Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, iş güvenceleri bulunmadığı gerekçesiyle çadır eylemi başlatan CAS çalışanlarından bir grubu kabul etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla görüşen CAS çalışanları grubunda, Hava-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Bora Çamkıran da yer aldı.

“ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRDÜK”

CAS çalışanlarını temsilen kabulde konuşan Osman Kırmızı, CAS şirketinin tümünün devlet bünyesine alınmadan önce 169 çalışanı bulunduğunu, şirketin devlet bünyesine alınmasından sonra 76 kişinin CAS’ta çalışmaya devam etme kararı aldığını, diğerlerinin devlette iş talebiyle çadır eylemi başlattığını belirtti.

Kırmızı, “Biz CAS şirketine sahip çıkanlar olarak üvey evlat muamelesi gördük, ‘biz bu işi yapmayız CAS’ı yaşatmayız, isterseniz satın’ deyip çadır eylemi başlatanlar devlete istihdam edildi. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır, avukatlarımızla görüştük” dedi.

CAS’ın havayollarının yüzde 80’ine hizmet verirken bugün yüzde 2’sine hizmet vermekte olduğunu da belirten Kırmızı, bir uçak şirketine hizmet verildiğinden dolayı, elde edilen gelirin çalışanların maaşlarını karşılamadığını ve CAS çalışanlarının maaşlarının Maliye’den ödendiğini ifade etti.

Kırmızı, CAS’ın kuruluş protokolünde şirketin tasfiyesi halinde tüm çalışanların Kıbrıs Türk Hava Yolları’na iadesini emrettiğini kaydederek, “Biz bu maddeye dayanarak, ‘biz vazgeçtik, devlet güvencesi istemiyoruz bizi de devlete işe alacaksınız’ desek, hukuk yoluna gidildiğinde biz de kazanırız” dedi.

CAS çalışanlarının maaşının 2 bin 300 TL’den bin 675 TL’ye düşürüldüğünü de belirten Kırmızı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile yaptıkları görüşmede, “Başbakan’ın kendilerine Türkiye’den üç şirketten teklif aldıklarını ancak CAS’ın özelleştirilmesini Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın kabul etmediğini, fakat yine de CAS’ı satmayı düşündüklerini söylediğini” anlattı.

EROĞLU: “BİR HAVAYOLUYLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”

Cumhurbaşkanı Eroğlu ise yaptığı konuşmada, CAS’ın hizmet vermesi için bir havayolu şirketiyle görüşmelerin sürdüğünü, konuyu yeniden Başbakan ve Başbakan Yardımcısı ile görüşeceğini söyledi.

CAS çalışanlarına işlerine sahip çıkma tavsiyesinde de bulunan Eroğlu, devletin bir yan kuruluşu gibi olan CAS’ın çalışanlarının devlet güvencesi istemesinin haklı bir duruş olduğunu ifade etti.

Eroğlu ayrıca, “(CAS çalışanlarının sorununun) Seçimle alakası yok, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin milletvekili seçimleriyle alakası yok” dedi.

CAS personelinin maaşlarının düşük olduğunu da belirten Eroğlu, “Bizim üzerinde duracağımız, iş güvencesini sağlayabilmektir. Bu konuda elimden geleni yapmaya çalışacağım” diye konuştu.

Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak ise Eroğlu, bazı kesimlerin kendisine çözüm istemediği yönünde ithamlarda bulunduğunu ancak kendisinin masada olmasına rağmen karşısında çözüm bulmak için bir muhatabın bulunmadığını söyledi.
Editör: TE Bilisim