Protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla saat 19.00’da başlayan törende, saygı duruşu, saygı marşı ve saygı atışının ardından İstiklâl Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla son buldu.

Boğaz Şehitliği’ndeki törene, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Sibel Siber, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, ana muhalefet partisi UBP temsilcisi Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, bazı milletvekilleri, kurum kuruluş, dernek ve okullardan temsilciler ile diğer bazı yetkililer katıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Eroğlu törende anıt özel defterine şunları kaydetti:

“Aziz şehitlerimiz, Kıbrıs Türkü’nün onurlu var olma mücadelesinde, özgür yaşamak ve sizden sonraki nesillere özgür bir vatan bırakabilmek için canlarınızı feda ederek, şahadet mertebesine ulaştınız.

Asil Türk milletinin Kıbrıs’taki temsilcileri olarak, Türkiye’den gelen ırkdaşlarımızla beraber tüm dünyaya Türk’ün en büyük hasletini bağımsız yaşamak uğruna, gerekirse canını vermekten çekinmeyeceğinizi gösterdiniz.

Sizin uğrunda can verdiğiniz topraklar, akıttığınız kanla vatan olmuştur. Bugün Anavatan Türkiye’nin sonsuz desteğiyle özgürce yaşadığımız vatanımızda, sizler de Mücahitler ve Mehmetçikler olarak vatan topraklarında huzur içinde yatıyorsunuz.

Bugünlere ulaşmamızı sağlayan siz aziz şehitlerimizi, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.”

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da Anıt Özel Defterine şunları yazdı:

“Aziz şehitlerimiz, kahraman Kıbrıs Türk halkının yaşam hakkı özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi uğruna canlarınızı feda ederek, mukaddes şahadet mertebesine ulaştınız.

Türkiye ve KKTC’nin gelecek nesilleri sizleri daima minnet ve şükranla hatırlayacaklardır.

20 Temmuz Barış Harekatı’nın 39. yıldönümünü idrak ettiğimiz bugün manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhlarınız şad olsun.”

SAVAŞ

Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Boğaz Şehitliği özel defterine şu ifadeleri yazdı:

“Aziz şehitlerimiz, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı ve özgürlüğü uğruna gözünüzü kırpmadan canlarınızı feda ederek, en yüce mertebeye yükseldiniz.

Büyük Türk milleti, onun ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkı ve kahraman Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın mensupları olarak bizler, şanlı hatıranızı her an yüreğimizde hissederek, uğruna can verdiğiniz değerleri korumak, kollamak ve yaşatmak için gerektiğinde sizler gibi canımızı feda etmeye kararlı ve azimliyiz.

Özgürlük mücadelesiyle tarihe geçen hatıranız sonsuza dek yüreğimizde yaşayacaktır.

Bizlere emanet ettiğiniz bu vatanı ve Kıbrıs Türk varlığını sonsuza dek yaşatma azim kararlılığında olduğumuzu bir kez daha tekrar ediyor, sizleri minnet ve şükran duygularımızla anıyor, huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.” 
Editör: TE Bilisim