Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Ali Çıralı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nu kabul etti.

Oda Başkanı Ali Çıralı kabulde yaptığı konuşmada, Çevre Yasası ile ilgili Çevre Dairesi’nin daha önce bir çalışma başlattığını hatırlatarak, yasadaki “Sanayi işletmeleri ancak organize sanayi bölgelerinde olabilir” maddesinin değiştirilmesini istedi.

Tesislerin hammaddeye yakın yerlere kurulması gerektiğini belirten Çıralı: “Örneğin zeytin ile ilgili bir fabrika, zeytin üretilen bölgede, narenciye ilgili paketleme fabrikası narenciyenin üretildiği bölgede olmalı” dedi.

Sanayi bölgesi dışında bugün hali hazırda bir çok tesis olduğunu ifade eden Çıralı, bu durumun ülkede yeterli sayıda sanayi bölgesi olmamasından kaynaklandığını söyledi.

BAKIRCI

Bakan Hamit Bakırcı da kabulde yaptığı konuşmada geçen hafta yasa üzerinde çalışma yaptıklarını belirterek mevcut durum nedeniyle bazı yatırımcıların sıkıntı yaşadığını söyledi.

Gerekirse kirli sanayi olmayan tesisler için yeni sanayi bölgeleri yaratılabileceğini ifade eden Bakırcı: “Ama yasanın içerisinde bu maddenin değişmesi önemli. En doğrunun yapılması için bir süreç gerekecektir” dedi.

Ülkede kurulan bazı sanayi tesislerinin çevre kirliliği yarattığını belirten Bakırcı, şöyle devam etti:

“Bu tesisler kurulurken doğru olan, çevre kirliliği konusunda tüm önlemler alınarak kurulmasıydı. Hem bu problemleri aşma adına hem de yeni kurulacak tesislerin çevreye duyarlılıkları konusunda yapacağımız çalışmalarda sizlerden destek isteyeceğiz. Artık bütünüyle bu konuda hassasiyet gösteren tesislere izin vereceğiz.” dedi.

Yapacakları çalışmalarda Sanayi Odası ile de işbirliğine hazır olduklarını söyleyen Bakırcı, çevre konusundaki çalışmalarda Oda’dan destek istedi.

Editör: TE Bilisim