Başbakan Yorgancıoğlu, son genel seçim öncesinde tüm siyasi partilerin halka Anayasa’yı değiştirme sözü verdiğini; CTP’nin koalisyon görüşmeleri öncesi DP ve UBP ile görüşmelerinde bunu paylaştıklarını; koalisyon hükümetinin programına da Anayasa değişikliğini koyduklarını anlattı.

Başbakan Yorgancıoğlu, “Ancak biz anayasaların toplumların uzlaşı metinleri olduğunu bildiğimiz için bu çalışmaları yürütmek adına Meclis’te bir ad-hoc komite kurulmasına ve grubu olmasa bile bütün partilerin komitede temsil edilmesine önem verdik. Çünkü Anayasa değişikliğinin konsensüsle olması inancımız vardı ve bu inancımız hala devam ediyor” dedi.

Oluşturulan Meclis komitesinde Anayasa’ya öncelik verilmesi gerektiği görüşü üzerine bu konudaki çalışmayı öne aldıklarını kaydeden Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yoğun çalışma temposuyla yaptıkları çalışmalara tüm partilerin katkıda bulunduğunu ve 23 maddelik değişiklik önerisinin komitede onaylandığını anlattı.

Başbakan Yorgancıoğlu, daha sonra mutabakata giren veya girmeyen bazı maddelerle ilgili endişeler dile getirilmeye başlandığını; bunun üzerine itiraz edilen maddelerin yeniden ele alınabilmesi için geçtiğimiz Salı günü toplantının bugüne ertelendiğini ifade ederek, hedeflerinin 29 Haziran’da referandum olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, ret oyu vereceğini söyleyen UBP’nin en azından kabul ettiği maddeler için pozitif görüş ortaya koymalarının, hem kendileri hem de toplum algısı için önemli olacağını vurguladı. DP ve TDP’deki bazı hassasiyetleri de dikkate alarak Cumartesi Anayasa değişikliklerinin madde madde görüşülmesi; iki tam gün sonra da oylanması için hükümet ortaklarıyla anlaştıklarını belirten Başbakan Yorgancıoğlu, yeni bir konsensüs hedefi ortaya koyduklarını vurguladı.

Başbakan Yorgancıoğlu, değişikliklerin tümünün onaylanmasını amaçladıklarını ancak her partinin itiraz ettiği maddelere ret oyu vermesi veya değişiklik önerisi sunması imkanının da yaratıldığını kaydederek şöyle devam etti:

“29 HAZİRAN’DA REFERANDUM KONUSUNDA ÇOK NETİZ”

“Ancak şu konuda çok netiz: Anlaşılan tüm konular 29 Haziran’daki yerel seçimde referanduma gidecek. Bu süreci tehlikeye atacak herhangi bir olumsuzluğa fırsat vermeyeceğiz. Bazıları aceleye geldiğini söylüyor ama anlattığım bu süreç acele değildir, 5 aylık bir süreçtir ve bu toplumla da paylaşılmıştır. Her hassasiyet dikkate alınarak bir konsensüs yaratmak adına çaba ortaya konulmuştur. Gerçekten iyi bir uzlaşı noktasıdır. İstisnalar olabilir, bir iki itiraz olabilir, bunlar değerlendirilebilir ama ülkenin ihtiyaç duyduğu ‘yargı sisteminin yeniden yapılandırılması, çocuk hakları ve diğer temel hak ve özgürlüklerin artık anayasa’da değiştirilmesi gerekir. Buna bütün partilerin katkı koyması gerektiğine inanıyoruz.”

UBP’YE ÇAĞRI

Özkan Yorgancıoğlu, UBP’ye önemli olduğuna inandıkları maddelere pozitif oy kullanmaları çağrısı da yaptı. Bunun yaratacağı olumlu sonuçları UBP’nin de sahiplenmesi gerektiğini söyleyen Başbakan, “Sonuçta reddedilse de, kabul edilse de hepimizi bağlayacak bir konudur. Onların da düşüncelerini yeniden değerlendirip pozitif katkı yapmalarını öneriyorum” dedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’le bugün Meclis’te bir görüşme yaptığını belirten Başbakan Yorgancıoğlu, Özgürgün’ün gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra kendisini arayacağını söylediğini bildirdi.

“DEMİR TAVINDA DÖVÜLÜR”

Anayasa değişikliklerinin aceleye getirildiği eleştirileri konusundaki bir soru üzerine “Demir tavında dövülür” diyen Özkan Yorgancıoğlu, aksine geç bile kalınmış bir çalışma yapıldığını; 29 yıldır Anayasa’nın değişmediğini ama toplumun ve ihtiyaçlarının değiştiğini vurguladı.

Ad-hoc komitede, yavaş ama tempolu, birbirini algılayan ve yardımcı olan anlayışla bir süreç geçirildiğini kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, aceleye geldiği iddialarını kabul etmediğini söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, hükümet programında yer almasına rağmen geçici 10. maddenin neden değişiklikler arasına girmediği konusunda ise “Bu basit bir matematik hesabıdır. Anayasa’nın değişmesi için 34 oya ihtiyaç vardır ve DP bu konuda hükümet programına rağmen hayır oyu kullanacağını söylüyor. Burada amaç birbirimizi dövmek değil, ortak payda yakalamaktır. Geçici 10. maddenin kalkmasını biz istiyoruz ama 34’e ulaşamadıktan sonra bunu zorlamanın ve bütünü kaybetmenin de çok bir anlamı yoktur” dedi.
Editör: TE Bilisim