Meclis, borçların yeniden yapılandırılması yasası'nı oy birliği ile kabul etti. sorunlu borçlar ilk dondurulduğu tarih esas alınarak yeniden yapılandırılacak. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Önerisi” ile “Hukuk Muhakemeleri Usulü (Geçici Kurallar)(Değişiklik) Yasa Önerisi”ni oy birliğiyle kabul etti.

Bugün kabul edilen yasa önerisiyle, borç taksitiyle ilgili mahkeme emirlerine uyulmaması sebebiyle aleyhlerine hapislik cezası verilen kişilerin hapislik ve taksit emirlerinin, mahkemeye başvurmaları halinde yeniden değerlendirilmesine imkan sağlamak amacıyla 2012’de hazırlanan “Hukuk Muhakemeleri Usulü (Geçici Kurallar) Yasası”nın süresi, borç ilişkilerinden kaynaklanıp, tahsili geciken veya tahsil edilemez hale gelen borçların ekonomik iyileştirilmesi kapsamında yeniden yapılandırılmasıyla ilgili mevzuata paralellik sağlanması amacıyla 31 Temmuz 2013’e kadar uzatıldı.

Aynı şekilde geçen yıl kabul edilen “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Geçici Kurallar) Yasası”nda bugün yapılan değişiklikle, yasadan yararlanamayanların da yararlanması ve uygulamada çıkan sorunların aşılması” amaçlanıyor.

Genel kurul bugün öğleden sonraki oturumunda Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komite’nin hazırladığı iki yasa önerisini görüştü.

ÇAKICI

İlk olarak “Hukuk Muhakemeleri Usulü (Geçici Kurallar)(Değişiklik) Yasa Önerisi”ni görüşen genel kurulda ilk sözü alan TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, zor günlerden geçildiğine işaret ederek, bugün harıl harıl bir çalışma yapıldığını söyledi. Çakıcı, TDP’nin de bu çalışmaya katkı koymak amacıyla komite kurulması ve bir çalışma yürütülmesi önerisinde bulunduğunu hatırlattı.

Faizlerin ana parayı geçmemesi konusunda net bir duruşları bulunduğunu ve bu yönde önerileri bulunduğunu kaydeden Çakıcı, her zaman faiz mağdurlarının yanında olduklarını söyledi.

Çakıcı “Borçların öyle bir sistem haline dönüştü ki, artık ödenemez hale geldi. Halkın uzun süre kanı emildi. Bunun devam etmemesini isteyenler olduğu gibi, devam etmesini isteyenler de oldu” dedi.

Çalışmalar yavaş ilerlese de bir şeyler yapılıyor olmasının, iyi bir şey olduğunu kaydeden Çakıcı, mazbataların ertelenmesi noktasındaki yasaya destek vereceklerini belirtti. Çakıcı, avukat ücretleri ve hüküm vermekle ilgili düzenlemelere oylarının ret olacağını söyledi.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük, eleştirileri yanıtlamak üzere yaptığı konuşmada, mevduat sahiplerinin zorlanması üzerinde önemle durmak gerektiğini kaydetti.

Küçük, ülkede gelişmeden ve yatırımdan söz ediliyorsa, mevduatların ülke ekonomisi için kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kredi kullanmada yüzde 3 artış gözlemlendiğine işaret eden Küçük, zor duruma düşen vatandaşların sorunlarına çözüm bulmanın parlamentonun görevi olduğunu belirtti.

Başbakan Küçük, faiz uygulamalarının normal seviyeye çekilmesi gereğine vurgu yaparak, ödenmeyen faiz oranlarının ödenmesi ve oranların daha aşağıya çekilmesi için Ankara ile yapılan Ekonomik Program’da ödenek ayrıldığını söyledi.

Küçük, dengeli bir çalışmanın önemine vurgu yaparak, bugün bir erteleme noktasına gelinmesinden ve bunun oy birliğiyle geçecek olmasından mutluluk duyduğunu belirtti.

DENKTAŞ

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da konuşmasında, yapılan çalışmanın mevcut dengesizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu söyledi.

