26 Mayıs günü, küçük bir köy olan Bodamya halkı tarafından düzenlenen festival, 350 üzerinde katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Etkinlik, köyün eski Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sakinlerinin de aralarında bulunduğu her yaş grubundan katılımcıyı bir araya getirdi. Etkinlikte fotoğraf sergisi, geleneksel müzik dinletileri ve dans gösterilerine yer verildi. Fotoğraf sergisine, köylülerin kendi hikâye ve anılarına dayalı oluşturan tarihi belgeler eşlik etti.
Festival, Bodamya’daki eski bir evin köy halkı için bir müzeye dönüştürülmesi ile ilgili projenin bir parçası olarak düzenlendi.
UNDP-ACT tarafından desteklenen projenin amacı, katılımcı yaklaşımlar ile köyün çok kültürlü mirasının kutlanabileceği ve tarih boyunca Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların barış içerisinde varolmalarını yansıtan bir alan yaratmaktır. Proje aynı zamanda, yerel halka iş imkânı sağlayarak ve sürdürebilir turizm için yeni mekânlar yaratarak yerel kalkınmaya katkı koymayı amaçlamaktadır.

Tüm proje süresince köyün eski Kıbrıslı Türk sakinlerini süreç içerisine katmak proje başında verilen bir karardı. Buna nedenle projenin tüm faaliyetlerinden sorumlu olan “Bodamya Miras Kurulu” halk tarafından atanan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan oluşturuldu.

Son aylarda tüm halk bu süreçte yer aldı. Etkinliğe hazırlanırken tüm halkın köye dair anılar toplamak için çaba gösterdi. Bu etkinlik, köy meydanında toplanan katılımcılara onlarca anı hatırlattı, aralarındaki diyaloğun pekiştirilmesine vesile oldu. Katılımcılar, yıllar öncesine ait köy etkinliklerini, aile yaşantılarını ve köy halkının günlük yaşantısını yansıtan fotoğraflar önünde anılarını hatırlayıp biribirlerine hikayeler anlattılar.

Etkinlik, Bodamya sakinlerinden İbrahim Aziz’in yazdığı “Bodamya – Birlikte Yaşamın Fotoğrafı” fotoğraf albümünün de tanıtılmasına ev sahipliği yaptı. Albüm, yazarın kendi arşivinden ve köy sakinlerinden toplanan fotoğraflarla oluşturuldu. Albümde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların barış içerisinde birlikte yaşamlarını gösteren bu ortak ve kapsayıcı çabalara değinildi. Böylece köy halkı, bu eşsiz deneyimi ve mirası başkalarına aktarma şansı yakalamış oldu. Bu başarılı etkinlik sonrasında bu kitap, önümüzdeki aylarda ada çapında yapılacak sunumların odak noktası olacaktır.

Etkinliğin açılış konuşmalarını yapam köyün Kıbrıslı Rum Muhtarı Panikos Yiatrou ve UNDP-ACT Program Müdürü Christopher Louise, Bodamya köydeki deneyimin tüm adadaki köyler üzerinde olumlu etki sağlayacağını; güven, barış ve uzlaşının ancak yerel halkın katılımı ile gerçekleşebileceğini dile getirdiler.
Bu proje, USAID finansmanıyla UNDP-ACT tarafından desteklenmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen +35722455902 no’lu telefondan Panikos Yiatrou’ya veya +905338384488 no’lu telefondan Suna Evran’a ulaşınız.
Bodamya Miras Projesi ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen www.potamiaheritage.com sayfasını ziyaret ediniz.
 
Editör: TE Bilisim