgi vererek, hattın olaylara anında müdahale edebilmek için oluşturulduğunu söyledi.

“KADINLARIN YANINDA OLMAYA VE SORUNLARA ÇÖZÜM ARAMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Ünverdi şöyle konuştu:

“Sosyal Hizmetler Dairesi ve Kadın Çalışmaları Dairesi’ne başvurarak boşanma isteğini, mağdur edildiğini, ekonomik yetersizliği olduğunu belirten kadınların daire avukatları tarafından ücretsiz savunabilinmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılması yönünde başsavcılıktan görüş istendi.”

Bakan Ünverdi, Kadın Çalışmaları Dairesi’nin daha da güçlenmesi için  önümüzdeki günlerde sivil toplum örgüt temsilcilerinin de olacağı Kadın Dayanışma Konseyi’nin toplanacağını, dairenin diğer birimlerinin oluşturulması için çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Şerife Ünverdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kadınların yanında olmaya ve sorunlara çözüm aramak için çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Şerife Ünverdi, çalışan ve çalışmayan kadınların sosyal güvenlik hakları için yürütülen çalışmaların da son aşamaya geldiğini müjdeledi.

Ünverdi Başbakan İrsen Küçük ve eşi Gülin Küçük’e desteklerinden nedeniyle teşekkür etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi kadınların “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutladı.

ETKİNİKTE ÇATOM KADINLARININ RENGARENK EL İŞLERİ SERGİLENDİ

Etkinlikte Kadın Çalışmaları Dairesi Psikolojik Danışmanı Narin Hasipoğlu da bir konuşma yaparak, dairenin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Dipkarpaz Belediyesi bünyesinde yer alan Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) Sorumlusu Arzu Pürtül ise konuşmasında Karpaz kadının el işleriyle aile katkı yaptığını söyledi.

ÇATOM Kadınlarının rengarenk el işlerinin sergilendiği ve satışa sunulduğu etkinlik, izazı ikramla tamamlandı.

Editör: TE Bilisim