Yasanın bugün eksikleri olsa da geçeceğini kaydeden Denktaş, kısa sürede bunun, komitede yakalanan işbirliği ruhu sayesinde giderileceğini belirtti.

Denktaş, finans sektöründeki herkesin bir tefeci gibi hareket etmesine son verecek bir düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Denktaş, “Önemli olan haksız kazanç elde edilmesine son vermek. Biri haksız kazanç elde ederken, başkalarının faizler altında ezilmesine devletin izin vermemesi ve dengenin sağlanması lazım” dedi.

Serdar Denktaş, ekonomideki daralmanın önüne geçmek gerektiğini söyledi.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşmasında, çalışmaya katkılarından dolayı komite üyelerine, Maliye Bakanı’na ve diğer bürokratlara teşekkür etti. Barolar Birliği Başkanı ile yaptığı görüşmede bazı güzel öneriler yapıldığını ancak bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu savundu. Soyer, komite başkanının sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve meclisten kovulduğunu sanan Baro Başkanı’nın meclisi terk ettiğini ve bir tavır içine girdiğini belirtti.

Barolar Birliği’nin çalışmalara katkı koymaya devam etmesi temennisinde bulunan Soyer, Bankalar Birliği’nin itirazlarına da değinerek, yıllardır ödenemeyen borçların ödenebilir hale gelmesine yönelik bu çalışmaya daha yapıcı yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Soyer, Güney Kıbrıs’ta yaşanan krize de değinerek, geçmişte sarsılan ve belli bir raya oturtulan bankacılık sektörünün sarsmayacak ancak vatandaşı da faiz borcu altında ezmeyecek bir ahengin şart olduğunu belirtti.

Kredi Garanti Fonu’nun da çalıştırılmasının isteyen Soyer, Merkez Bankası’nın bu konuda güç harcamaya davet etti.

Konuşmaların ardından yasanın madde madde görüşülmesine devam edildi. Üçüncü görüşmenin de bugün yapılmasına ilişkin tezkerenin kabul edilmesinin ardından yasa oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

İKİNCİ YASA ÖNERİSİ

Genel Kurul daha sonra Borç-Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Ad-Hoc) Komitesi’nin hazırladığı “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması (Geçici Kurallar) (Değişiklik) Yasa Önerisi”ni görüşmeye başladı.

Komite başkanı UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un raporu sunuşunun ardından söz alan CTP Milletvekili Ömer Kalyoncu, mükemmel olmadığı halde partisinin yasaya onay vereceğini söyledi. Kalyoncu, Faiz Yasası’na dokunulmadığı sürece sürekli mağduriyetler yaşanabileceğini kaydetti.

Kalyoncu, tefecilik konusuna da ele atmak gerektiğini belirterek, partisinin bu yasaya olumlu oy vereceğini söyledi.

Genel Kurul daha sonra yasayı madde madde görüşüp, oylamaya başladı. Görüşme sırasında TDP Milletvekili Mustafa Emiroğulları, iki kez söz alarak, görüşülen maddeye partisinin ret oyu vereceğini belirtti.

Hükümeti, gerekli icraatlarda bulunmamakla suçlayan Emiroğulları, TDP’nin, halkın mağdur olmasını engellemek için elinden gelen esnekliği gösterdiğini ancak avukat ücretleriyle ilgili düzenlemeye oy vermelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Emiroğulları, herkesin ödün verdiği bir ortamda avukatların da gereken esnekliği göstermesi gerektiğini belirtti.

Komite başkanı UBP Milletvekili Hasan Taçoy, eleştirileri yanıtlamak üzere yaptığı konuşmada, herkesin taviz vererek bu yasanın oy birliğiyle geçmesine imkan sağlamaya çalıştığını söyledi. Taçoy, komiteye sunulan tüm önerilerin ele alındığını ve yasanın geçmesi için gayret sarf ettiğine işaret etti.

Konuşmaların ardından söz konusu madde oy çokluğuyla kabul edildi ve yasanın madde madde görüşülüp, oylanmasına devam edildi. Oylamanın ardından yasanın tamamı oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet Meclisi, Genel Kurulu 1 Nisan’da yeniden toplanacak.
Editör: TE Bilisim