Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) “kurtuluş yolu” olarak gösterilen Ziraat Bankası’ndan alınacak krediyle içinden çıkılamadığını savundu; 6 yıllık belediye bütçesini hazırlamaya ve belediyeyi yönetmeye talip olduğunu bildirdi.

BES Başkanı Savaş Bozat yazılı açıklamasında, belediyeyi “usulsüz borçlanmalar ve ihaleleri peşkeş çekerek batıranların” yargılanması gerektiğini ifade ederek, “Demokrasinin en güvenilir ayağı olan yargı sistemini daha fazla istismar etmeden güvenirliliğini sağlamalıyız” dedi.

Borçlanma kararının alındığı 11 Aralık’tan itibaren verilen sürenin en geç 10 gün olduğunu ifade eden Bozat, bu durumda sürenin 21 Aralık’ta dolacağını, bu tarihe kadar gerçekleşmemesi halinde siyasi iradenin yapamadığını halkla birlikte yapmaya ve LTB’yi yönetmeye talip olduklarını kaydetti.

Bozat, sürdürülebilir ve halkın daha iyi hizmet alabileceği bir LTB’ni yaratmaya taraf olduklarını ifade ederek, belediyenin yüzdürülebilir bir yapıya kavuşturulması için Belediye Meclisinin 90 milyonluk yapılandırma kararının hayata geçebilmesi, 6 yıllık gelir gider dengesinin oluşturulması, gelirlerin nasıl daha iyi yükseltileceği ve giderlerin yüzde 25 oranında nasıl, ne yönde azaltılıp gösterileceği bütçeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

“Belediye bizimdir... Belediye başkanını bizim hazırlayacağımız bütçeyi uygulamaya davet ediyoruz” diyen Bozat, 6 yılık yapacakları bütçe çalışmaları neticesinde LTB’nin sürdürülebilir hale geleceği ve Lefkoşa halkına daha iyi hizmet vereceği konusunda hükümet  ile Ziraat Bankası yetkililerine teminat verdiklerini ifade etti.

Bozat, alacakları tedbirleri de şu şekilde açıkladı:

“Belediyenin fazla personel sorunu aşikardır. Gerçekten çalışan, emek veren işçi ve memur personelin zarar görmemesi adına personel üstünden yapılacak tasarrufta işe gelmeden maaş çekenlerin; işe yaramayan, siyasi ve kişisel çıkarlar için istihdam edilenlerin derhal işten durdurulması taraftarıyız. Uygulamayı da böyle yapacağız.

Lefkoşa halkına daha iyi hizmet verebilmek için salon araçların yüzde 70’nin derhal satıp yerine çöp kamyonları ve çekirgeler alacağız.

Bu borçların ödenebilmesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’nin sürdürülebilmesi için gelirlerin toplanması ve artırılması şarttır. Fakat Lefkoşa halkının belediyenin bu borçlarından maddi açıdan zarar görmemesi için gelirlerimizi artırma konusunda yapacağımız ve alacağımız tedbirler şunlardır:

Sanayi bölgesinde bulunan garajlardaki iki binamızda toptancılar halini aktif hale geçirmek ve böylece kıymet tartı ücretlerini toplamak. (bütçeye katkısı yaklaşık 4 milyon TL)

Bakanlar Kurulu kararı ile yılda 4 milyon TL olan reklam gelirlerinin peşkeş çekildiği ihalenin iptali ve belediyeye geri verilmesi.

30 milyonluk aktif alacakların derhal tahsili için hukuk yolu çalıştırılarak vergisini ödeyen vatandaşın ve çalışanın mağduriyetini önlemek adına derhal yasal süreci başlatacağız.

Arıtma tesisinin AB ve TC yardım heyetine sunulacak projeler ile içilebilir suyu, Lefkoşa halkına sunulacak; bu noktada halkın maddi ve manevi katkıyı koyacağı aşikardır.

Lefkoşa sınırları dahilinde bulunan bazı üniversitelerin belediyeye ödemesi gereken su, temizlik, aydınlatma ve sağlık resmi borçların tahsili için derhal gereği yapılacak.

Mal sahiplerinin kanayan yarası haline gelen ve belediyenin de tahsilinde güçlük çektiği su bedellerinin erken ve kalıcı tahsili için bölge bölge derhal konturlu sayaç sistemine geçilmesi sağlanacaktır.

Belediye sınırları içerisinde bulunan bazı kaçak iş yerleri ve konutları derhal kayıt altına alınıp vergilendirilmesi yoluna gidilecek.

Tüm bölgelerdeki yeşil alan ve park bahçeleri temizlenip düzenlendikten sonra bölge muhtarlarının sorumluluğuna devredilerek, yaşanacak sorunların yine belediyemiz tarafından talepleri doğrultusunda çözümlenmesi sağlanacaktır.

Ayda en az bir kez olmak üzere tüm bölgelerin sorunlarını tespit edip çözümü için muhtarlarla toplantı yapılarak sorunların çözümü için birlikte hareket edilecek.

Borç yapılanması ile müteahhide olan borcu ödendikten sonra teslim alacağımız mezbahanın bölge ve Lefkoşa kasaplarıyla işbirliği yapılarak derhal aktif hale getirilip gerekli kaynağın belediyeye yaratılması sağlanacaktır.

Lefkoşa halkını ilgilendiren (temizlik, aydınlatma, sağlık, su ve kanalizasyon) vergilere 2 yıl boyunca tek kuruş zam yapılmaması taahhüdünü veriyoruz.”

Editör: TE Bilisim