Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, çok emek verilerek hazırlanan Anayasa değişiklikleriyle ilgili, DP-UG ve TDP’de bazı milletvekillerinin endişeleri bulunduğunu; bu milletvekillerinin ikna edilmesinin ardından Meclis’in Perşembe günü yapacağı toplantıda “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi”nin görüşüleceğini söyledi.

Yorgancıoğlu, Cumhuriyet Meclisi’nin Anayasa değişikliğiyle ilgili bugün yapması gereken olağanüstü toplantıyı nisap sorunu yüzünden yapamamasını, Meclis’teki gazetecilere değerlendirdi.

“ENDİŞELER BUGÜN SU YÜZÜNE ÇIKTI”

Geçici komitenin, çok uzun ve yorucu toplantılarından sonra birçok partinin endişelerini de dikkate alarak, Anayasa’da yapılması öngörülen değişikliklerde bir sonuç üretildiğini belirten Başbakan Yorgancıoğlu, “Ancak dünden başlayarak DP-UG’nin bazı milletvekilleri ile TDP’nin bazı maddelerdeki endişeleri bugün su yüzüne çıktı” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, “çok emek verilen ve birçok alanda yeni özgürlükler getirecek Anayasa değişikliklerinin sonuçsuz kalmaması için, DP-UG’de endişesi olan bazı milletvekillerinin ikna edilmesi adına bu partide bir çalışma yürütüldüğünü” söyledi.

Başbakan Yorgancıoğlu, “TDP’yle de bu endişeleri gidermek için görüşme fırsatı yaratmak amacıyla, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü olağanüstü toplantısının perşembeye ertelenmesinin daha uygun olacağını düşündüklerini ve böyle bir ertelemenin söz konusu olduğunu” ifade etti.

Yorgancıoğlu, hükümet ortağı DP-UG’nin kendi milletvekillerini ikna etmek için yaptıkları talebin de etkili olduğunu kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, “Umarım perşembeye bu sorunlar aşılır ve büyük bir özveriyle yürütülen ve gerçekten hassasiyetler de dikkate alınarak bu noktaya getirilen Anayasa değişiklikleri Perşembe günü görüşülüp onaylanır” dedi.

Yorgancıoğlu, bir soru üzerine, önerinin Perşembe günü görüşülmesi halinde, Anayasa değişikliğinin referanduma sunulma takvimindeki hedefte sarkma olmayacağını ifade etti.

ENDİŞELER… VİCDANİ RET, GEÇİCİ 10. MADDE VE MECLİS’TE NİSAP

DP-UG ve TDP’li vekillerin endişeleri konusundaki soruya karşılık Başbakan, “vicdani ret, geçici 10. madde ve Meclis’te nisap için 17 milletvekilinin yeterli sayılması” gibi düzenlemeler bulunduğunu ancak bunların evrensel doğrular olduğunu söyledi.

“Umarım ki bunları arkadaşlarımıza anlatma ve ikna fırsatı olur” diyen Başbakan Yorgancıoğlu, Anayasa değişikliğinin görüşülüp geçmesi dileğinde bulundu.

Başbakan Yorgancıoğlu, bir başka soruya karşılık, Anayasa değişikliğini görüşen komitenin yeniden değerlendirme yapmasının değil, milletvekillerinin ikna edilmesinin söz konusu olduğunu söyledi.
Editör: TE Bilisim